Dinsdag 13 okt 2009    van Jaipur  naar Agra
Gisteravond lekker buiten gegeten in een restaurant in de stad. Joep en ik zijn nog even naar de rooftop bar geweest een pilsje pakken. Nu was er geen muziek. NB1: vlak bij ons hotel zijn ze een World Trade park aan het bouwen. Een gigantisch groot gebouw in erg moderne stijl. Het staat nog in de steigers maar de contouren en blauwe glazen buitenkant zien er prachtig uit. NB2: Onze gids mankeerde niets, gewoon een kleine bloeduitstorting. Gelukkig maar.
Vanmorgen weer op tijd reveille en op naar een overvol restaurant om te ontbijten. Er zijn enkele grote groepen toeristen gearriveerd, die echter weer snel vertrekken, zodat de Foxgroep later in een nagenoeg lege ruimte achterblijft.
We rijden Jaipur uit op een 4-baansweg zoals eerder vanuit Delhi naar Jaipur. Na een 100km verandert het landschap. Waren er eerst wat heuvels in het landschap, nu is het vlakker. We zijn in de provincie Uttar Pradesh. Met 190 miljoen inwoners de grootste van India, grootte vergelijkbaar met Frankrijk. De meeste akkers zijn kaal, de gewassen zijn net geoogst. Er staat veel op ‘gasten’ te drogen. Het is voer voor de kamelen. Onderweg maken we enkele fotostops, o.a. om de kamelen karren mooi op de foto te krijgen. Na de lunchpauze zijn we bij Baratpur, vlakbij ligt de spookstad Fatehpur Sikri. Deze verlaten stad is rond 1600 gebouwd door de Groot Mogol Akbar. Deze verliet de hoofdstad wegens problemen met de Islam wetten vanwege zijn vele vrouwen en bouwde 50km verder gewoon een nieuwe stad op een heuvel. Het schijnt dat er gebrek aan water was, waardoor de stad weer snel werd verlaten en als spookstad vrij goed bewaard is gebleven. Weer veel irritant kleef volk bij de overstap op de pendelbus naar boven.
Een prachtige muur en mooie hoge roodstenen gevels, welke rijk versierd zijn. In de grote binnenhof staan de verschillende gebouwen en met name voor de vele vrouwen die de vorst bezat. Hij spaarde vrouwen zoals ik zand spaar. Hij had ze uit alle windstreken. De bewaking werd overgelaten aan eunuchen. Deze arme jongetjes werden als schuldinlossing aan de vorst geschonken, waarna ze ontmand voortaan met een heel andere blik naar de vrouwen mochten kijken. Alle in rode steen gebouwde verblijven zijn mooi bewerkt met Islam symmetrische afbeeldingen. In sommige donkere verblijven stinkt het gruwelijk. Er liggen keutels en we zoeken naar vleermuizen die we dan ook in grote getale zien hangen. Even buiten de toegang ligt de moskee gebouwd op het hoogste punt. We moeten weer de schoenen uit en komen op een grote binnenplaats, waar de eigenlijke moskee weer op is gebouwd. Wij als niet gelovigen mogen de moskee niet in, maar worden belaagd door verkopers, die we op advies van de gids moeten negeren. Ik vind het erg lomp maar het helpt wel. Heel geraffineerd krijgen ze toch contact, wat dan weer erg moeilijk verbroken wordt. Tenminste door hun. Na deze mooie bezichtiging gaan we naar Agra. Het wordt stilaan schemer en de weg gaat over naar 2-baans, een drukke Napoleonsbaan. Alle verkeer dus ook fietsers, te voet, paard/kameel met wagen en heel veel vrachtwagens, passeren elkaar en halen elkaar in. Er gebeurt niets maar voor hetzelfde geld zou India enkele inwoners minder hebben gehad. Een klein stuk weg is ook nog geen stroom te zien aan de kaarsjes waarbij de mensen aan tafel zitten. Maar verder is alles bonte kakel feestverlichting.
Na een dag reizen zijn we dus 250 km verder en we logeren in een groot mooi hotel, waar we met de groep blijven eten. Morgen staat de wekker op scherp om 5:00uur. Vertrek zonder ontbijt om 5:45uur naar de Taj Mahal.
Vanavond lekker gegeten met de groep in het hotel. We worden gewaarschuwd voor de Pizzahut hier dichtbij. Iedereen die daar is geweest heeft 1 dag later dree.                     

 

 

 

Fatehpur Sikri


Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri


Fatehpur Sikri


Fatehpur Sikri

 

 

het laatst bijgewerkt: 13 nov 2015