Andalucia   fly&drive sep'07 terug vakanties
      home
terug naar overzicht Andalucia    

Do 20sep2007

 

Vlucht vertrekt om 05:10uur en na een goede tuk slaap landen we om 07:45uur op Malaga. Met nog een hele groep andere grijzen worden we per busje naar de huurauto’s van Niza-Cars gebracht. We krijgen een zwarte Mitsubitshi Colt en zijn al om 10 uur ruim buiten Malaga voor onze eerste rust en een 1e  kop koffie te drinken. Hierna kiezen we voor een landelijke weg door de bergen. Helaas is het zicht minder want het is erg heiig boven de kuststreek.

Als we de grens met de provincie Granada op ca 1300m hoogte over gaan komen we in een ander landschap. Het is veel mooier en gecultiveerder en het weer is er ook beter.

Ventas de Zafarraya ligt net over de pas en ook Alhama de Granada liggen mooi in de zon erg wit te wezen. Even voor Granada eten we een kop soep en rijden verder door SantaFe naar Bobadillo, waar ons hotel blijkt te liggen. We krijgen kamer 304 en met de sleutel ga ik de  kamer op. Er blijken 2 Krassers in bed te slapen en die worden boos wakker. Terug naar de receptie om een juiste sleutel met kamer. Later blijkt dat Eelco en Aafke uit Friesland kamer 301 moesten hebben, maar slecht gekeken hebbend, waren ze de kamer ingelopen welke men aan het opruimen was. Hun sleutel bleek leter ook niet te passen op de deur. Nu hebben we kamer 306, een mooie keurige kamer.

Na wat gerust te hebben gaan we per bus naar Granada om de binnenstad te bekijken. Mooie gebouwen en als eerste bekijken we een oud hospitaal met een leuke binnenplaats. Het San Juan de Dios. Dan gaan we verder de stad door, kerken, gebouwen, standbeelden, pleinen. Veel moois heeft Granada te bieden. Ook de slechts 1,5 m brede steegjes in de Alcaiceria  zijn erg leuk. Op een mooi plein wordt er gegeten, een sms naar de vruchtjes gestuurd en op tijd naar bed. We besluiten om toch morgen naar het Alhambra te gaan, ondanks onze reservatie voor zaterdag.

-  Gereden 171km

Vr-21sep2007

 

Het regent !!! Toch naar het Alhambra en geen Sierra Nevada zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Er is toch geen zicht.

Een lange drukke weg rondom en door Granada. Wel autobaan maar erg druk met wat nattigheid. Bij het Alhambra nog volop lege parkeerplaatsen en we kunnen vooraan parkeren. Richting kassa staat al een lange rij. Als we pas met de 3e bankpas tickets kunnen pinnen in een automaat kunnen we langs de lange rij wachtenden zo naar de ingang en binnenlopen. De rij is voor mensen zonder pin-mogelijkheid ???

Via een prachtige laan met cypressen door de tuinen naar het rode kasteel, wat de letterlijke betekenis is van Alhambra. Als we het Alcazaba ( de vesting) gaan bekijken begint het te druppelen, toch nog mooi uitzicht over Granada en verre omstreken. Dan gaan we het paleis van ‘onze’ Karel V bekijken, die toen ook koning van heel Spanje was. Rondom een grote ronde patio liggen 15 grote zalen die niet te bekijken zijn. Veel marmer in deze kolos die de toenmalige rijkdom van Spanje demonstreert. Als we naar het Paleis van Nazareis willen, moeten we wachten tot de tijd welke op het entreekaartje staat geprint. Dus eerst koffie onder een afdakje bij een kiosk met toast met olijfolie (heerlijk). Dan begint het te regenen, regenen en regenen. Verder wachten bij het Nazareis en zeiknat worden. Gelukkig heeft Truus van alles in de rugzak w.o. ook een regencape.

