vakantie Pyreneeën 2010

  terug

02/07 03/07 04/07 05/07 06/07 07/07 08/07 09/07 10/07 11/07 12/07 13/07
Foto's
02 juli 2010
autorit

Venray - Clermond Ferrand

 
03 juli 2010
autorit Clermond Ferrand - Carcassonne

 

04 juli 2010
Carcassonne

 

 

Vrijdag 02 jul 2010 Autorit Venray - Clermont Ferrand
Om 3:30 reveille. We willen om 16 uur in Clermont-Ferrand zijn om de wedstrijd van NL - Brazilië  te kunnen zien. Het is nog steeds warm, zwoel. Als we na Verviers door de Ardennen rijden is het wat frisser, 16 oC. In Luxemburg vol tanken, diesel a €1,019 en op naar de lange autowegen door la douce France. Na Chalon s Saone buigen we van de tolweg af en rijden over erg goede snelwegen zonder tol, naar Roanne om weer een stukje tolweg naar Clermont-Ferrand te nemen. In Royat heb ik bij Hotel le Chatel een kamer geboekt. Het is even zoeken, ondanks het Garmin GPS systeem. Ook hier is het plofwarm, 36 oC en op de kamer maar net iets minder. Met een Kronenbourg1664 zien we hoe Oranje de Brazilianen overtroeft. Na een dutje gaan we om 20:30 uur beneden in het airco restaurant eten. Lekkere salade en ik Linzen met ham en Truus bief met noedels en hazelnoten/saus. Onder de beelden van Uruguay-Ghana leggen we ons te rusten.
950km van huis, na een lange dag autorijden.

Hotel Le Chatel  http://www.hotel-le-chatel.com

 

Zaterdag 03 jul 2010 Autorit Clermond Ferrand - Carcassonne
Vanochtend na een goed nachtrust ontbijt, afrekenen en vertrek naar Carcassonne. Het hotel in Royat is een samenraapsel van verbouwingen, met veel smalle gangetjes en andere donkere  ruimtes. Het eten is goed en het bed slaapt zich ook. De kamer is klein, maar er is alles op, maar wel een tikje uitgeleefd.
Omdat we zo dicht bij de Puy de Dome zijn wil ik  deze toch even dichterbij bekijken. 5km van de top is deze afgesloten bij een parkeerplaats. Vlak in de buurt fietsen wel enkele wielrenners, maar deze draaien af naar de col de Ceyssat. De col naar het weerstation is slechts op woensdag morgen toegankelijk voor wielrenners, heb ik gelezen.
Dan rijden we met een grote boog boven langs Clermont-Ferrand om de tolweg naar Montpellier te nemen. Slecht 20km is er tol en dan tot Millau tolvrij. Het sturen wordt goed verdeeld en bij Millau gaan we binnendoor naar Carcassonne. Net voor Millau wordt de autoweg weer tolweg en even later merk ik ook waarom. Boven Millau is het “viaduc de Millau”, de hoogste brug ter wereld. 392 m boven het rivierdal. Met 7 pilaren en 8 overspanningen is het een zeer mooi bouwwerk uit 2004 en de hoogste pijler is hoger dan de Eiffeltoren.
We rijden door een heel mooi bergachtig gebied, leeg van mensen, maar vol met kastanjebomen tegen de hellingen. Ze liggen verspreid in bosschages door de streek en hebben nu grote gele meeldraden die enorm kunnen ruiken naar sokken van puberjongens of een te “langliggend schottelslet”. We rijden op de GPS en ik weet niet hoe ik de kleine weggetjes heb weten te vinden. We rijden een heel stuk verkeerd omdat ik een weggetje als een inrit wilde zien. Ook in verschillende mooi liggende dorpen rijden we verkeerd, maar Truus houdt de GPS goed in de gaten en geeft keurig aan wanneer het fout gaat. Erg stil is het Franse platteland hier en het lijkt of alles is uitgestorven. Slechts hier en daar een mens en af en toe een auto. Of kijkt heel Frankrijk naar Duitsland-Argentinië ? Zowaar enkele fietsers worden gesignaleerd.
In Carcassonne nemen we intrek in het Ibis Berriac hotel, vlakbij een enorme supermarkt, waar we eerst avondeten gaan scoren, want we hebben in Millau op een terras al warm gehad.
NB: de hele dag zeer warm weer. In de middag kwam er bewolking en wat wind.
Weer 554km verder van huis.

Zondag 04jul2010  Carcassonne
Vandaag gaan we na het ontbijt naar de middeleeuwse stad “la Citee” van Carcassonne. Deze geheel, dubbel ommuurde vesting, ligt op een heuvel en telt 52 torens. In de 18e eeuw werd de stad tot beschermd stadsgezicht verklaard en de afbraak gestopt.  Erg mooie plaatjes van de torens en andere verdedigings gebouwen. 2x werd de stad aangevallen en beide keren werd de aanval gekeerd. De citee is geheel vrij toegankelijk op het kasteel na, waar entree voor betaald moet worden. De nauwe steegjes zijn geheel op het toerisme ingericht met talrijke restaurantjes en cafés, winkeltjes met alle toeristische hebbedingetjes, maar natuurlijk ook ridderpakken en zwaarden. We maken eerst een rondrit met een treintje waarin per koptelefoon de gids zelfs in het NL uitleg geeft. Jaarlijks zijn er festiviteiten, zoals een jazz festival, ridderspelen en op 14 juli een groot vuurwerk. Gelukkig is de zon soms weg en de wind waait op de op een heuvel gelegen citee lekker door de straatjes. Het is een bezoek meer dan waard. Ik kende Carcassone van het landenkwartet wat we vroeger bij ons thuis hadden en de foto op de kaart sprak me toen al aan.
Om 14 uur op de kamer en gekeken naar de Touretappe van Rotterdam naar Brussel over de Deltawerken. Commentaar via internet op Radio1. Ik ga om 16 uur fietsen in de omgeving. Het is bloedheet en de wegen zijn nogal slecht en met weinig beschutting. Bovendien waait het behoorlijk. Het landschap is glooiend en begroeid met graanakkers en zonnebloemen, maar vooral met druiven. Overal zijn er domaines, zoals bv. St. Jacques d’Albas, de naam die ik onthouden heb. Ik kruis ook nog enkele malen het Canal du Midi, waar plezierboten op varen. De lokale rivier de Aude is slechts een beek die soms wel behoorlijk water kan hebben, zoals de borden met “Inendation” opschriften doen vermoeden. ’s Avonds gaan we eten in het Mercure-hotel in de buurt. Ons Ibis hotel heeft slechts ontbijt en een hapjes kaart.

Ibis Hotel Berriac -  Carcassonne http://www.ibishotel.com/nl/hotel-0607-ibis-carcassonne-berriac/index.shtml

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

het laatst bijgewerkt: 25 jul 2010