Maandag 26-okt-2009
Weer vroeg op en niet goed geslapen. Wegens onze paragliding ???  Nee. Niet over gedroomd. Maar het was wel verrekte mooi gisteren.
Namasté  = goedendag, morgen, avond. ( Hoi). Elke morgen begint onze gids Olivier met deze begroeting. Ook in de hotels, op straat, overal wordt namasté gezegd.
Na het ontbijt om 7 uur vertrek voor de reis naar Katmandu, ca 200 km. Eerst 50km terug over dezelfde weg, langs de rivier op de hoge oever. Na de splitsing wordt de route mooi en zelfs erg mooi. Overal rijstvelden en mooie groen kleurige hellingen. We dalen van 800m in Pokhara eerst naar 270m bij de splitsing en dan klimmend naar 1500m op de hoogte net voor de vallei van Katmandu op 1300m. We arriveren over de bar slechte en steile en drukke weg pas om 15uur in Katmandu. We staan stil in een echte file. Katmandu 3miljoen mensen is weer vies en goor. Niet zo erg als in India, maar toch. We bezoeken eerst de tempel waar Katmandu zo bekend om is. De Svayambhunath stoepa. DE bekendste foto van KTM. Op een hoge heuvel met 273 treden kan de stoepa worden bekeken. Wij, luie Fox groep met weinig tijd, gaan naar een opgang met 52 treden. Wat jammer dat de ogen in onderhoud zijn en niet zichtbaar. Maar er om heen is nog veel fotogeniek en verkooptechniek te zien. Erg opdringerige verkoop net zoals in India.
Terug de bus in en snel naar het Durbar plein. Paleis-plein. Het is er e-norm druk. Er is een brandje en het is vol met publiek. Er is geen doorkomen aan, we worden door de menigte gepropt om bij de aan het plein liggend paleis van de Kumari te geraken. De Kumari is een kind-godin. Ze wordt als 3.5 jarig meisje gekozen en is tot haar 1e menstruatie godin. Dan is ze godin af, maar niet geschikt om te trouwen. Elke dag toont ze zich 1x aan het publiek. Laat dat nu toevallig de tijd van onze entreekaarten zijn. We moeten zeker 20min wachten eerdat ze zich aan een raam toont, enkele seconden. Zielige vertoning, maar godin ben je niet zomaar.
Dan mogen we even fotograferen. Het is inmiddels al schemer. De vele verkopers zijn behoorlijk opdringerig en standvastig. En ze hebben dus ook succes, hoewel voor kleine bedragen. We zijn voorzien.

Svayambhunath stoepa

Durbar plein Kumari paleis
hoogteprofiel van de busreis van Pokhara naar KTM

 

 

 

het laatst bijgewerkt: 13 nov 2015