Het paleis zelf is prachtig. De fijne Moorse versiersels van de wanden en plafonds zijn geweldig mooi. De binnentuinen stromen onder van de regen. Als we al dit moois hebben gezien schuilen we in het 5***** Fransiscus hotel hier in het Alhambra. Rondom de patio is het droog maar de regen valt met bakken naar beneden. Ook ontweert het.

Omdat ik het raam met inparkeren ca 10cm heb open laten staan is de auto en de rechter voorstoel zeiknat. Ook alle paperassen zijn nat geworden. Ger: “let toch beter op”.

Weer door het drukke verkeer van Granada (ca 20km) en naar Jaen. Het hotel is niet echt eenvoudig te vinden, het ligt tegenover de Cruz Campo (Heineken) brouwerij net buiten de stad. Het is een mooi maar wat sfeerloos hotel. Geheel bevloert met laminaat, wat her en der niet mooi gelegd werd.

Om 17:30uur gaan we per auto naar de binnenstad om de kathedraal te bekijken. We doen er een heel uur over om er te komen. De stad is druk en ook met een plattegrond erg  ingewikkeld, zoals elke plaats hier in Spanje. Een mooie en grote kathedraal met veel goud. Ook was er net een relikwie verering. Er werd op een schilderij gekust en met steeds hetzelfde doekje gepoetst. De pastoor erlangs zorgt dat de stichting "eige tes" ook aan voldoende gelden komt. Buiten de kathedraal werd een feest georganiseerd, maar er zijn geen terrasjes. Jaen is een beetje kil, vinden we.

Terug weer door de stad waar we met de andere Kras mensen in het hotel dineren.

-  Gereden 184km

 

Za-22sep2007

 

Vanmorgen om dik 9 uur pas naar het ontbijt. Hierna gaan we naar de tweeling stadjes Baeza en Ubeda. Als we buiten Jaen zijn wordt de nevel mist en Baeza op ca 50km is geheel gehuld in de mist. Het plein in het centrum en de straatjes rondom zijn mooi. Veel oude gebouwen met een oude universiteit. Een kapel met aula voor de huldigingen. Ook de hoofdkerk is weer in spaanse stijl. Beelden met echte kleding en ontzettend trieste en lijdende heiligen. We drinken een koffie en cacao en gaan richting Ubeda. Ubeda heeft zon en er is feest en is daardoor ontzettend druk. Er zijn opvallend veel racefietsen en ik zie wat opschriften met triatlon op 23 sep. Dus het e.e.a. is verklaarbaar. We kunnen geen parkeerplaats vinden en besluiten na een rondje door de stad gemaakt te hebben om verder te rijden. We gaan richting Jodar en hierna door de Sierra Magine. Een erg mooie bergstreek met hoogtes tot over de 1000m. Via Huelma en Cambil komen we weer bij de autobaan van Granada naar Jaen. We dineren hier in een wegrestaurant en rijden verder de parallelweg richting Jaen. Bij Guardia slaan we weer af de bergen in en belanden op een hooggelegen recreatieterrein met uitgebreid BBQ uitrusting. Wel 20 BBQ plaatsen met eromheen gemetselde banken. Het is op dit moment totaal verlaten. Vanaf hier (ca 900m) heb je mooi uitzicht over Jaen en de vele olijfbomen. Soms is het landschap hier enkel olijfboom, een echte monocultuur. Je ziet eigenlijk verder geen andere activiteit op het platteland als olijfbomen en in de dorpen coöperaties van persen. Goede wegen en weinig verkeer. Als we Jaen bereiken gaan we naar de burcht op ca 800m hoogte.
Hier weer een prachtig uitzicht (mirador) maar nu net boven de stad. De oude stadsmuren liepen omhoog tot om de burcht. Hiervan is een klein restant nog zichtbaar.
- Gereden: 193km

 

Zo-23sep2007

 

Vandaag is de dag van de Mezquita, een grote kerk in de toentertijd grootste moskee heen gebouwd. We rijden Jaen uit en kiezen een weg ver van de autobaan.  Door een landschap waar in het begin de olijfbomen sterk overheersen en dichter bij Cordoba het graan de overhand krijgt. Jammer is dat er geoogst is en dus alle akkers kaal liggen te wezen.

