Andalucia   fly&drive sep'07 terug vakanties
      home
terug naar overzicht Andalucia

Vr-21sep2007

Het regent !!! Toch naar het Alhambra en geen Sierra Nevada zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Er is toch geen zicht.

Een lange drukke weg rondom en door Granada. Wel autobaan maar erg druk met wat nattigheid. Bij het Alhambra nog volop lege parkeerplaatsen en we kunnen vooraan parkeren. Richting kassa staat al een lange rij. Als we pas met de 3e bankpas tickets kunnen pinnen in een automaat kunnen we langs de lange rij wachtenden zo naar de ingang en binnenlopen. De rij is voor mensen zonder pin-mogelijkheid ???

Via een prachtige laan met cypressen door de tuinen naar het rode kasteel, wat de letterlijke betekenis is van Alhambra. Als we het Alcazaba ( de vesting) gaan bekijken begint het te druppelen, toch nog mooi uitzicht over Granada en verre omstreken. Dan gaan we het paleis van ‘onze’ Karel V bekijken, die toen ook koning van heel Spanje was. Rondom een grote ronde patio liggen 15 grote zalen die niet te bekijken zijn. Veel marmer in deze kolos die de toenmalige rijkdom van Spanje demonstreert. Als we naar het Paleis van Nazareis willen, moeten we wachten tot de tijd welke op het entreekaartje staat geprint. Dus eerst koffie onder een afdakje bij een kiosk met toast met olijfolie (heerlijk). Dan begint het te regenen, regenen en regenen. Verder wachten bij het Nazareis en zeiknat worden. Gelukkig heeft Truus van alles in de rugzak w.o. ook een regencape.

Het paleis zelf is prachtig. De fijne Moorse versiersels van de wanden en plafonds zijn geweldig mooi. De binnentuinen stromen onder van de regen. Als we al dit moois hebben gezien schuilen we in het 5***** Fransiscus hotel hier in het Alhambra. Rondom de patio is het droog maar de regen valt met bakken naar beneden. Ook ontweert het.

Omdat ik het raam met inparkeren ca 10cm heb open laten staan is de auto en de rechter voorstoel zeiknat. Ook alle paperassen zijn nat geworden. Ger: “let toch beter op”.

Weer door het drukke verkeer van Granada (ca 20km) en naar Jaen. Het hotel is niet echt eenvoudig te vinden, het ligt tegenover de Cruz Campo (Heineken) brouwerij net buiten de stad. Het is een mooi maar wat sfeerloos hotel. Geheel bevloert met laminaat, wat her en der niet mooi gelegd werd.

Om 17:30uur gaan we per auto naar de binnenstad om de kathedraal te bekijken. We doen er een heel uur over om er te komen. De stad is druk en ook met een plattegrond erg  ingewikkeld, zoals elke plaats hier in Spanje. Een mooie en grote kathedraal met veel goud. Ook was er net een relikwie verering. Er werd op een schilderij gekust en met steeds hetzelfde doekje gepoetst. De pastoor erlangs zorgt dat de stichting "eige tes" ook aan voldoende gelden komt. Buiten de kathedraal werd een feest georganiseerd, maar er zijn geen terrasjes. Jaen is een beetje kil, vinden we.

Terug weer door de stad waar we met de andere Kras mensen in het hotel dineren.

-  Gereden 184km 
Hotel Partner Imora te Jaen

vr 21-sep-2007
Granada - Alhambra - Jean