Hawa Mahal
  

Maandag 12 okt 2009  Jaipur
Vandaag vroeg opgestaan met een kreupele gids die trouwens Olivier blijkt te heten.
Hij hinkt en kijkt moeilijk, maar waagt het erop na weer ingetapet te zijn door een groepslid.
We gaan per bus 18 km in de 3 miljoen inwoners tellende Jaipur, hoofdstad van Rayjastan. Buiten de stad ligt boven op een heuvel een prachtig fort in wit/geel steen, het Amber paleis. Een zigzaggende weg gaat omhoog die wij op een olifant mogen gaan. Met 2 personen op een plankje. Enorm waggelend worden we in de brandende zon omhoog gereden. Halverwege bij de elefant-gate is een file van opdalende en afdalende olifanten, want er kan er maar 1 tegelijk door de opening. Overal liggen flinke moppen stront en op 2 plekken worden foto’s van ons gemaakt. Het uitzicht is fantastisch en het ritje een hele ervaring. Zeker niet comfortabel.
Boven net als beneden, hordes hookers volgens de locale Indiase gids. Maar het zijn dus verkopers. Ze blijven aan je plakken, beter als de beste Bisonkit. NB: de gids is een gladde en met veel goud behangen man. De vrouwen van onze groep moeten hem allemaal niet. Hij is ook erg gebiedend en je moet goed naar hem luisteren.
Het paleis is erg mooi met een prachtige binnenplaats en veel in moorse (islamitische stijl) van de Mogol tijd. Heel veel foto’s worden er geschoten en in het fort mogen we in de ruimtes van het harem en binnentuin. De keizer woonde ook in het zomerpaleis richting stad, gebouwd in een meer. Net als de gouden tempel van Amritsar. Erg erg mooi. Terug gaan we met een jeep, omdat olifanten soms wat  raar bergaf doen. Weer door de hordes hookers de bus in en naar beneden naar de stad. Eerst wordt er op straat gepind bij een ATM, daarna mag het zomerpaleis op de foto worden gezet en dan op naar de handcraft shop. Eerst een batik demo en een demo van tapijtknopen en dan naar de shop. Na een borrel rum met cola of bier en een sandwich en nog diverse borrelhapjes wordt de verkoop van de tapijten gestart. Ze zijn stuk voor stuk mooi, maar ik wil ze niet. Gelukkig hebben enkele dames interesse in een paar kleine tapijtjes, zodat de rest van de groep verder de kledingwinkel in kan. Zijden shawls en verder kasjmier truien en natuurlijk batik. Van zakdoek tot beddenlaken en sokken tot overhemden. Alles kan voor een “special price for you” weg. Maar natuurlijk moet de prijs nog veel specialer speciaal voor ons worden. Iedereen heeft wat Euro’s achtergelaten. Daarnaast is er nog houtsnijkunst en metalen beelden. Heel veel Shiwas en Ganesh beelden en natuurlijk olifanten en pauwen.
Daarna gaan we het astronomisch museum bezoeken. De maharadja van Jaipur was een heel  slimme man en hield van mathematiek en ook astronomie. Maar deze sterrenkunde paste hij vooral toe om astrologie te doen. Mooie bouwwerken die de precieze tijd en sterren plaatsen kon berekenen. De sterrenbeelden ook, waarmee hij dan weer wat hocus pocus uithaalde om zijn macht te behouden of te vergroten.  
Verder gaat de excursie trip naar het Jaipur-museum met weer een prachtige trip door de stad. Je houdt het niet voor mogelijk wat hier heel normaal is. Koeien die op hun dooie akkertje de weg over steken en het drukke verkeer ophouden. De hele stad wordt versierd i.v.m. het Licht festival a.s. weekend, het Diwali feest. Vergelijkbaar met onze Kerst. Veel licht en het duurt 1 week. Men vreest ook aanslagen en gelukkig zitten we dan in een kleine stad, bij de Kamasutra. Zeker bij de Taj Mahal en in Delhi is men op zijn hoede.  Bij het museum weer veel hookers en bedelende vrouwen met baby’s van enkele weken. Eigenlijk te zielig om te zien. Advies van de gids, geef niks, want bedelen moet niet lonen. Maar India doet er ook niets aan.
Jaipur museum heeft hele collecties van schilderwerken en kleding rijk geborduurd, sieraden. Hier kan niet worden afgedingd en het zijn vaste prijzen. Ook is er een hele afdeling met  geweren en zwaarden. Prachtig uitgevoerd en bewerkt. Dit museum heeft de grootste zilveren vaten ter wereld. 2 stuks elk met 4 kuub inhoud en een omtrek van 14 meter. In het museum zijn veel traditioneel geklede mannen die graag voor je poseren, maar meteen na iedere foto geld vragen. Maar we zijn gaar, van alle uitleg en het geslenter.  Dus naar het museum café voor een cola. Ook hier weer een mooi geklede man met een jongetje, wat voor geld aan je tafel komt dansen.
Terug naar het hotel het is dan ca. 17:30 uur zetten we de gids met zijn zere enkel af bij een ziekenhuis voor een foto. Wij gaan douchen en vanavond gaat de groep uit eten in een restaurant met muziek.

Central Museum

       

Amber Fort

Amber Fort


Astronomisch Museum - Jantar Mantar

 

 

 

het laatst bijgewerkt: 13 nov 2015