Jama Masjid Moskee

Vrijdag 09 okt 2009  Delhi 

Vertrek vanuit Schiphol verliep soepel en glad. Ik was per trein Joep per auto. Bij Finnair staat de Fox Hostess ons al op te wachten. Na de incheck eerst koffie bij Starbucks en dan wachten tot we mogen instappen in onze witte Airbus 320 van Finnair. We hebben 3 plaatsen voor ons beiden en we vliegen Nederland uit over het prachtige waterrijke gebied bij  Zaandam. Ook boven Groningen is nog mooi uitzicht, pas bij Denemarken is er bewolking.
Bij Zweden is iets meer bewolking en bij Helsinki met wel 1000 eilandjes voor de kust is het prachtig weer. We landen op Helsinki waar het net heeft geregend. Hier onderbreken we onze reis voor 3 uur, die we al slenterend op de overvolle winkelpromenade doorbrengen.
Om 17 uur vertrek naar ons einddoel Delhi in India. Een vol vliegtuig, met natuurlijk veel Finnen maar ook veel Indiers en al herkende gezichten van de Fox-groep.
Een 6 uur durende vlucht voornamelijk over Rusland en zijn ex republieken. Maar in de nacht zicht op een grote stad (Samarqant) ergens boven Uzbekistan en het noorden van Pakistan. Volgens de flight view vliegen we ook over Kabul. Trouwens deze flightviewer toont mooie beelden bij het landen en opstijgen. Ook films, spellen en muziek zit er in de stoelrug.
We landen om 4 uur plaatselijke tijd op Delhi, dat is 12 uur NL tijd. Lange rijen wachtenden voor de balies met een Infra-Rood camera om mensen met koorts (griep) eruit te halen. In het vliegtuig moeten we een verklaring invullen dat we geen H1N1 hebben of mee in contact zijn geweest.
Dan  is de kennismaking met de Fox groep en Rogier onze gids. In elke stad krijgen we een locale gids, hier in Delhi hebben we Sunil.

Zaterdag 10 okt 2009
Delhi siteseeing. Al na 2 uur slapen loopt de wekker af. Reveille. Na een douche met een pisstraaltje warm water, gaan we ontbijten. Gebakken eieren, toast, jam en warme bonen en vruchtensap en thee of koffie.
Om 08:30 gaan we naar de bus voor de stadstour. Een lange rit door New-Delhi naar Old-Delhi. Het verkeer is totaal chaotisch en heel erg stoffig. Het zit keer op keer muurvast en iedereen, riksja’s, taxi’s, bussen en heel veel fietsers, brommers en vrachtauto’s wringt zich een weg door de massa. Het blijft toeteren. We rijden ook langs het grote Rode Fort van Delhi, maar wegens tijdgebrek en omdat in Agra naast de Taj Mahal een mooier Rood Fort ligt blijft het hierbij. Een groot cricketstadion, zoals bij ons een voetbalarena. Dan door de India poort in Old Delhi. Een nog groter gewrik in de nog nauwere straten. Bij de grote Moskee (Jama Masjid) mogen we even foto’s knippen en dan gaan we per riksja door de steegjes. Met wat compassie voor onze driver, een ielig Indiaas mannetje zoals ze hier bijna allemaal zijn, rijdt ons met een fiets zonder versnelling en met een scheef zadel door de verstopte steegjes. Het ene nerinkje is nog kleiner dan het andere, maar ambachtslui blijven de Indiers. Hier en daar ligt een huisdier in de winkel, toe te kijken hoe de mensen werken. Bont, bonter en ook het bontst zijn de winkeltjes. Ook veel etenswaren. Een echte inwijdings rit in de cultuur van kleurrijk India. En bedelen…. Bedelen ze blijven geld vragen. Een van de jongetjes is erg hardnekkig en loopt wel 15 min, met ons mee.
Dan naar de crematie plaats van Mahatma Gandhi en Indira Gandhi. Een kollossaal park Rajghat, waar je op de duur geen auto’s meer hoort, is de gedenkplaats van Gandhi. De Indiers gaan er op blote voeten langs over tapijten die op de very hot marmeren paden zijn gelegd. Wij cultuur barbaren gaan er langs en houden onze schoenen aan, maar blijven op eerbiedige afstand foto’s maken. Bonte mensen, waar we mooie plaatjes van kunnen maken en veel families op deze zaterdag.
Hierna gaan we lunchen in een restaurant waar men volgens oude tradities kookt. Rijst en pannekoekenbrood (Maan), iets met linzen, spinazie, omelet, spicy kip en rauwe ui, gesambalde vruchtjes en nog iets groens. Lekker eten!
Daarna  weer een rit door druk Delhi naar de Sikh tempel. Een heiligdom wat lijkt op de Gouden tempel van Amritsar maar dan niet blinkend. Wel witte natuursteen en een groot water waar de mensen een ritueel bad kunnen nemen. We moeten een hoofddoek om en we  op blote voeten door een laagje water lopen en dan de trappen op naar de tempel met het gouden boek. Dit boek mag je niet de rug toe keren en je mag dus ook geen foto’s maken.
Het is ook hier weer indrukwekkend om te zien hoe diep religieus mensen met hun geloof kunnen omgaan.
Weer terug in het hotel om ruim 17 uur. De avond vrij om te gaan en staan, maar advies van Rogier om in de directe nabijheid van het hotel te gaan eten en zeker niet naar de PizzaHut.
Na een douche zijn we gaan lounchen op het plein voor het hotel. Een cafe boven met 3 grote schreeuwerige TV schermen met cricket. Speciaal voor ons zoeken ze naar voetbal: jong Brazilie- jong Duitsland. Wel wordt dit pas gespeeld over 1 uur. Dus bier:  in dit geval Heineken. Tot bijna rust blijven we er zitten en gaan dan eten in het restaurant naast het hotel.  Ook hier weer bier maar nu Indiaas. Smaakt bijna net zo goed als ons locaal bier. Beneden is een Irish club, waar op 17 okt St Patrick wordt gevierd. We eten nog wat, waar opvallend veel rundvlees in zit wat voor India onverwacht is, m.i.  Ook chicken en onion rings en garlic bread ligt erbij op het bord.
Zo en  nu te bed. Morgen weer vroeg op naar Jaypur, ook een lange reis schijnt. 

Bazaar


Rajghat  - Crematie plaats Ghandi


Siks-Tempel


 

 

 

het laatst bijgewerkt: 13 nov 2015