home vakanties  fietsvakanties  e-mail sturen

Vakantie KRETA  
van vrij 12 sep t/m 26 sep 1999

12 sep  13 sep  14 sep 15 sep 
autotrip I
16 sep
17 sep
Samaria-kloof
18 sep 19 sep
Heraklion
20 sep 21 sep 
autotrip II
22 sep
Knossos
23 sep 24 sep
Spinalonga
25 sep  26 sep

Vakantie Kreta, 12-sep t/m 26-sep-99  


.

 

Zondag 12 sep                           TOP "van dag tot dag"

Om 2.45 uur naar Schiphol vertrokken en daar om 4.15uur gearriveerd. Parkeerplaats gezocht op de immens grote P3 auto-vlakte.Met het robotkarretje wat over de parkeerplaats zijn rondje rijdt terug naar de uitgang en met de pendelbus naar de vertrekhal. Hier sluiten we aan in de lange rij mensen voor dezelfde vlucht van MartinAir. Er is al vertraging, het vertrek is pas om 7.35uur.    Ongeveer 1 uur te laat. Het vliegtuig is goed bezet maar er zijn nog enkele lege plaatsen. Wij hebben plaatsen op de vleugel, rij 36 van de 64 rijen. De Pins Claus zoals de Boeing747 heet, kan 498 + 18 bussiness class in het bovendeel vervoeren. Op grote video schermen wordt continu de hoogte, snelheid, buitentemperatuur en positie op een landkaart weergegeven. We vliegen op 10.000m hoogte, met een snelheid van ca. 900km/h. De temperatuur daalt tot '-53oC'

De route gaat via O-Nederland, Duitsland, Bodensee, Italië, Adriatische Zee en de Pelopenesos.  Na wat gecirkel boven Kreta mag er om 12 uur geland worden. Goede vlucht, maar erg veel geslapen. Er werd ook nog een film gedraaid en de captain vertelt enkele malen waar we ons bevinden en e.e.a. over het vliegtuig en wat er beneden te zien is.

 

Na 1 uur hebben we de koffers en rijden we naar onze accommodatie Lofos in Piskopiano. Een klein dorpje boven Chersonnisos.  Ons appartement is ruim en volgens de folder. Mooi uitzicht. Er zijn uitsluitend NL-vakantiegangers en wij komen met 14 nieuwe. Het kleine zwembad en de ligbedden zijn goed bezet. Na inhuizing gaan we tevoet naar beneden, naar Chersonnisos. Een drukke straat, veel café s en andere toeristische noodzakelijkheden. Paralel aan de drukke hoofdweg loopt er een weg langs de zee, met hier ook weer de restaurants etc. Veel motorbikes en autoverhuur en verschillende echte Hollandse gelegenheden, zoals "het Leidseplein", "Hoek van Holland" etc. En overal de menus ook in het Nederlands opgesteld. In meerderheid Nederlandse toeristen. Op de terrassen overal grote TV schermen met sport. Hierbij een programma voor de komende dagen, autosport en zowel Engels als NL-competitie voetbal.

Het is al om 20.00uur donker en we gaan vroeg naar bed. We hebben nauwelijks geslapen.

 

Maandag 13 sep                           TOP "van dag tot dag"

R
ustig begonnen, want om 10 uur komt de hostess ons uitleg geven over het eiland en de excursies. Deze zijn duur via haar, in vergelijking met de prijzen in Chersonnisos. Er wordt dan ook weinig gebruik van gemaakt. We besluiten een auto te huren voor morgen. We hebben een Nissan Micro of Renault Clio voor 19.500 Gdr = Hfl 131. Daarna gaan we naar het strand en beneden in de stad komen we tot de ontdekking dat er te veel mensen zijn voor de smalle richel stads-strand. We lopen nog achter de haven langs, maar ook daar is het vol. En overal Nederlanders. Ook Engelsen en weinig Duitsers. We gaan terug naar Lofos en gaan op een ligbed aan het zwembad liggen. Al vlug is de zon even weg en de perioden zonder zon worden langer, waardoor het appartement wordt opgezocht.

De hostess komt vragen of de auto op woensdag kan, het schijnt niet op zo korte tijd (via haar) geregeld te kunnen worden.

's Avonds gaan we eten naar Piskopiano, een 300m bij ons vandaan. (hellende weg). De app. Lofos liggen ca. 800m van de hoofdstraat van Chersonnisos en vallen bij het dorp Piskopiano. Een van de 3 "berg"dorpen die ca. 150m boven de zee en Chersonnisos liggen. Ze hebben een mooi uitzicht over de baai van Chersonnisos en wijde omgeving.

Een leuk restaurant en lekker eten. Als we om 21 uur naar huis gaan huur ik nog een ATB-fiets (1000Gdr= Hfl 6.70) voor morgen en stal deze in ons appartement.

