home e-mail sturen
Venray - Sneek 
01 aug 2001 
tot. na km plaats
0   Venray 
20 20 Elsendorp 
42 22 Reek 
46 4 Overlangel, voor dorp Li ->Ravenstein 
48 2 Ravenstein, bij kruising --> Niftrik/Nijmegen 
48     brug over de Maas
49 1 Niftrik,  Re ri Batenburg
50 1 1e weg na spoor Re ri Hernen
53 4 Hernen   -> Bergharen
55 2 Bergharen  -> Winssen/Ewijk
61 6 Winssen  op VRW Re, ri Ewijk
63 2 na viaduct A50 Li, brug over de Waal ri Herveld
65 2 Herveld  ri Valburg
69 4 Valburg  na spoorwegovergang Li
73 4 Homoet 
76 3 Heteren 
77 1   brug over de Rijn
79 2 Heelsum 
83 4 Wolfheeze  ri Otterlo
86 3 Motel Westend/Papendal 
98 12 Otterlo 
101 3 Harskamp  na ca 3km Re
110 9 Kootwijk 
112 2 viaduct Autoweg  A1
115 3 op rotonde RD
118 3 rotonde Re ri Uddel 
121 3 Uddel 
125 4 Elspeet 
134 9 Nunspeet 
139 5 Doornspijk 
143 4 bij rotonde ri Dronten 
146 2 na brug 1e Li Drontermeer / Kampen
160 14 brug Re ri Kampen 
165 5 door stad ri Ijsselmuiden, (brug) 
172 7 N.O.P 
175 3 Ens 
187 12 Emmeloord 
192 5 Bant 
207 15 Lemmer ri. Follega/Sneek 
213 6 Follega Re ri st.Nicolaasga 
220 7 na st.Nicolaasga Li ri Langweer 
226 6 Langweer RD ri pontveer (auto's) 
230 4 Uitwellingerga 
231 1 Oppenhuizen 
235 4 Sneek 

Fietstocht Venray - Sneek      01-aug-2001

Jaarlijks in de zomerperiode staat de fietstocht naar Sneek op mijn programma. Als er weinig wind staat of uit een gunstige hoek komt is de tijd rijp om veel km's te maken. Oorspronkelijk bedoelt ter voorbereiding van Luik-Bastenaken-Luik, is het nu een traditie om in de zomer naar mijn zwager in Sneek te fietsen. In de namiddag komt mijn vrouw naar Sneek om mij dan op te halen.

's Morgens om 06:30uur vertrek ik vanuit Venray en volg mijn zorgvuldig van tevoren uitgekiende route. Er staat enige wind, iets meer als ik had gehoopt uit het noord-oosten en het is bewolkt. Even voorbij Elsendorp komt de zon boven het wolkendek aan de horizon uit, maar nog steeds zijn de armstukken geen overdaad. Na de paardenmelkerij bij Reek en door het dorp Reek passeer ik de dorpen, Overlangel en Neerloon en de mooie oude boerderijen die tegen de dijk gebouwd zijn. In Ravenstein kluun ik om een stuk af te korten tegen het brugtalud omhoog om over de brug bij Niftrik een zelfde scene te herhalen, maar dan omlaag. De 1e van de grote rivieren is genomen.

In het land van Maas & Waal fiets ik via de dorpen, Hernen, Bergharen naar de Waalbrug bij Ewijk. 
Over de Waal gaat de route door de Betuwe via Herveld, Valburg, Homoet naar de Rijnbrug bij Heteren. Inmiddels is het weer bewolkt en de zon komt er nog maar af en toe door.
Nu kom ik in een andere regio: de Veluwe. Via Heelsum rijd ik op het fietspad langs de A50 naar Wolfheeze. Aan de linkerkant de heide en bossen, rechts raast het verkeer op de snelweg. In het psychiatrisch-centrum-dorp Wolfheeze pauzeerde ik andere jaren, maar de bakkerij/dorpswinkel met terras is verdwenen, de nering gestopt. Nu moet ik 5km verder naar de eerstvolgende koffieplaats: Hotel Westende (van der Valk), bij de ingang naar Papendal.

Mijn route loopt langs het Nationaal Park de Hooge Veluwe via Otterlo naar Harskamp en Kootwijk, langs de uitgestrekte heidevelden en bossen. Even voor Uddel kies ik de route via kasteel Staverden en Leuvenum. Een dicht loofbosgebied met een prachtig gelegen kasteel, zeker met enige wind zoals nu, is het hier beschut fietsen. Na Leuvenum een toeristisch fietspad over de heide en door dennenbossen.
In Nunspeet neem ik een eetpauze op een van de terrassen bij het station. Vanaf hier gaat de fietstocht het vlakke weideland van de Noord-Veluwe in. Via Doornspijk naar Elburg, waar ik kan kiezen tussen de Flevopolder of over het "oude" land via Noordeinde naar Kampen. Toeristisch mooier maar kaal. Weer vanwege de wind kies ik voor de meer begroeide route via de Flevopolder langs het Drontermeer. EEN lange aaneenschakeling van dagrecreatie, ligweides, bosjes en parkeerplaatsen, tussen de weg op de dijk, het lager gelegen fietspad en het water. Aan het eind de brug naar Kampen, welke nu net wordt gesloten, na het doorlaten van enkele pleziervaartuigen. 
Ik fiets midden door de stad Kampen en richt me op de grote toren, waar de Kamperbrug vlakbij ligt. Na de brug begint de weg naar en door de NOP-polder, waar ik nooit enthousiast door raak. Ik vind de NOP te veel van hetzelfde; te veel boerderijen lijken op elkaar. Zelfs de aangeplante bossen zijn hetzelfde. Hier begint ook altijd de afstand een rol te spelen en begint "het afzien". Na enkele flinke suikershots in de vorm van Marsen, wordt Ens bereikt voor koffie en cola. Dan door naar Bant, waar ik met mijn vrouw heb afgesproken, boven op de afslag van de A6. Helaas kon ze vandaag niet meteen wegrijden, zodat ik 25 min. op haar moet wachten. Na een duik in de achterbak en het naar binnen gieten van de meegebrachte yoghurt en karnemelk met veel suiker, fiets ik weer verder naar Lemmer. In Lemmer is het vandaag erg druk vanwege het Skutsjesilen.
Na 18km wordt in Follega nog eens gestopt om gezamelijk met mijn vrouw koffie te drinken en dan kies ik voor de toeristische route (24 ipv. 21km) via St.Nicolaasga, het pontje bij Langweer en dan naar Sneek.  Een afwisselend stukje Friesland.
Ik houd van de uitgestrekte vergezichten over het platte Friese land en de oude kop-hals-romp boerderijen. Dit compenseert  het fietsen tegen de wind in. Bovendien maakt het "we-zijn-er-bijna" gevoel, dit laatste stuk gemakkelijk.
In Sneek wacht een warm welkom bij mijn schoonfamilie en een lekkere douche.

Ook deze keer (7e) werd de mooie afwisselende tocht door Nederland met 238km op de teller weer zonder problemen gefietst met een gemiddelde van 29.4km.