autovakantie Dresden (D)- Kety (Pl) - Wenen (A) - Mauthen - (A)Burgusio (I)

DRESDEN

                   

terug naar Polen-Stelvio

    foto's van 19 aug '08  klik hier              

Dinsdag 19 aug 2008

Vertrek om ca 7 uur over een route aan de noordkant van de Ruhrpot. Na 160km zijn we eindelijk door deze Ballungsraum op de 1e stop bij Werl en na een Kaffee mag Truus aan het roer. Na 170 km weer een wisseling aan het stuur en zijn we bij Kassel. Als we dan in Thuringen zijn bij Eisenach wordt de autobaan behoorlijk vaak onderbroken door Baustelle. Ook zo nu en dan een bui.
Van Ilona hebben we een tip gekregen om naar de Bastei te gaan. Een mooie rotsformatie hoog boven de Elbe een beetje bezuiden van Dresden. De laatste kms naar Dresden gaan over een nieuwe 3baans autoweg en naar de Bastei (richting Praag) is de autobaan nog wat nieuwer met  verschillende tunnels. Dresden is een stad met ca 500.000 inw en is 15km lang. Vanaf de Bastei kun je de stad niet zien, maar je hebt een prachtig uitzicht over de Sachsische Schweiz. Veel heuvels liggen als moppen in het landschap en de zachte zandsteen krijgt door erosie bijna loodrechte wanden.

Om 1830uur betrekken we bij Hotel Zum Nussbaum kamer 3. Een nette kamer in een net hotel in het net voorstadje van Dresden: Briesnitz

225320 - 226100km = 780km gereden

Woensdag 20 aug 2008

Redelijk geslapen, Truus wat minder als ik.  Het ligt er maar hoe moe je bent.
Vandaag: Dresden stad bekijken.
We gaan te voet naar de bushalte ca 1 km lopen. Als ik 2 dagkaarten bestel vraagt de chauffeur, of we de hele dag samen blijven dan kunnen we beter een familiekaart kopen. OK zeg ik dan tegen zon Angebot.
We stappen uit op de Postplatz midden in Dresden. We lopen tegen een verkoper van Citytrips aan we we happen meteen toe. Om 10:30uur vertrek voor 1,5 uur sightseeing van de stad.
Mooie grote zwartstenen gebouwen met prachtige daken van koper of lei met gouden sierranden. De gebruikte zandsteen is door het hoge ijzergehalte binnen 60 jaar zwart door oxydatie. De hele binnenstad van Dresden is door de geallieerden in februari 1945 in brand gebombardeerd. De een zegt zinloos, de ander spielerei en de 3e zegt dat het wel nut had. 38000 doden en de hele stad in puin. Bijna alle gebouwen zijn in het inferno verbrand, behalve bv. de Hercules boven op het stadhuis. Alle gebouwen zijn hersteld op de Marienkirche na. Deze kerk is tot na de Wende als symbool van de oorlog een puinhoop gebleven. Na de Wende is de kerk toch weer hersteld met 30% stenen uit de puinhoop en 70% nieuwe zandsteen.

De Panoramatour slingert door de stad en we krijgen veel uitleg, ook over de renovatie na het einde van de DDR in 1990. Toch is er nog op veel plaatsen werk, maar in 18 jaar is er heel veel gebouwd. Dresden was voor de oorlog de mooiste stad, het Florence van het noorden. Middenin de stad is een enorm park van 1 bij 2 km, de groene long van Dresden. Toch is er overal veel groen in de stad. We kris-krassen over de rivier de Elbe die hier 550km van de Noordzee afligt. Een van de musts van Dresden is het Pfunds melkwinkeltje. Een prachtig betegelde shop waar melk wordt verkocht en het ook naar aangebrande melk ruikt. Erlangs ligt een mosterd winkel met 150 verschillenden soorten.
Na deze korte onderbreking rijden we naar das Blaue Wunder, een geheel blauw geverfde ijzeren brug. Langs de Elbe rijden we weer terug naar het centrum. Een kenmerk van Dresden is ook Zwinger, een enorm slot met groot binnenterrein en fonteinen van Frederik August de beroemde keizer.
De Semper opera en nog andere kerken en paleizen zijn in een mooie stijl gebouwd, barok en jugendstil en de zwarte gekleurde zandsteen. Erg mooi is de stad met de grote pleinen en enorme gebouwen, waaraan dan weer overal terrassen liggen. Ook is er heel veel nieuwbouw met mooie architectuur in het nieuwe centrum rondom de Prager strasse. Tussen de Postplatz en de Altmarkt is een enorm winkel centrum, een kleine Centro van Oberhausen.

Om 16:30 uur gaan we richting het hotel in Briesnitz en onderbreken de rit voor een fotostop bij een soort moskee met minaretten. Het is geen moskee maar een vooroorlogs gebouw van een Turkse tabaks firma.
De hele dag prachtig weer geweest voor een bezoek aan een stad. Zonnig en 20 25 oC.

Terug bij het hotel gaan we douchen en loungen en lekker gegeten in het hotel. 's Avonds nog een mail gestuurd naar het thuisfront, via mijn laptop en het wifi in de bar.

 

 

       
       

de BASTEI aan de Elbe

           
foto's van 20 aug '08  klik hier              
       
       

de barokke stad Dresden

           
 

 
 
 
 
 
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       

 

 

 

het laatst bijgewerkt: 01 dec 2008

autovakantie Dresden (D)- Kety (Pl) - Wenen (A) - Mauthen - (A)Burgusio (I)