Fietsvakantie Mallorca - 13 t/m 20 april 2003

   Foto's van Hans Philipsen.     Klik op de foto voor een vergroting !                          


een staatje van de matige temperaturen
deelnemers:
- Henk van Ass
- Joep Poels
- Hans Philipsen
- Ger Geerets
links:
weeroverzicht op Mallorca
website Rompelberg
website Iberworld
vliegveld Luik
zondag 13 april 2003
Vliegen en fiets ophalen
maandag 14 april 2003
1e tocht met de groep Rompelberg
141 km San Salvador
Arenal - Santania - Felanitx - Llucmajor - Arenal
dinsdag 15 april 2003

regen !
woensdag 16 april 2003
met 4-en gereden
145 km Cura
Arenal - Randa - Cura - Sineu - Inca - Palma - Arenal  
donderdag 17 april 2003
2e tocht met groep Rompelberg
126 km Andratx
Arenal - la Cabaneta - Valldemossa - Andratx - Palma - Arenal
vrijdag 18 april 2003
met 3-en gereden
148 km Puig Major
Arenal - Sta-Maria - Lloseta - Lluc - Puig Major - Soller - Palma - Arenal
zaterdag 19 april 2003
met 3-en gereden
193 km Cap Formentor
Arenal - Sta-Maria - Inca - Alcudia - Cap Formentor - Alcudia - Inca - Palma - Arenal
zondag 20 april 2003

Huiswaarts Vliegen

 

 


 

zondag 13 april 2003
Vliegen en fiets ophalen.

Joep zijn vrouw Marjan is bereid ons naar Luik te brengen in het busje van Henk. Vanaf Luik vliegen we per Airbus320 van Iberworld naar Mallorca. Op Mallorca is het prachtig zonnig weer. Buiten het vliegveld zegt een hostess van Neckermann dat we niet tot hun groep horen. Veel later blijkt dat we toch de transfer van Neckermann hadden moeten hebben, maar uiteindelijk zijn we op eigen kosten per taxi naar Hotel Tauruspark gegaan.Hier kunnen we meteen onze huurfiets afhalen. Een prima karretje met een Shimano triple. Ook krijgen we het "Fred Rompelberg" pakket. Zweetband, fietsshirt, energierepen, bidon. Op de fiets een pomp, teller en een reservetube. Een slotje voor het ophangen van de fiets in de kelder en een afstelling van het zadel door ervaren lui.
We gaan lopend naar het 300m verder gelegen Hotel Pueblo waar wij zullen verblijven. Nette appartementjes voor 2 personen gelegen rondom een mooie tuin en een zwembad. Hans zal deze week mijn slapie zijn. 
Na een gevarieerd diner in het grote drukke restaurant gaan we naar de boulevard een pilsje pakken.


even buiten Santanyi

 

 

maandag 14 april 2003
1e tocht met de groep Rompelberg
141 km San Salvador
Arenal - Santania - Felanitx - Llucmajor - Arenal

Het weer is minder fraai dan iedereen verwacht op Mallorca. Er valt zelfs een spat regen.
De introductie van Fred's begeleiding is een show, zoals Hans hem had voorspeld. Komisch. Omdat de gasten van Maastrichtse Fred uit meerdere landen komen, wordt elke zin door hem vertaald in het Duits, met een Jean-Marie Pfa
ff kleur. Fred kickt iets te veel op zijn bedrijf, maar alle begeleiders worden zo wel keurig geÔntroduceerd aan de gasten. Vooral het megafoon gebruik wordt later in de week irritant.

Eindelijk vertrek. Na het 1e klimmetje zien we helaas weinig van de zee, die door de mist onzichtbaar is. Veel bloemen langs onze route, de natuur is hier veel verder dan in Nederland. Hier en daar zijn mensen wilde kruiden voor hun huislikeur aan het verzamelen. De gerst staat al op 3/4 meter hoog. Op een akker lag het koren al gemaaid te drogen. Onze route gaat in een flink tempo over prima asfalt door glooiend terrein. Onze groep heet Toer-Piano en er zijn nog 2 Toer-Speed groepen over dezelfde route. Werner Kunz is onze begeleider, een duitser uit Kessel bij het Reichswald. Op ca. 70km staat een mecanicien en een proviand wagen van de organisatie.
Hierna worden we losgelaten op de Puig San Salvador. Een pittig colletje in 5km naar 494m met mooie haarspeldbochten. In het klooster op de top is een verzameling regenboogtruien van bekende en onbekende wielrenners. Het is jammer dat er wegens de mist geen zicht is.
Beneden wordt weer op elkaar gewacht en gaan we verder door het glooiende zuid-oosten van Mallorca. Na een terras in Porreres, mogen we raggen over een 7-heuvelenweg naar Luccmajor.
Terug in het Taurushotel wordt de rit nabesproken in de hotelbar en krijgen we de 1e van de DRIE gratis consumpties die Fred vanmorgen beloofde. Als je tenminste 's avonds ook weer terugkwam.
Na het diner wordt de boulevard weer bezocht, met de vele kroegen en o.a. de Bierstrasse.