In Cordoba rijden we zo een brug in centrum over en staan in de buurt van de Mezquita.  Op een parkeerplaats met wat wazige figuren die geld vragen voor oppas. Later blijkt dat mede-Krassers op deze zelfde parkeerplaats bezoek van het gilde kregen. Veel kleding weg, de laptop weg en ook bv oplaad apparatuur voor de accu’s van fototoestel en telefoon verschwunden. Ook een Colt en men tikte het kleinste ruitje in.

Omdat het zondag is moeten we 3 uur wachten tot het 14 uur is voordat de Mezquita open gaat. We gebruiken deze tijd om Cordoba rond te gaan en de mooie straten en steegjes te bekijken. Een schone stad die blakert in de zon. Een paar bruggen over de Gualdalquivir met een kunstwerk in de rivier: "een badende man". De toren van de Mezquita beiert elke 15 min zeker 1 minuut met 3 klokken. Vanaf 13uur niet meer wegens de siësta.

Een lange rij wachtenden mag om 14uur naar binnen. We staan echt versteld van de schoonheid van dit gebouw. 3 Prachtige bogen galerijen op 986 zuilen (volgens het boekje). De bogen zijn afwisselend met rode en witte stenen uitgevoerd, die door het verschillend invallend licht heel mooi uitzien. Alles is symmetrisch en exact op rij. Ook hier weer magnifiek bewerkte  plafonds.  Cordoba was de hoofdstad van Moors Spanje en bezat vandaar de grootste moskee van die tijd. Toen de Katholieke koningen, waaronder onze Karel V de Moren Spanje uitdreven, moest de moskee een kerk worden. Karel V was ook niet gelukkig met het resultaat en heeft de woorden gesproken: "Jullie hebben de grootste kerk gewonnen, maar de mooiste moskee verloren". Ik ben het eens met Karel V die hier Carlos III wordt genoemd. Zonde van het katholieke in dit gebouw.  Het past niet !

Na het bezoek gaan we verder richting Sevilla en kiezen weer voor een weg ver van de snelweg. Door mooie witte dorpen en door mooie heuvels. Het landschap wordt steeds groener met velden sinaasappelbomen en katoen. Geen veeteelt, het is net of men hier geen koeien of schapen houdt in Andalucia. Waarom dan wel torro’s ??

Ook steeds meer cactussen en soms vijgen.

Ons hotel ligt in Torre de la Reina, een plaats voor Sevilla. Het hotel is op een vakantiepark met appartement gebouwtjes. Er komen bussen voor 1 nacht logeren. Het eten is goed en niet duur. 

-         Gereden: 287km

 

Ma-24sep2007

 

Omdat de bussen niet zo vaak rijden wil ik per auto naar Sevilla. Het zou gemakkelijk zijn te vinden. Maar al op de eerste afslag kies ik de verkeerde en kom op een heel andere kant de grote stad Sevilla binnen. Heel veel aanduidingen, maar als we ze al gelezen kunnen krijgen, er staat niet wat we verwachten en dus zijn we op een gegeven moment door de stad en komen op de rondweg naar de kust. We rijden de stad helemaal rond en gaan terug naar Torre de la Reina (na 62km), om toch per bus te gaan. Dus na 2 uur wachten kunnen we per bus naar de city. We zijn om ca. 15uur in de stad, die groot en erg druk is. Het stratenplan is, werd al voor gewaarschuwd, ook een echt doolhof. Met de plattegrond erbij, zijn we nog steeds op een andere plek dan verwacht. De Giralda, de 90m hoge klokkentoren van de kathedraal is ook een mooi gebouw en de kerk is grootser dan groot en rijker dan rijk. Erg katholiek met allemaal beelden op rijk versierde zijaltaren. Een hoofdaltaar zo groots en helemaal  van uit houtsnijwerk. Op het 22m hoge altaar staan de prachtige bewerkte koorbanken voor de notabelen.
De toren kan tot ca 65m hoog belopen worden. Er zijn geen trappen, men ging vroeger ter paard/ezel de klok luiden. Vanaf hier een mooi uitzicht op de stad.
Jammer dat het Alcazar op maandag is gesloten. Dit moet ook een mooie bezienswaardigheid zijn. Sevilla is schatrijk geworden door de ontdekking van Amerika. Al het goud wat men daar roofde werd hier aan het Spaanse land gebracht.

