Zondag 11okt2009  van Delhi naar Jaipur
Vandaag de 1e verplaatsing naar kleurrijk Rayasthan, Jaipur.
We rijden de metropool Delhi met ca 13 miljoen inwoners uit en gaan ter hoogte van het vliegveld een nieuwe Hindu tempel bekijken. Volgens de gids is de tempel nog erg nieuw, ca 2 jaar en nog lang niet af. Hij is gewijd aan Shiva, de vernietiger maar ook de god van de kracht en vernieuwing. Deze staat sereen en aardig afgebeeld in een enorm groot beeld. We moeten de schoenen uitdoen en over het hete marmer lopen. We mogen wel foto’s maken en er zijn weinig bezoekers. Op weg naar de offerplaats staan links en rechts zonen van Shiva met hun echtgenoten, ook in enorme afmetingen. Je moet het wat vergelijken als de heiligen bij de RK. De offerplaats is een tableau met een rond kegeltje op een vlakker schaaltje met uitloop. Voorstellende een lingam (penis) en vulva. Je schenkt er een zakje melk over wat weer weg loopt in een echt vloekende grote blauwe plastic ton. Symbool van voedsel en vruchtbaarheid. Ook gaan er wat suiker en bloemblaadjes bij. Mooie start.
Onderweg zie je het echte India. Vol, rommelig, kleurrijk, vies, maar overal mensen langs de weg. Op de 4 baans tolweg gescheiden met een heg is een druk hectisch verkeer, maar ook de brommers en tractors rijden tussen de vele vrachtwagens, bussen en ander rollend materieel. Het langzame verkeer komt je gewoon tegemoet, zoals aangespannen kamelen en ook brommers. Maar er kan ook rustig een vrachtwagen tegemoet komen. Ook gaat de weg door dorpen en dan is het feest voor ons toeristen. De bus rijdt langzaam en er kunnen plaatjes worden geschoten van fotogenieke nering en vooral mensen en beesten. De heilige koeien banjeren net langs de weg of half erop. Iedereen toetert bij elke inhaalmanoeuvre die zowel links als rechts wordt gedaan. Prachtige andere wereld. Rogier zegt dat er bijna geen ambulances zijn, dus we vertrouwen helemaal op het busteam, de chauffeur en bijrijder. Zij verzorgen ook de flessen water en onderweg wordt er nog een grote blok ijs gekocht voor de koelkast in de bus.
Onderweg een koffie/thee pauze en om 12:30 de lunch in een mooi motel. We lunchen buiten onder de bomen en het eten smaakt weer best. Kip, groenten, rijst, sausje met groentenvulling, pannenkoek en een maďswrap. Wel valt er van alles uit de bomen en op het eind van de lunch komen hele kleine mieren op de tafel afruimen. Er is ook een winkel, dus moet deze ook worden bezocht.
Als we om 17:30 uur in Jaipur aankomen, op 265km vanaf Delhi, bezoeken we nog een Shiva tempel. Een groot en imposant wit gebouw, met veel marmeren ornamenten en afbeeldingen. Aan de toegang staan de man en vrouw die de tempel lieten bouwen om toch vooral ook een goede terugkeer in een ander leven te krijgen. Er zijn op deze zondag veel groepen met kinderen en ze willen na afloop allemaal op de foto en dan laten kijken hoe ze erop staan.
Wel grappig dat ze vragen om gefotografeerd te worden, in Delhi moest je betalen voor een foto.
Het Clarks Amer hotel is een erg groot en sjiek hotel, 8 etages. We gaan op de 8e vanavond met de groep eten. We dineren met Marlies en Andree, een stel uit Zoetermeer en nemen een Indiaas diner met vlees. Ook een Kingfischer bier, origineel Indiaas, maar niet echt lekker.
Na het diner wil ik nog een luchtje scheppen op de top-roof. Via een bar belanden we op een open-air concert van een lokale muziekgroep die na het 2e nummer een Oostenrijkse violiste/zangeres mee laten doen. Daarna geeft de Oostenrijkse samen met haar 4 groepsleden een sessie weg op viool en operagezang. Omdat ook het Corona bier niet echt smaakt gaan we om 23 uur tebed.
NB: onze gids Rogier, is gestruikeld over de bovenste traptrede en heeft zijn enkel omgeslagen. Medepassagiers hebben de enkel gezwachteld en met tantum ingewreven. Hij is met een zak ijs na het eten meteen naar de kamer gegaan. Ben benieuwd hoe dit zich ontwikkeld.

 

 

 

het laatst bijgewerkt: 13 nov 2015