Donderdag 15 okt 2009
Vanmorgen weer op tijd op. Na het ontbijt per bus naar Agra station. Het is er natuurlijk vol, zoals ook buiten het station. Onze trein komt op perron 1, er zijn er misschien wel 12. Tussen de rails loopt een naakte man naar eten te zoeken. Hopen stront en allerlei ander vies afval. Het perron wordt op dit moment geveegd en de stof wordt bij elkaar geveegd. Hier en daar staat gewapend leger. We moeten ca 15 min wachten voordat onze trein arriveert. De Fox groep zit in 3 wagons verdeeld. De heren van de groep, Walter, Joep en ik zitten apart, de andere met 8 en 12 personen. Onze plaatsen zijn vrij en het is een keurige trein, met zelfs elektriciteit per bank voor laptop o.i.d. Bovendien is het landschap wel mooi. Afwisselend akkers en dan bij een brede rivier, de naam kan ik nog niet opschrijven, km’s lang een soort duinlandschap. Heel erge erosie. Dan weer een landschap met meer begroeiing. We zitten dan ook in het overgangsgebied naar de Ganges en in een andere staat. Madhya Pradesh. Bij ons bekend met de hoofdstad Bhopal, waar 25 jaar geleden de dioxine ramp zich voltrok.
Een  220 km lange treinreis, van Agra, Morena, Gwalior naar Jhansi in 3,5 uur. We worden opgehaald door een lokale gids voor onze bus naar Orcha. Door een glooiend landschap met zelfs hier en daar zwaaiende kinderen en mensen, zonder hand-op-houden. Bij een spoorwegovergang moeten we wachten waar misschien wel 10 kinderen, welke keurig zijn gekleed, met zelfs Nike slippers toch weer bedelen. Ze vragen pennen, shampoo en geld.
In Orcha staat ons resort. Prachtig uitgedost met veel Hindoe afbeeldingen. Erg mooi laagbouw complex met zwembad. Na het inchecken wordt er geluncht en opnieuw per bus naar de cenotafen, tempels en begraafplaats paleisjes van de Orcha heersers, uit 16 tot 18e eeuw. De laatste, een vrouw heeft zich overgegeven aan de Engelsen, nadat ze zich als man had verkleed. Toch werd alles in de pan gehakt.
Vlakbij het hotel ligt de eerste plek met 6 tempels en per riksja gaan we de berg op voor de overige met fresco’s. Ook het paleis wordt weer “nebenan”  opgezocht, waarin zich nog veel meer fresco’s bevinden. Ook de muren zijn hier en daar nog met blauwe tegeltjes bezet. Ook is de invloed van de Hindoe, met olifanten te zien en de Islam met bloemen figuren. Weer een erg mooie cultuur plek en weer plofheet. O ja, Orcha ligt aan de rivier Betwa, met veel begroeiing en stroomversnellingen. De kinderen baden in het water en vrouwen doen de was. Weer een mooie dag met veel indrukken.
De mevrouw die ziek was kreeg weer een appelflauwte op het station vanmorgen en ze is verder in het resort gebleven. Cees uit Etten-Leur heeft vannacht eenmaal flink doorgespoeld en is hierna wat slapjes, maar geen diarree meer. Hij heeft weer gewoon heel veel foto’s gemaakt.
Om 19 uur is er een Hindoe gebedsdienst gepland. Per riksja gaan we het dorp in en moeten door een heel erg nauw hekjes systeem naar de toegang tot de tempel. Schoenen uit en vooral geen foto’s, video’s en de mannen zonder broekriem???. De kakkerlakken lopen bij de schoenen oppas rond en heel veel beestjes. Op de grond en door de lucht, allemaal komen ze bidden, zo lijkt het. Op blote voeten over iets te goor plaveisel en dan op glad marmer met overal kruipende beestjes. Binnen de tempel is een grote ruimte waar een tapijt ligt, we gaan hier zitten en er wordt door een kinderkoor gezongen. Dan wordt er een gong spel ten gehore gebracht en daarna gaat de heilige ruimte open. Er wordt met kaarsen gezwaaid en met water gegooid en gezongen. Heel devoot komen de mensen met gevouwen handen nader tot de heilige ruimte. We houden het als Fox groep na een 20 min voor gezien en gaan naar buiten om de schoenen weer op te halen en terug naar het hotel. Na een kleine wasbeurt lunchen en voor Joep en mij nog een drankje aan de bar.

 

Cenotafen
    

Jahangiri Mahal

 

 

 

het laatst bijgewerkt: 13 nov 2015