Met de verdrijving van de Moren werden ook de Joden ongewenst en werden in getto’s ondergebracht. Deze Juderia is een mooi bewaard gebleven stukje wijk in oude bouwstijl. Zeer nauwe steegjes met prachtige patio's. Heel veel kroegjes en terrasjes.

We gaan om ca 20uur terug naar het hotel. Een mooie rode zonsondergang en zeker 3 vluchten ganzen in een perfecte V vliegend gezien. Sevilla is vaak het heetst van Spanje, ook nu wijzen de thermometers op de borden, 36 tot 39 oC aan.

-         Gereden: 62km

 

Di-25sep2007

 

Verplaatsing naar de kust. Als we Sevilla uitrijden langs de havens en een erg hoge brug over de Gualdalquivir zoeken we weer een weg door het binnenland, ver van de autobaan.  Op deze mooie route doen we Arcos de la Frontera aan. Dit stadje ligt hoog op een heuvel met uitzicht op een stuwmeer, wat volgens de kaart in het voorjaar vele malen groter moet zijn. Straatjes die nauwelijks een auto breed zijn en dus weer een doolhof. Erin is lastig, eruit komen kost nog meer moeite. Ook moeten er nog bussen met dagjesmensen gelost en geladen worden, dus lang verstopte straten. Omdat we niet per auto naar Cadiz willen, gaan we de auto stallen bij het hotel in Chiclana.

De bus vertrekt elke 15 min direct voor het hotel en rijdt langs de grote delta met zoutpannen. Cadiz ligt verbonden met 2 dammen op een eiland in een grote delta van zoutpannen. Het hele gebied kan onder zeewater stromen en dus de pannetjes vullen. Dan het water laten verdampen en het zout is gewonnen. Op de enkele hoogtes in de streek is alles vol gebouwd (veel hoogbouw) en het is dan ook erg druk. Rondom de delta wonen ca. 500.000 mensen.

Cadiz is een nette stad, erg druk maar schoon met een verkoelend zeebriesje. Een grote haven, maar geen echte oude toppers. Een aardige kathedraal, een mooie boulevard en mooie nauwe steegjes met kroegjes.  Opvallend in Spanje hoeveel kroegjes er in de binnenstad zijn met bierdrinkende klanten. Er wordt ook veel o% of Buckler of "sin alcol" gedronken, vooral in wegrestaurants. In NL not done na Youp van 't Hek.

Als we om 19uur naar Chiclana terug gaan, zie je alle ouders met hun kinderen in de stadsparkjes. Het is een Spaans gebruik om tegen bedtijd als de hitte afneemt, met de kinderen nog een loopje te maken.

Terug in Chiclana gaan we een pizza eten in een "takeaway" restaurant.

-         Gereden: 209km

 

Wo-26sep2007

 

Vandaag de route naar Europas echte zuidpunt, Tarifa. Het is bewolkt en als we onderweg naar Gibraltar rijden lijkt het even dat het gaat regenen. Deze kust heet Costa de la Luz en o.a. Zahara staat bekend om de harde wind en er wordt hier dan ook veel ge-kytesurfd.  Maar ook maakt men hier gebruik van windkracht. Door het hele landschap staan vele en vele windmolens. Ik denk zeker 1000.  In deze streek zijn ook veeboeren. Soms lijken de huizen op de haciënda's van Bonanza e.a. WildWest films.