?? bij Felanitx klooster San Salvador klooster San Salvador
.
 Pauze op een terras in Porreres

 

regen !

fietscafe Paco&Juan

 

dinsdag 15 april 2003

Regen !

Fred Rompelberg staat ook voor veiligheid en dus wordt de rit tot 11uur uitgesteld. Om 11uur wordt het program afgelast. De wegen in Zuid-Europa en ook op Mallorca kunnen na regen spekglad worden. 
Nauwelijks buiten is het droog en we maken een flinke wandeling over de boulevard en hebben spijt dat we niet toch zijn gaan fietsen. Terug bij het hotel regent het weer, dus van ellende maar de kroeg in bij Paco&Juan.
Het hele lokaal hangt vol met shirts van bezoekers uit voornamelijk NL, BelgiŽ en Duitsland.
Veel ge-OH met Warstein en CruzCampo bier. Na het diner wil Joep naar het mecanicien verhaal bij Rompelberg. Ik lo
op met hem mee en Henk en Hans blijven in Pueblo. De mecanicien show is verschoven, Fred en zijn staf hebben ogenschijnlijk crisisberaad. Dit wordt later door iedereen ontkent, maar hij heeft problemen met de bezetting volgende week. We praten met enkele fietsers en gaan mee naar de bar beneden. Een leuke meid, Carolien de Laat vertelt over haar fietsen in de groep van Leontien van Moorsel, waar ze 2x de Tour Feminin mee gereden heeft. Ze koerst sinds 1997 niet meer en fietst nu hier bij de speed-groep.
Terug in het hotel vinden we Henk en Hans aan de bar met een Duits stel. Hans heeft met Die Claudia een fles sekt gewonnen met bingo. Omdat ze morgen afreizen, mag Hans de sekt hebben. Weer bier en ge-OH en om 0:30uur door de regen naar bed. 

         

diner in hotel Pueblo

fietsen in ons appartement

 

woensdag 16 april 2003
met 4-en gereden
145 km Cura
Arenal - Randa - Cura - Sineu - Inca - Palma - Arenal  

Om 09:30 nog regen, na een hele nacht regen. Fred belt dat het programma is uitgesteld tot 11uur. We besluiten om met 4-en een rondje te rijden tot 11uur. Terug bij het Tauruspark hotel is de rit opnieuw tot 12uur verschoven. Niet fietsen is deze week not-done, dus we gaan onze eigen koers rijden. Hans doet veel kopwerk tegen de harde wind naar Llucmajor. Bij Randa ligt de klim naar Cura. Een mooie klim die ook voor Joep een ervaring wordt. Zijn eerste klim en meteen naar 543m. Er staat een sterke vooral vlagerige wind en het is erg koud op de top, maar het mooie uitzicht over de omgeving verzacht veel. Beneden in Randa wordt een warme kop koffie of cacao genomen om weer op temperatuur te komen. Hierna rijden we naar Sineu, midden op Mallorca en via Inca terug naar Palma. We jakkeren met een erg hoge snelheid met de wind in de rug naar het zuiden. Snelheden van 50km zijn gewoon, zo sterk is het wind-mee. In Palma rijden we midden door de stad naar de boulevard. We proberen langs de zee te fietsen, maar op veel plaatsen is de boulevard/fietspad nog in aanleg. Toch bereiken we na 145km Arenal en ook Paco&Juan. Bij het 2e bezoek krijg je een hand en ze weten wie er Cruzcampo drinkt en wie de Warsteiner.
Joep gaat nog even naar de mecanicien, omdat de voor-derailleur niet goed schakelt. Uiteindelijk krijgt hij een andere fiets.
Na de nodige pils, terug naar het hotel met de fiets. We stallen deze in ons appartement. Douchen, eten en later naar het Tauruspark hotel voor de mecanicien-fietsonderhoud-show. Aardig maar geen nieuws. Daarna bar en bier en Megadisco.

