Rondreis Peru   -  08 okt t/m 27 okt 2004        foto's en verslag (beneden)

Cusco - Heilige Vallei       

 

terug naar:   home-Peru      overzicht-Peru

   home


Maras de Meroy ringen  -  proeftuin van de inca's-elke ring is een niveau lager


Salineras - zoutpannetjes

   

Zondag 24 okt 2004 – dag 17

Vandaag hebben we een echte vrije dag en er is niets gepland. Ik voel me al weer beter en met Truus ga ik ontbijten aan de Plaza. Tijdens deze zit wordt er op de Plaza een tribune met spreekgestoelte gebouwd. Er komt een militaire kapel en enkele pelotons op het plein gemarcheerd. Met veel poeha worden de vlag van Peru en de stad Cusco gehesen. Deze laatste vlag is op recentere datum door de homo beweging overgenomen. Het volkslied wordt gespeeld en gezongen. NL kan hier nog wat van leren. Een toespraak en weer een defilé van de militairen. Hierna gaan vele groepen voor het podium langs om de bobo’s een groet te brengen. Zo zijn er groepen van de universiteit, judo, scholen en ook kindergroepen. Soms lijkt het op carnaval, zo bont zijn ze gekleed. Ook worden er vele 100-klappers op straat gegooid. Dit was trouwens de avond en nacht ook al dat er klapper-vuurwerk klonk. Ter gelegenheid van “welke heilige” dit was, weten we tot op heden nog niet. Ook Eric had dit nog niet meegemaakt.

Na dit mooi authentiek Peruaans feest willen we het Incamuseum gaan bezoeken, maar dit helaas is op zondag gesloten. Dus maar een koffie op een balkon aan de Plaza. Daarna een wandeling door verschillende straten en weer een hapje eten. Na de middag gaan we toevallig met 6 andere groepsleden een rondrit door de stad maken met de houten tram. Een mooi ritje ook nog naar boven met een fraai uitzicht bij het 12 meter hoge witte H.Hart beeld hoog boven de stad.

Met de 6 groepsleden gaan we naar een “geheim” winkelplaatsje. Tussen de bebouwing in een klein straatje, is aan een binnenterrein een marktje. Normaal zou je dit niet gauw vinden. Met de spelende kinderen wordt nog even gevolleybald.

’s Avonds gaan we met enkele groepsleden (7) eten bij een exclusief restaurant, Fallen Angels. In het restaurant zijn enkele badkuipen met vissen geplaatst, waarop een groot glazen blad ligt. Dit is de tafel. Er staan enkele poefjes omheen en aan een kant staat een groot bed met tientallen hartvormige rode en zwarte lakkussens. Zeer magere verlichting en gewaagde muurtekeningen. Eigenlijk is het net een hoerenkast,  maar er wordt ook nog prima gekookt. Veel gelachen. 

 Maandag 25 okt 2004 – dag 18

Vandaag nog een laatste excursiedag door Eric georganiseerd en voor slechts 9 personen.
In een nieuwe Mercedes bus gaan we weer naar de heilige vallei.
Bij een 1e Kodak-point hebben we zicht op de besneeuwde Andes toppen en een fantastisch berglandschap.
Hierna de 1e excursiestop bij het kerkje van Cinceros.
Eerst een stop in het dorp waar een stomdronken oude vrouw in haar huis aan het dansen is. An kan het niet laten om er heen te gaan en met haar te dansen.ç
Maar als ze weg wil gaan moet er een Sol betaald worden en wil ze de horloge en sieraden. Gelukkig grijpt onze chauffeur in.
Het kerje ligt hoog boven het dorp en niet toegankelijk voor auto´s.
Een hele klim maar met een mooie beloning.
Het kerkje is weer van onder tot boven beschilderd en we zijn de enige toeristen.
Ook liggen er enkele beelden in schrijnen en opvallend is er een glazen schrijn leeg.
Voor wie is deze bestemd of is hij/zij die er in lag herrezen.
In het kleine klokkentorentje zit hoog een spechten echtpaar heel druk doende te zijn met de voeding van de jongen.
Verder naar Maras de Meroy ringen.
Een erg merkwaardig verschijnsel dat de pre inca´s hier een soort proeftuin hebben gemaakt.
De kringen zijn terrassen in een diepe put. Elk terras ca 2 meter boven elkaar. Door de vulkanische steen was de temperatuur in de verschillende terrassen steeds 1.5 oC kouder. Zodoende is een temperatuur verschil tussen het diepste en het hoogste terras ca 20 oC. Hierdoor kon men proeven met gewassen doen op welke temperatuur de grootste opbrengst was.
Heel frappant dat de mensen toen al research deden. Daar is veel visie voor nodig.
Hierna naar de Salineras aan de andere kant van Maras en dicht aan de Urubamba rivier. In een diep kloof liggen honderden witte terrasjes waarin het zoute water dat uit de bron komt staat te verdampen. Elke 3 dagen laat met met een ingenieus irrigatiesysteem 1,5 cm bronwater in de terrassen lopen. Na 30 dagen wordt het zout van de bodem geschraapt en verkocht als jodiumzout voor de keuken.
Hierna weer omhoog naar het brede lage bergland op ca 3000m. Het is hier erg vruchtbaar en overal is men de dikke kluiten klei aan het ploeg met een span stieren. De grond rijp voor het poten van aardappels. Over een maand zal de regen komen en dan is de hele streek groen.
Door de hele streek zijn geen lama´s, maar veel schapen, runderen en opvallend veel stieren. Ook lopen er her en der, soms getuurd, zwarte varkens.
De heilige vallei is erg vruchtbaar en dit is ook te zien aan de rijkere huizen en geasfalteerde wegen.
Dan dalen we naar de rivier in het diepe dal om ca 2800m en gaan op eigen verzoek weer dineren in het luxe Punuta restaurant. Weer genieten we van de rijke buffetten en gaan met een volle buik weer richting Cusco.
Hier krijgen we de vertrektijd van morgen: gelukkig is het met de luchtvaartmij LAN. Deze vliegt om 09:30uur. Van Fox krijgen we het geld terug van het ticket via Aero Continente. De oorspronkelijke vlucht met Aero Continente zou al om 07:30uur zijn. De overstap tijd in Lima is nu ook 2 uur korter.

 

    .terug naar:   home-Peru      overzicht-Peru       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.