Bij Tarifa varen de meeste veerboten naar Marokko, wat goed te zien is, ondanks de dikke wolk die er voor hangt. We halen zand op een strand, waar later blijkt de vrouwengevangenis ook aan ligt. Een grote groep jongens klimt tegen de muren en in de hekken die er bovenop staan. Er wordt geroepen en geschreeuwd. Truus vindt dit niet veilig en wil zo snel mogelijk weg. Van Tarifa naar Algeciras/Gibraltar ligt de weg door de kustbergen met hier en daar fraaie uitzichten.
Om Gibraltar in te komen is een hele onderneming. Flinke lussen in de weg en nog echte douane voor pascontrole. De rots is volgebouwd en Truus wil niet in de stoeltjeslift naar boven. Dus geen apen en er wordt enkel de zuidpunt bekeken. Parkeren kan echt nergens, Gibraltar is gewoon poepvol gebouwd. Op de zuidpunt is een parkeerplaatsje met uitzicht op Afrika op 24 km. Vele grote zeeschepen komen hier langs en zijn goed te bekijken.

Op de terugweg gaan we door een natuurpark. Mooie bochtige bergweggetjes met kurkeiken. Later weer vlaktes met veebedrijven, waarvan enkele alleen stieren.

-         Gereden: 330km

Do-27sep2007

 

We zitten nu enkele dagen in Chiclana een eind van Cadiz. Het is overdag erg heet en vandaag hebben we weer een flink stuk gereden naar de monding van de Gualdalquivir. We hebben o.a. Sanlucar en Chipione en Rota bezocht. Eerst nog een plaats Los Cabalos richting Sevilla, waar we de plaatselijke kerk hebben bezocht en gekeken
hoe een groep schilders, allemaal grietjes de kerk aan het restaureren waren. Daarna lukte het ons niet (nauwelijks) om het stadje uit te komen. Toen naar Sanlucar aan de monding van de Guadalquivir en Chipione op de punt. Hier was het lekker om de zeewind te voelen en natuurlijk zandwinning voor de verzameling. Zo ook in Rota. Opvallend rustig, zelfs uitgestorven is het hier aan de kust net boven Cadiz.
Toen zijn we de delta naar Cadiz overgestoken en zijn we 3x fout gereden om de stad uit te komen. De logica is Spaans denk ik. De sfeer in de auto was diep gezonken en gelukkig sms-te ons Bauk. Ik heb eergisteren ook een sms naar beide vruchtjes gestuurd, maar ons Bauk heeft deze dus niet ontvangen. Het emaillen gaat ook niet overal en toevallig heb ik nu een emailcafe gevonden vlak achter ons hotel.
Het weer is warm, maar ook vanmorgen was het 1 uur lang zwaar bewolkt.

-         Gereden: 259km

 

Vr-28sep2007

 

Vandaag onze reisdag naar het laatste hotel in Antequerra. We rijden van Chiclana naar Medina Sidonia, weer zo´n witdorp. Het ligt hoog op een heuvel en weer is het een crime om in het centro te geraken. Maar als we het centro eindelijk hebben gevonden, is het een nog grotere crime om eruit te komen. De ene straat lijkt nog meer op de vorige als de andere. Dan rijdt ik ook nog de verkeerde kant een eenrichtingsweg in en stuitten we op een hoop zand op de straat. Het straatje was ook nog net breed genoeg voor de auto en het loopt naar beneden en er zitten 2 draaien in plus 2 vuilnisbakken. Goede raad duur dus toch maar achteruit de helling op langs de 2 afvalkarren en 2 bochtjes. Ik geef mezelf uiteindelijk een grote pluim als het zonder krassen lukt.  Ook is het vanmorgen erg heiig en in Sidonia gaat het opeens regenen.
Via een van de vele plaatsen hier die Alcala heten rijden we het binnenland in over een erg mooie kronkelige bergweg. Via een erg mooi Ubrique rijden we naar Ronda. Ook hier is het weer druk en we vinden toch een parkeerplaatsje dicht bij de kloof. Weer veel foto´s van de kloof en brug en de mooie huizen. Er wordt gegeten en daarna gaan we weer verder ca 15uur. Ook nu valt er een vette bui als we net in de auto zitten. Toch schijnt ook af en toe de zon. In Ronda is het niet warm en Truus heeft haar jasje aangedaan. 
Verder via weer een erg mooie Sierra de Nuelva naar de Guadalhorce stuwmeren. Over een mooie weg waar we bijna niemand tegenkomen rijden we naar Antequerra. Hier is het even zoeken maar de beschrijving van Kras. Deze klopt als we maar van de goede richting naar deze plaats rijden. Het hotel blijkt een ouder mooi motel aan een parkeerplaats van de autobaan te zijn.
- Gereden: 302km