 


Fred met megafoon


Henk naar Valdemossa

 

donderdag 17 april 2003
2e tocht met groep Rompelberg
126 km Andratx
Arenal - la Cabaneta - Valldemossa - Andratx - Palma - Arenal

Zoals voorspeld is het mooi weer. Eerst volgt een irritant lang durende fotosessie om 9uur, voor de uiteindelijk wel mooie foto's. Fred met onafscheidelijke megafoon, tracht zijn klanten te bewegen om op commando met hem op de foto te komen. Des te harder hij roept des te trager men reageert.
Met Werner als begeleider gaan we met ongeveer dezelfde groep om 10:15uur voor de Andratx route. We rijden rondom Palma, wat eigenlijk altijd een sta-in-de-weg is naar het bergachtige westen van Mallorca. Valdemossa op 40km is onze 1e hindernis. Mooi berglandschap en uitzicht om van te genieten. Hierna dalen we en stijgen we weer naar Banyalbufar op 56km en hoog gelegen boven de kust. Een uniek uitzicht op de weidse omgeving vanaf het terras. Volgens insiders is er beneden geen strand, dus gelukkig hoef ik niet naar beneden voor zand. 
De kustweg wordt vervolgd, de ene korte klim na de andere en alsmaar mooi uitzicht over de azuurblauwe zee en schitterende omgeving. Nogmaals wil ik de goede wegen van Mallorca roemen. Het lijkt of Mallorca onlangs een asfalt bron heeft aangeboord en alle wegen opnieuw heeft geasfalteerd. 
Andratx is de volgende iets langere klim en vanaf hier wordt richting Palma gefietst via Col de Sa Creu een pittige puist na 100km in de benen. We rijden midden door de stad Palma langs o.a. de mooie kathedraal en de haven. Vanaf Can Pastilla via de boulevard naar El Arenal.
Paco&Juan wachten ons al fluitend op. Na enkele CruzCampo's/Warsteiner gaan Joep en ik zwemmen bij het hotel. Heerlijk na zo'n fietstocht. 
Na het eten ver na achten worden we na negen uur de eetzaal uitgemaand. Naar de boulevard, op zoek naar internet, telefoon en bier, of een andere volgorde. Weer belanden we in de Bierstrasse. We doen aan "verbrudering nach den radfahren" met 2 duitse stellen, vaak onderbroken door bril en horloge aanbiedingen van de Senegalese en Gambiaanse straatventjes. Ook de meisjes uit die Afrikaanse streken hebben heel wat te bieden.

.

zuid-west Mallorca  (Valdemossa)

Banyalbufar

zuid-west Mallorca  (Andratx) kathedraal Palma.


Puig Major (Es Guix)

 

vrijdag 18 april 2003
met 3-en gereden (Joep met de groep)
148 km Puig Major
Arenal - Sta-Maria - Lloseta - Lluc - Puig Major - Soller - Palma - Arenal

Het depart a Fred duurt weer irritant en veel te lang. Hans, Henk en ik starten met de groep en rijden vanaf Sta-Maria onze eigen route. Joep blijft in de Rompelberg groep rijden, die een iets gemakkelijkere en kortere route over de Orient neemt. Via Consell en LLoseta gaat onze route naar de top van Mallorca, de Puig Major op 1078m. Heel veel fietsers op deze prachtige zonnige dag. Opvallend rijden hier veel duitstalige vrouwen op semiracefietsen en ATB's.
Na enkele afslagen naar de kust en 2 mooie stuwmeren bereiken we de tunnel op de top van de Puig Major. Hierna suizen we naar beneden naar Soller op 20m boven zee. Na een drinkstop klimmen we de coll de Soller op, weer naar 496m hoogte. Heet en door een brandende zon slingert de we
g omhoog in mooie gelijkmatige curves.
Op de top ontmoeten we 2 Belgische stellen die ook in ons hotel verblijven. Zij zijn via Valdemossa gereden. 
Via Bunyola en Sta Maria gaan we richting thuishaven, wat even moeilijk wordt als we de route kwijt zijn. Na 148km bereiken we El Arenal en natuurlijk Paco&Juan.
's Avonds is de fotouitreiking in het hotel en de kilometer- king en queen verkiezing. Omdat we iets te laat binnenkomen, missen we ondanks onze prestaties het record met ons groepje. We hebben eigenlijk 20 km meer gereden dan 2 Belgen, maar Fred heeft al besloten dat hun het worden, dus besluit hij dat we te laat ons km-briefje hebben ingeleverd. Jammer, geen sokken van Fred Rompelberg.
Elke deelnemer mag nog een fles wijn met het Rompelberg etiket meenemen en Fred praat de Schau weer vlot aneinander. Je kunt van Fred zeggen wat je wilt, maar hij heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Goed georganiseerd, zijn bedrijfsfilosofie werkt.
Na de afscheidsshow gaan we met Alex, Wibo, Ad en Carolien naar een terras op de boulevard.

