Zaterdag 24-okt-2009
Vanmorgen weer vroeg op en na het ontbijt de mooie omgeving van Chitwan door. Even buiten het dorp stoppen we bij een tafereel, waar vrouwen met kinderen slakken aan het dreggen zijn tussen een watergewas, knolcypres. Een soort waterplant dat vanuit Afrika hier in siertuinen is gezet en nu overal woekert. De slakken die er ook op zaten tasten de rijstteelt aan.
We rijden de bergen in tot ca. 500 m hoogte langs een rivier. Een erg mooi uitzicht van de hoge weg langs de afgrond uitkijkend op de rivier diep beneden. Enkele foto stops en bij een samenkomst van 2 rivieren kun je zien dat de ene veel meer slib meevoert als de andere. Op een mooi punt kunnen we te voet een voetgangers/brommers hangbrug over de diepe kloof en het bruisende water diep beneden. Het is een zeer solide brug, metaal met antislip ribbels en zware stalen kabels. Erg leuk om over de brug te lopen, net het Lunapark van de kermis.
Nog een koffiepauze en fotostop en dan komt Pokhara. En warempel er lopen weer koeien op straat. Wel mooie huizen in deze oude hoofdstad van een van de koninkrijkjes in Nepal. In de jaren 80 kwamen er veel back-packers hier naar toe en Pokhara ligt aan de voet van de Anapurna, 6900m hoog en erg moeilijk voor bergbeklimmers. Toch is Pokhara een vriendelijke ogende stad en het is er niet drukkend heet op 800m hoogte. We gaan naar het hotel en moeten meteen lunchen. Lekkere aspergesoep en een buffet met o.a. spaghetti. We mogen nog even naar de kamer om dan weer per bus naar een Tibetaanse tempel te gaan kijken naar een dienst. Het ligt een eind buiten de stad, een hele wijk met Tibetaanse vluchtelingen en natuurlijk een Tibetaans klooster. Het ziet er mooi uit. De 80 monniken hebben goed geschooid om een mooie tempel te bouwen. De dienst begint met lage gong slagen die aanzwellen. De monniken komen binnen en het ge-Ohm begint. Lage tonen en wat gezang. Dan weer fluit en scherp getoeter en de gong. Dit herhaalt zich diverse malen. De jonge monniken die door hun ouders aan het klooster zijn gegeven, zitten wat te “netsen” en een jonkie van ca. 6 jaar zit te knikkebollen. Ook aan de overkant zie ik een monnik wel erg lang zijn ogen dicht houden. Na een ˝ uur verlaten we de tempel en mogen we foto’s rondom maken. Er zijn vooral oude mensen hier woonachtig en de verfrommelde gezichtjes lopen rondom het gebouw en draaien wat aan de gebedsmolens. Er is ook een gebouw met een hele grote gebedsmolen. Zo’n 3 meter doorsnee en hoogte. We mogen meedraaien en foto’s maken. Dan moeten we terug langs een lange overkapte souvenirs verkoop. De kralen en sieraden liggen meters lang. Ook gebedsmolentjes en andere souvenirs worden te koop aangeboden. Men kent: “kijke kijke niet kopen” en wij leren ze een nieuwe, “goedkoper dan Zeeman”. Terug bij het hotel gaan we even de straat op om morgen als de anderen een trekking doen, wij fietsen huren. We proberen de ATB’s even en spreken af dat we morgen tussen 8 en 9 de fietsen komen ophalen. We hebben tenslotte een vrije dag en het is zondag. Pokhara ligt aan een meer, waar we omheen willen fietsen op geleide van de GPS.
We gaan met Walter nog een biertje drinken en zien aan de oever van het meer een eredienst rondom een crematie. Vrouwen zitten rondom een onder doeken liggend lijk, te bidden en  wenen. Vanavond in de stad ergens diner.
Vanavond lekker steak-mustard gegeten. Wij als enige een toetje. Daarna heb ik nog op 3 plaatsen geprobeerd te pinnen. Maar SNS geeft geen gehoor. Nu ook de ABN niet. De ING wel. Altijd “try again later”. 

 

   

    

 

 

 

het laatst bijgewerkt: 13 nov 2015