 

Za-29sep2007

 

Vandaag verkassen we naar de kust voor onze 5 dagen Costa in Torremolinos.

Vanuit het motel La Sierra in Antequerra rijden we het binnenland in. Een zeer bochtige bergweg voert ons door een mooi landschap. Hoge steenmassa’s liggen aan de top. Het is de Torcal, rotsformaties waar de wind grillige vormen heeft uitgeslepen. Mooi maar ook nu is het bewolkt en even voor Alora valt er wat muggenpis. In Alora nemen we een koffie in en restaurant waar ik in 2005 met fietsvakantie ook heb gepauzeerd.

Bij Malaga is het druk en de weg naar Torremolinos is natuurlijk weer niet exact in de beschrijving te vinden. Maar we rijden gewoon door en de beschrijving van Kras klopt helemaal. Bij het grote hotel Cervantes kunnen we parkeren in de kelder en het ligt echt midden in de stad. De hoek om en we zitten op de Ramblas van Torremolinos. We schuifelen door de mensenmassa die bestaat uit veel en te dikke Engelsen en Nederlanders van onze generatie.

’s Middags is er een feria ter ere van San Miguel, de aartsengel waar ook het bier naar genoemd is. ’s Avonds is er een parade waar een groep soldaten een mooi stukje paraderen laat zien. Ook wordt een beeldje van de aartsengel op een heel groot zilveren plateau door wel 30 mannen meegedragen.
- Gereden: 124km

 

Zo-30sep2007

 

Vandaag besluiten we om naar de Sierra Nevada te rijden en de Picos Veleta te gaan bekijken. De hoogst geasfalteerde weg in Europa, 3300m. Via de autobaan naar Granada en dan de borden Sierra Nevada volgen. Een prachtige brede weg met nieuw asfalt, zoals op veel plaatsten in Spanje, gaat naar boven. Bij een splitsing stoppen we even en er is zojuist een man zijn MTB aan het optuigen. Als we weer verder willen rijden horen we NL. Hij heeft zijn MTB meegebracht en wil tot de top. NB: hij staat nu op ca 1700m, vanaf Granada op 700m laat hij dus1000m liggen. Zoals hij zegt kun je met de auto maar tot 2500m, maar fietsers mogen wel door. De smiecht. Er rijden nog ca 10 mannen naar de top.

Als we op 2500m komen blijkt het verhaal te kloppen. Er is een slagboom en alleen te voet of fiets mag je verder. Truus gaat koffie drinken en ik loop een eind omhoog om wat foto’s te maken. Het waait erg hard waardoor het ondanks de zon erg koud is, maar het uitzicht is prachtig. Je kunt erg ver kijken, maar voor foto’s is het wat heiig.

We gaan in het dorp op ca 2200m lunchen. Bijna alles is dicht en verlaten in dit skidorp maar een leuk windstil terras in de zon wordt door ons gekozen.

