Andalucia   fly&drive sep'07 terug vakanties
    home
terug naar overzicht Andalucia    

Zo-23sep2007

 

Vandaag is de dag van de Mezquita, een grote kerk in de toentertijd grootste moskee heen gebouwd. We rijden Jaen uit en kiezen een weg ver van de autobaan.  Door een landschap waar in het begin de olijfbomen sterk overheersen en dichter bij Cordoba het graan de overhand krijgt. Jammer is dat er geoogst is en dus alle akkers kaal liggen te wezen.

In Cordoba rijden we zo een brug in centrum over en staan in de buurt van de Mezquita.  Op een parkeerplaats met wat wazige figuren die geld vragen voor oppas. Later blijkt dat mede-Krassers op deze zelfde parkeerplaats bezoek van het gilde kregen. Veel kleding weg, de laptop weg en ook bv oplaad apparatuur voor de accuís van fototoestel en telefoon verschwunden. Ook een Colt en men tikte het kleinste ruitje in.

Omdat het zondag is moeten we 3 uur wachten tot het 14 uur is voordat de Mezquita open gaat. We gebruiken deze tijd om Cordoba rond te gaan en de mooie straten en steegjes te bekijken. Een schone stad die blakert in de zon. Een paar bruggen over de Gualdalquivir met een kunstwerk in de rivier: "een badende man". De toren van de Mezquita beiert elke 15 min zeker 1 minuut met 3 klokken. Vanaf 13uur niet meer wegens de siŽsta.

Een lange rij wachtenden mag om 14uur naar binnen. We staan echt versteld van de schoonheid van dit gebouw. 3 Prachtige bogen galerijen op 986 zuilen (volgens het boekje). De bogen zijn afwisselend met rode en witte stenen uitgevoerd, die door het verschillend invallend licht heel mooi uitzien. Alles is symmetrisch en exact op rij. Ook hier weer magnifiek bewerkte  plafonds.  Cordoba was de hoofdstad van Moors Spanje en bezat vandaar de grootste moskee van die tijd. Toen de Katholieke koningen, waaronder onze Karel V de Moren Spanje uitdreven, moest de moskee een kerk worden. Karel V was ook niet gelukkig met het resultaat en heeft de woorden gesproken: "Jullie hebben de grootste kerk gewonnen, maar de mooiste moskee verloren". Ik ben het eens met Karel V die hier Carlos III wordt genoemd. Zonde van het katholieke in dit gebouw.  Het past niet !

Na het bezoek gaan we verder richting Sevilla en kiezen weer voor een weg ver van de snelweg. Door mooie witte dorpen en door mooie heuvels. Het landschap wordt steeds groener met velden sinaasappelbomen en katoen. Geen veeteelt, het is net of men hier geen koeien of schapen houdt in Andalucia. Waarom dan wel torroís ??

Ook steeds meer cactussen en soms vijgen.

Ons hotel ligt in Torre de la Reina, een plaats voor Sevilla. Het hotel is op een vakantiepark met appartement gebouwtjes. Er komen bussen voor 1 nacht logeren. Het eten is goed en niet duur. 

-         Gereden: 287km
Hotel Jardin de La Reina te Torre de la Reina

 

 

Cordoba - Mezquita