Puig Major (coll des Jou)

Puig Major (coll des Jou) Puig Major (coll des Jou)

.

terras Paco&Juan

coll de Puig Major coll de Puig Major coll de Soller.


cap Formentor

coll de la Crueta

cap Formentor
cap Formentor

 

zaterdag 19 april 2003

met 3-en gereden (Joep rijdt met de groep opnieuw de Cura route)
193 km Cap Formentor
route: Arenal - Sta-Maria - Inca - Alcudia - Cap Formentor - Alcudia - Inca - Palma - Arenal

Vandaag staat de rit naar Cap Formentor op het programma. 't Is Hans zijn idee en ik ga voor mijn zand. Ook Henk gaat mee op deze lange rit. Om 7 uur is het ontbijt nog niet klaar, maar we kunnen brood, jam, koffie en sap krijgen. Ook de vijgen zijn er, dus brandstof bunkeren. Om 8uur vertrekken we zonder zon langs het vliegveld naar de noordkant van Mallorca. De rit verloopt prima en we delen het kopwerk. Het landschap en de weg is niet bijzonder, maar bij Alcudia aan de noordkust op 70km loopt de route langs de zee naar Port Pollenca. Hierna volgt een stevige klim naar coll de la Creu (Mal Pas) en een afdaling en weer een klim naar het eind van het schiereiland. De capo met vuurtoren ligt op een schitterend desolaat eindpunt. Als een adelaarsnest op een rots op 170m boven de zee. Magnifiek uitzicht en de vele toeristen krioelen met auto's en fietsen over het weinige vlakke terrein wat er om de vuurtoren ligt. Op de terugweg moet ik even aan zee bij Formentor om mijn inspanning een reden te geven. Strandzand. Na de 2 colletjes terug  gaan we in Port Pollenca op 123km eten. Ook hier wordt weer een zakje strandzand meegenomen. Klik hier voor het resultaat.
Op de terugweg delen we weer gebroederlijk het kopwerk onder elkaar en na enkele stops bereiken we om 17uur lichtelijk kapot weer El Arenal en het terras bij Paco&Juan. De 193km zitten erop en ons fietsen op Mallorca ook en na 1 liter Cruzcampo is de vochtbalans weer in evenwicht. 
Totaal 750km in 5 dagen.
De fietsen kunnen nog net voor 18uur retour naar Fred zijn zaakje in het Tauruspark Hotel. Dan weer terug naar Paco&Juan, vochtbalanzen en om toch nog iets in de WC-pot te kunnen sproeien. Tegen 8uur regent het. Maar we krijgen parasols mee van de heren om in het hotel te gaan eten. Snel douchen en naar het buffet, daarna weer retour naar Paco&Juan en voetbal-TV:  Real-Barca.
Laat en beneveld naar bed, een prima week afsluitend. 
Het leven heeft zin!

 


El Arenal

 

Zondag 20 april 2003

Uitslapen, nog snel ontbijten voor 10uur. Daarna flaneren over de zonnige boulevard. De tijd uitzitten tot 15:10uur. Per bus een tochtje langs vele hotels in El Arenal en Can Pastilla en dan naar het vliegveld om de hoek. Daar weer wachten. Ook nog 1 uur en 15 min vertraging en pas om 22:00uur in Luik.
Gerda van Ass en dochter Maaike staan ons al op te wachten. Zij zorgen voor de transfer naar Ysselsteyn en Marion van Hans naar Venray. 
Zo komt een eind aan een prachtige fietsweek op Mallorca. Een inspannende week en aardige kels als kompeneei ! "

Volgend jaar weer ?

 

 home    fietsvakanties

e-mail: ger@geerets.nl