Als we terugrijden naar de kust nemen we even buiten Granada een rustige bergweg de A4050. Dit blijkt een juweeltje te worden als we boven Otivar komen. Het gebied heet de Sierra del Chaparral. Heel mooi uitzicht over een weids dal, prachtig !!. In Otivar en Almunecar is op 21 sep een wolkbreuk geweest en op TV heb ik de auto’s zien drijven in de stad. De resten hiervan zijn nog duidelijk te zien. Op en langs de straat veel zand en keien. Er hangt nog een auto boven de weg en de riviertjes zijn vol rotzooi. Ook bomen en cactussen liggen kapot en afgerukt op de grond. We rijden langs de kust over de A7 terug naar Torremolinos. Bijna 400km gereden.
- Gereden: 395km

 

Ma-01okt2007

 

Vandaag hebben we een tochtje naar Marbella op het programma.
We rijden echter eerst richting Ronda om naar Pujerra te gaan. Ik wil daar kijken of alle kastanje bomen ook vrucht hebben. Het hele landschap is kastanjewoud en op het erg smalle weggetje liggen de kastanjes voor het oprapen. In het bos onder ons horen we stemmen en er zijn enkele mensen kastanjes aan het rapen. Een van hen heeft een ladder en klimt in de boom om de bolsters los te schudden. De anderen rapen ze met handschoenen dan op.
Marbella is een mooiere en sjiekere plaats dan Torremolinos. Veel tegels en mooie straatornamenten. Fonteinen en beelden. Ook het stadspleintje, het plaza de Naranjes is mooi en we nemen hier de lunch. Verder wandelen we door de smalle straatjes met de vele winkeltjes en boutiekjes.
Nog even naar het strand en dan rijden we via het binnenland terug naar Torremolinos.

- Gereden: 204km

 

Di-02okt2007

 

Het is bewolkt en Truus wilde vandaag rood worden door langs de vloedlijn te lopen. Getreurd en naar iets anders gezocht. Uiteindelijk besluiten we om naar Malaga te gaan en o.a. het Picasso museum te gaan bezoeken. Met de bus naar de Puerto van Malaga, het centrum. Volgens de plattegrond is het museum vlakbij en na even zoeken blijkt dit ook waar te zijn. Er mag uiteraard niet gefotografeerd worden en daarom wordt alle handbagage ingenomen in een kluis. Mooie presentatie van de verschillende fases van Pablo en hij heeft ook mooie beelden gemaakt. Ook het museum uit 2003 is fraai gebouwd. Mooie strakke stijl.

Ook hoort er nog een filmpresentatie van Picasso’s beelden bij, maar ik had iets meer kunst exemplaren verwacht. Toch zeer de moeite waard voor  6 Euro.

Na een hapje eten, raar smakende aspergessoep en weer cappuccino die niet goed is, gaan we naar het Alcazaba. De vesting die iedere zichzelf respecterende Andalusische stad heeft of weer heeft opgebouwd, zoals hier in Malaga. De gemetselde stenen zijn net iets te veel gerenoveerd, na al het oudere van bv. Granada. Maar toch een mooi geheel.

Dan een voettochtje door de stad. Malaga wordt werkelijk helemaal op de schop genomen. Op de hele weg naar het centrum liggen de straten open en in het centrum worden alle gebouwen achter de gevels herbouwd. Het is een grote bouwput.

Vanaf vanmorgen al geen zon en om te shoppen en lopen is het een heerlijke temperatuur, maar op de terugweg naar Torremolinos begint het te regenen. Niet erg hard maar voor de dorre natuur is het welkom en het is tenslotte ook oktober. Terug in Torremolinos over de catwalk, langs de terrassen.
- Gereden: 0km

 

Wo-03okt2007

 

Vandaag toch zon, ondanks de slechte voorspellingen. Op deze laatste dag een strandwandeling. Op blote voeten op de vloedlijn waar het maar moeilijk en zwaar lopen is. Je trapt met de voeten een heel eind in de fijne steentjes. Maar het is wel lekker lopen, niet te warm en met een zonnetjes. Vannacht heeft het geonweerd en of de zee ook wild is geweest  …. Er ligt heel veel bamboe op de vloedlijn en een tractor is bezig deze rommel op een grote hoop te schuiven, zodat de badgasten weer een normaal glad strand hebben.

Na een kop koffie/cappuccino, op de enige plek waar deze laatste lekker is, gaan we terug naar het hotel om toch nog een autorit te maken. Truus heeft wat minder zin, maar ik meen dat we maar 1x hier een auto ter beschikking hebben.

