Zaterdag 17okt2009
Vandaag de dag van de erotiek, de tempels van Kharudjo. De Kamasutra afbeeldingen. Om 8 uur gaan we per bus 3km naar het dorp. We lopen over de markt , waar de kramen met feestartikelen staan opgesteld. Ook een 4 tal grote kramen met uitsluitend vuurwerk. Veel foto’s van de lokale mensen gemaakt. Bij de tempels krijgen we een gids die de plaatjes zal uitleggen. NB: maar een kleine 10% van de afbeeldingen zijn erotisch en daar weer een deel van wat explicieter sexueel. Heel veel beeldhouwwerk in de zachte zandsteen goden en mooie vrouwen met veel te grote borsten. Zulke prammen hebben de Indiase vrouwen niet. Veel goden en dieren. Hele series afbeeldingen vertellen een verhaal, bv. hoe een oorlog wordt begonnen en wat er voor nodig is. Op een plek staan t.o. elkaar 8 olifanten. 7 kijken elkaar aan en eentje kijkt naar links en wat is er te zien: jawel een heel zichtbaar bekend standje.
De 85 tempels liggen op een 3tal terreinen en elk tempel complex ligt in een heerlijk park. De 85 tempels zijn in 500 jaar gebouwd, maar de meeste in 200 jaar. Ze lagen in een uithoek van het land en zijn door de Engelsen ontdekt, totaal overwoekerd door jungle. De erotische afbeeldingen waren bedoeld of ter voorlichting van de prinsen die hier opgeleid werden of het stelde het mensenleven voor. Ze zijn in ieder geval goed bewaard gebleven en prachtig uit de rimboe tevoorschijn gekomen.
Na de lunch gaan Joep en ik te voet naar het dorp voor souvenirinkoop. Even uit het hotel krijgen we kompeneej van een riksja. Later wordt dit overgenomen door een jongeman met de naam Babu. Hij zal ons begeleiden zegt hij. Wij weren af maar hij blijft plakken. We nemen een foto bij de rivier waar een man de was aan het doen is. Verder nog vele tafereeltjes. We gaan een shop in en waar of niet de huur moet ook betaald worden. De Ghandi’s en de Lotussen zijn duurder als van morgen buiten bij de bus. Dan nog een plakker, die zelfs enkele zinnen Nederlands kan.  Geleerd van de toeristen. Uiteindelijk belanden we bij zijn store, “super Mario”. Althans hij werkt daar zegt ie. Hier worden weer enkele shawls gekocht en een pillendoosje. De shawls zijn stukken goedkoper dan voor enkele dagen terug. Dus toch wachten met aankopen, wat al een heel oude regel is. Maar ja de huidige crisis duurt zo ook maar voort. Het geld moet tenslotte rollen. Dan willen wij coca-cola en de jongens gaan mee naar het dakterras en we bieden ze een Fanta aan. Uiteindelijk 80 Rp=1,20euro voor 4 drinks. Terug langs de kramen op zoek naar een vingerhoedje, maar het is of Indiasche vrouwen dit niet kennen en zeker geen sier. Een eindje uit het dorp wil Babu ineens geld voor zijn begeleiding. Hij is diep beledigt dat hij met 50Rp wordt afgescheept. Ons verweer dat wij hem niets hebben gevraagd doet niet terzake. Hij heeft een slechte Diwali zegt hij. Dus strijken we over onze portomonnee en er komt weer 50Rp te voorschijn. Dan nemen we een riksja naar het hotel. Het oude baasje heeft moeite om 2 Europeanen te verplaatsen. Hij heeft een brandgat in zijn overhemd en onder de armen is ook een doorkijkje. Als we naar beneden kijken blijkt hij ook een open-kruis te hebben. Omdat Joep de kleding in het hotel wil achterlaten besluiten we deze man de kleding te geven. Hij moet wachten aan de weg bij het hotel, maar is dolgelukkig met het presentje als ik hem dat breng. Een broek, shirt, t-shirt en onderbroek. Happy Diwali voor hem. Enige uurtjes vrij te besteden restten nog. Dus even verslag, 15min zwemmen en daarna nog wat lounchen met bier met uitzicht op het zwembad. Tenslotte is het leven echt niet slecht en tenslotte is er crisis, nietwaar. We zullen er naar moeten leven. Joep praat met ons oudste Fox groeplid en wat blijkt; die is ook in Nieuw Guinea geweest en ze kennen gezamenlijk een sergeant.
Om 18:40 is het weer verzamelen voor de excursie: dansavond. In een  mooi theatertje, waar buiten prachtige beelden in de tuin staan, worden verschillende dansen opgevoerd. Prachtige meisjes. Natuurlijk heel scherp opgemaakt voor de belichting en heel mooie kleurrijke kleding. Het wisselt af, solo en dan weer, 4 meisjes en 4 jongens. Het is mooier dan ik had verwacht en erg de moeite waard.
’s Avonds in het hotel gegeten waarna het vuurwerk bij het zwembad losbarst. We krijgen een sweet aangeboden van het hotel. Verder blijft het onhoorbaar hoe India Diwali inschiet. Tenslotte moeten die grote kramen met vuurwerk ook leeg zijn en de lucht in zijn geknald.

 

     

           

Kandariya Mahadev Tempel

   

    

 

 

het laatst bijgewerkt: 13 nov 2015