Fox reis nov2010   Argentinie - Chili - Brazilie

El Calafate -Buenos Aires - Foz Iguazu

Maandag 29 nov 2010

Vanmorgen zijn Joep en ik al vroeg wakker. 7 uur staan we op en we zijn al om 7:45uur aan het ontbijt, als eerste. Na het ontbijt loop ik even naar de hoofdstraat beneden om te pinnen. Ik tref daar een NL stel, al op gevorderde leeftijd en ze vragen of ik een bandenreparatie handel weet. Ze hebben een band kapot die gemaakt moet worden. Ze maken een reis van Sao Paulo via de Iguazu watervallen naar Buenos Aires en hebben daar een auto gehuurd. Via Bariloche, in de Andes zijn ze nu in Calafate en willen naar Ushaia. Al eerder hebben ze Chili gedaan van noord naar zuid.
Om 11 uur worden we opgehaald voor de vlucht naar BA. Het vliegveld in El Calafate is aan de verbouw en de logistiek is daarom verre van optimaal. Hele nauwe doorgangen en erg veel mensen en allemaal net op tijd. Dus een drukte en drukken van jewelste. Af en toe schreeuwt het personeel om kalmte, maar na enige minuten herhaalt zich hetzelfde tafereel. Omdat alles lang duurt kunnen we na een vertrek belasting betaald te hebben meteen door naar de boarding. De controle stelt hier iets minder voor, zo mag je gewoon een ˝ literfles water meenemen aan boord. Omdat we zo laat waren, zitten we allemaal verspreid en de laatste incheckers mogen zelfs 1e klas zitten. Met een goed verlopen vlucht arriveren we in BA om 16uur. De transfer bus laat even op zich wachten maar ook dat gaat goed. Bij het hotel Castelar worden we opgewacht door Els en Ton, de pechvogels waarvan de paspoorten, passen en telefoon werden gestolen. Ze hebben nu in BA het een en ander gezien en ze zijn nu kalm en tevree.  We hebben een dubbele kamer, een met 2 bedden en 1 met een dubbelbed. Luxe.
Na een douche gaan we de straat op.
We belanden op de brede Boulevard op een terras en we bestellen een pizza en natuurlijk de 1e Guilmess.  Als we ˝ zijn uitgegeten komen Jan en Lenn erbij zitten en later ook nog Hans en Jose en Gerwin en Didier. Het is gezellig en natuurlijk wordt er ook gedronken, dus schieten de souvenirs er vandaag weer bij in. Om 23 uur gaan we te bed.

Dinsdag 30 nov 2010 

Vandaag staat de stadsrondrit en verplaatsing in de nachtbus naar Brazilië op het programma. Na het ontbijt en op een Argentijnse klok van 8 uur staat de bus om 8:30 uur voor het hotel. Omdat de tijd wat krap is rijden we de rondrit in een andere volgorde als normaal. De locale goed Engels sprekende gidse vertelt dat de Avenida de 9 juli de breedste straat ter wereld is. 140m breed en 3 en 7 rijstroken per richting. Deze loopt dwars door BA en is de levensader van de stad. Langs het plaza de Mayo, het plein van de wenende moeders. Hier kan Joep een Messi shirt scoren voor Niels. De Kathedraal ligt er tegen over en juist als wij binnen zijn wordt de wacht gewisseld door een patrouille in 1e grijs gestoken soldaten bij onze volksheld: San Martin. Dan staat een bezoek aan het graf van Evita op het programma. Een kerkhof met allemaal kleine mausoleums. Ofwel kapelletje met kelder. Het geboortehuis van Maxima wordt overgeslagen, omdat de Zorreguietas er toch niet meer wonen ???
Hierna gaan we naar Boca. De bekendste wijk van BA en ook de plek waar het Boca Juniors stadion staat. (Maradonna’s cluppie). Ook zijn hier de bontgeschilderde huizen en erg toeristische terrasjes en winkeltjes. Je kunt op de foto met een tangodanseres, zoals ik hiertoe wordt gedwongen (nb zonder betaling weggekomen) en op de foto met een “toevallig” aanwezige Don Diego. Erg mooi en kleurrijk. Terug via de hoge wolkenkrabbers op het gloednieuwe Puerto  Madura. Een eiland voor de stad in de Rio de la Plata.
’s Middags gaan we nog een eind de stad in en verbazen ons over de grote bergen afval die op alle straathoeken liggen en rondom bomen. Veel huizen en gebouwen zijn slecht onderhouden en lijken onbewoond. Op de straatmarkt lopen we rond maar ik besluit om toch geen mate potje te kopen omdat dit dan na een maand toch “achter in de kast” staat.
Het is lang wachten tot de bus om 1630uur komt voorrijden. We worden met een onheilspellende lucht richting busstation gereden en dus begint het als we in de bus zitten te regenen. Gieten, wolkbreuken, zoiets. Straten blank en wij van 50m lopen ook nat. Gelukkig worden onze koffers door een kofferkar naar binnen gebracht. Een groot en goed georganiseerd busstation met wel 80 terminals. Bussen rijden af en aan door de waterplassen. Wij hebben een bus van Via Bariloche, maar de chauffeurs hebben uniformen van Tigre Iguazu aan. Het is een dubbeldekker en de koffers gaan in het achterste deel met  een plaktrip zoals met vliegen. De stoelen zijn ruim tot zeer ruim, comfortabel met een voetenplankier, deken en kussen. Dit is mooi reizen. Het is ruimer als 1e klas in het vliegtuig. Maar we moeten er dan ook 17 uur in wonen, slapen etc. We rijden BA uit. Comfort ook bij het rijden, goed geveerd voel je weinig van oneffenheden.
Zeker 4 uur autobaan en met een DVD, warm eten en later nog een extra neut, bv whisky , worden we in slaapstand gebracht. Het was al erg vroeg donker, 20:15uur en je ziet weinig van het eentonige vlakke land.  Ik heb goed geslapen zeker 5 uur, Joep wat minder en heeft hinder gehad  van de slechte weg. Om 6 uur wakker (ook licht) en om 8 uur ontbijt. Comfort, comfort.  Het landschap is nu glooiend met dorpen en veel groen en rode grond. De dubbeldekker heeft plek voor 9 mensen beneden en 26 boven. 3 mensen van onze groep zitten met panorama blik met de neus aan het raam.
  http://www.tigreiguazu.com.ar/

    

    

      

foto's:  scroll even door naar beneden

e-mail sturen

het laatst bijgewerkt: 23 jan 2011