Taj Mahal

Woensdag 14 okt 2009
Vanmorgen dus om 5 uur op na een kop koffie/thee gaan we in de bus naar HET hoogtepunt van de reis. Ca 3.5 km door een stad die aan het ontwaken is. Het drukke leven gaat weer beginnen. Bij de Taj gaat het met een electric kar verder naar de echte ingang. Eerst worden we gefouilleerd.  Men was en is bang voor aanslagen bij dit tot de 7 wereldwonderen behorende gebouw. Door de ingang kan al een flard van het in de nevel hangende paleis worden opgevangen. Ook de poortgebouwen zijn indrukwekkend mooi.
Dan naderen we dit mausoleum van keizer Akbar voor zijn lievelingsvrouw gebouwd. 4 minaretten flankeren het PRACHTIGE wit marmeren gebouw. Weer symmetrisch aangelegde tuinen met waterpartijen er tussen. Het is een geweldig gezicht en met recht een van de 7 wereldwonderen. Gebouwd van 1631 tot 1653, een witmarmeren kolos met prachtige reliëf versieringen en tegelversieringen. Echt fenomenaal !!!!! Het gebouw staat hoog op de oever van de rivier te schitteren van schoonheid. Hier wordt ook onze FOX foto gemaakt. Dat die Akbar zo van zijn vrouw hield om zo een mooi complex neer te zetten. NB: hij is er zelf later niet in bijgezet. Hij had een lieve oudste zoon. Toen pa doodziek was vermoordde hij al zijn broers om zeker van de troon te zijn. Toen Akbar niet dood ging had hij een probleem en dus zette hij pa in Fort Agra gevangen. Gelukkig had de man nog 7 jaar uitzicht op de Taj Mahal voordat hij stierf.
Om 08:30 gaan we terug naar het hotel voor ontbijt. Na het ontbijt denken we nog even tijd te hebben om het verslag naar huis te mailen, zodat onze relaties dat nog voor het werk zouden kunnen lezen. Maar… De goeie man in het internetcafé naast het hotel kan met den braoj geen echte verbinding in de lucht houden. De zooj hangt los in elkaar en tot 4x toe heb ik internet verbinding, maar wordt de spanning verbroken door losse contacten. No cure no pay. Ik zag wel dat Puck en Bauk een reactie hadden gestuurd, maar heb het net niet kunnen openen.
Om 10:30uur gaan we per bus naar Fort Agra. Een groot roodstenen fort ook op de oever van de rivier. Prachtige arcades en pleinen waarom heen de roodzandstenen gebouwen. Ook hier alles met Islam invloed wat in de rijke versieringen terug komt.
Het is er plofheet en ik voel me langzaam wat beurs worden voor alle cultuur. Misschien is de Taj Mahal de oorzaak, want na de Taj Mahal is er niets meer mooier. Terug om 12:30 bij het hotel voelt de groep aan dat er nu wat uurtjes rust genomen kunnen worden. Er wordt afgesproken om 19 uur de koffers voor de deur te hebben en dan te gaan eten. Morgen weer vroeg op voor de treinreis naar Orcha. De bus gaat vanavond al weg met onze koffers. Vanavond eten we buiten de deur en per riksja. Feest, met 4 in zo’n voertuig en dan racen door de hectische meute. Redelijk eten en dan weer terug per riksja. Joep en ik gaan nog ff naar de bar voor een Kingfisher. Het nationale bier van India, alleen per ½ liter verkrijgbaar. Het bier met een scheutje siroop. Maar ja alles went. Om 23 uur te bed. Buiten knalt er vuurwerk, wellicht wegens een trouwerij of al voor het a.s. Diwali light-festival ?

                      

   

Fort Agra - Rode Fort

 

 

het laatst bijgewerkt: 13 nov 2015