Via de autoweg om Malaga heen naar Algarobbo waar we de A7206 naar Archez nemen. Een prachtige bergweg met erg mooie uitzichten. Ver boven Archez in de Sierra Almijara (ca 2000m) hangt hevig noodweer en we zien ook 1x een bliksemschicht. Op een plek zie ik ook sneeuw op de top liggen, wellicht de neerslag van afgelopen nacht. In Arenas lunchen we en we hebben hier de beste lunch van de hele vakantie voor totaal 10 Euri. Een mooie afsluiter. Dan  vervolgen we onze rit door de bergen via Velez Malaga naar Colmenar, een plek waar we op 20 sep ook zijn geweest. Hier is men weer met de weg bezig en de asfaltmachine heeft heel wat kilometers van een nieuwe dikke zwarte laag voorzien. Heel Andalucia heeft op bijna alle wegen, prachtig nieuw zwart asfalt. Een donatie uit het wegenfonds van de EU ??? Ook is er erg weinig verkeer en vele "lege" wegen hebben een extra baan omhoog voor zwaar verkeer.

Bij Colmenar nemen we de A7000 de route pintoresque naar Malaga. Dit is echt een erg mooie weg, die zich hoog over de bergkam slingert, met weidse uitzichten over de dalen en op de achtergrond de Sierra Alhama. Vanaf een “mirador” op 900m heb je een fantastisch uitzicht over Malaga stad, de haven en de bergen. Enkele km’s verder en lager herhaalt zich dit nog enige keren. Helaas heb je van deze weg geen aansluiting op de autobaan, dus moeten we Malaga stad in, maar gelukkig kunnen we er snel een weg vinden naar de autobaan.

Terug in Torremolinos, pakken en de countdown naar de afreis kan beginnen.
- Gereden: 178km

 

 

Do-04okt2007

Veel te vroeg wakker zijn we en dus reisklaar. We zijn al om 5uur bij Niza Cars om de auto in te leveren. We zijn niet de enige die vroeg is, om 06:15uur gaat de winkel open en kunnen we onze Colt inlveren. Om 06:30 zijn we op het vliegveld en na een check-in weer wachten. Een vliegreis is vooral wachten en geduld hebben. Na een prima vlucht met Transavia in een SpyJet landen we na ca 1900km weer behouden op NL bodem. Nog even langs jarige Lenie in Helmond en dan naar huis.

- Gereden: 27km  

totaal gereden:  2925km

 

Een mooie vakantie, door een meerendeels bruin en dor landschap. Prachtige steden met Moorse oudheid en ook de witte stadjes zijn erg mooi. Het landschap door de bergen is erg mooi en zeker fietsgeschikt. Ook de kuststreek van de Costa de la Luz is aantrekkelijk. Granada, Cordoba en Sevilla zijn steden die een bezoek meer dan waard zijn. Torremolinos hoeft voor ons niet, te groot en te druk.  We zijn tevreden met het reisschema van Kras, maar hier en daar zou nog wel iets te verbeteren zijn. Bv Granada 2 dagen.

 

 

20-sep-07 Schiphol - Malaga -Granada
21-sep-07 Granada - Alhambra - Jaen
22-sep-07 Jaen - Baiza - Jaen
23-sep-07 Jaen - Cordoba(Mezquita) - Torre de la Reina
24-sep-07 Torre de la Reina - Torre de la Reina
25-sep-07 Torre de la Reina - Cadiz - Chiclana
26-sep-07 Chiclana - Gibraltar - Chiclana
27-sep-07 Chiclana - Sanlucar -Chiclana 
28-sep-07 Chiclana - Ronda - Antequerra
29-sep-07 Antequerra - Torremolinos 
30-sep-07 Torremolinos - Sierra Nevada - Torremolinos
01-okt-07 Torremolinos - Marbella - Torremolinos
02-okt-07 Torremolinos - Malaga - Torremolinos 
03-okt-07 Torremolinos - Archez -Torremolinos
04-okt-07 Torremolinos - Malaga - Schiphol