 

 

Dinsdag 14 sep                           TOP "van dag tot dag"

V
anmorgen ontbijt met ei. Hierna ga ik fietsen. Ik heb een route uitgestippeld via Potamies, Avdou, Mochos naar Malia en weer terug naar Chersonnisos en Piskopiano, ca 35km en max. hoogte 500m. Mooie weg en vooral na Avdou mooi uitzicht over het kustgebied met een lange afdaling naar Malia. Het bergachtig landschap is kaal, ruig en als het bergroeid is zijn het olijfbomen. Op de route staan her en der kerkjes. Op een heuveltop of zomaar tussen de olijfbomen. Langs de kant op veel plekken zoals hier kruisen staan, staan op Kreta mini-kerkjes op een paal, van steen maar ook van verroest ijzer. Erin staan zilveren kelkjes en andere devotie. Soms verse bloemen en kaarsjes, maar ook losse stenen.

Langs de volgebouwde kust van Malia naar Chersonnisos ligt, waar een zandstrookje is, het strand vol met mensen. Bungi-jump en bungi-shoot, een waterpretpark, kartbaan, midgetgolfbaan etc.  En om de andere nering een autoverhuur bedrijf. Overal staan scooters, motoren en auto's te huur. Voor het huren van een scooter wordt gewaarschuwd, dat de (reis)verzekering niet dekt, omdat het eigenlijk motors zijn. En zeker zonder bromfiets certificaat wordt er geen aansprakelijkheid genomen. Toch wordt er massaal op deze scooters gereden.

Ik ben om 12 uur thuis in Lofos en daarna liggen aan het zwembad. Totdat de zon weg is en het zelfs gaat regenen! Af en toe een donderslag, dus weer veel lezen en luieren binnen. Om 18uur, als het droog is, ga ik nog een eind fietsen langs de kust bij de hotels, nu in westelijke richting, naar Gouves.  's Avonds eten in Chersonnisos en opnieuw regenbuien. De terrassen, welke met doek zijn overdekt hebben nu problemen, maar doen alle moeite om het droog te hebben en houden.

 

 

 

Woensdag 15 sep                           TOP "van dag tot dag"

Vannacht alweer regen en veel harde wind. Vanmorgen is het droog, maar er zijn dikke koppen in de lucht. Om ca. 9 uur komt er een Engelstalig grietje, met een Holiday-auto uniform aan. Ze is erg kortaf en geeft instructie en de sleutels van onze auto. Het is een donker-groene Suzuki Vitara jeep.

We vertrekken richting Lassithi-hoogvlakte op 800m. Dit is ca. 30km rijden, o.a. over de mooie slingerweg boven Malia. Het is fris en bewolkt als we bij de eerste (en enige) molentjes van deze streek arriveren. Volgens de folders staan er duizenden molentjes met witte doeken. Maar de meeste zijn vervangen door diesel-motoren om het water omhoog te pompen. We waren gewaarschuwd!. Na een pauze met uitzicht over de vlakte rijden we naar Agios Nicolaos. Door een mooi landschap en het wordt steeds zonniger naar de kust toe. In Agios Nicolaos is het warm en druk, rondom het "bodemloze" binnenmeer. Na een potje zand van het strand aldaar, rijden we naar Kritsa. Volgens het boekje, "het Volendam van Kreta". We rijden het plaatsje in en rijden ons promptvast in een van de steegjes. Na wat gemier kunnen we hier weer uitkomen en rijden door de straatjes met de winkeltjes met kant en borduurwerk. Inderdaad, erg toeristische huisnijverheid.

Even buiten het dorp staat de oudste byzantijnse kerk van Kreta, de Panagina Kera, met fraaie fresco's. Na een pizza rijden we langs de kust richting Ierapetra aan de zuid-kust. De weg slingert zich dan weer beneden, dan weer hoog boven de zee met schitterende vergezichten op de schiereilanden en kuststrook van de baai van Mirabello. Op het smalste deel van Kreta (12km) gaan we naar Ierapetra aan de zuid-kust. Deze niet toeristische stad is centrum van groenteboeren en andere agri-business. Veel kassen in de omgeving. Tot Myrtos loopt de weg langs de zee, vlak erbij of hoog erboven. Ook hier weer mooie uitzichten. Na Myrtos buigt de weg het binnenland in en gaat nu hoog de bergen in. Opnieuw de kerkjes op de strategische punten. Stille uitgestorven dorpjes, gelegen in, hoe kan het anders, olijfboomgaarden. In Kastelli neem ik de verkeerde afslag en belandt tenslotte in Heraklion, wat eigenlijk gemeden moest worden. Dit gebied is veel groener en er is ook druiventeelt op de hellingen.

Dwars door de stad naar de drukke "race"-baan van Kreta, "the New Road". Deze semi-autoweg loopt aan de noordkust van Kreta van West naar Oost. Hij is 2-baans met hele brede vluchtstroken, welke als rijbaan worden gebruikt.

Mooie dag, waarop we veel indrukken van Kreta hebben opgedaan. Veel, heel veel olijfbomen.

 

's Avonds na het eten in Chersonnisos de Samaria kloof geboekt voor vrijdag 17 sep, á 4500Gdr ipv. de 12.500Gdr bij de hostess van Bel-Air. Vertrek 5.15uur bij de taxi-standplaats in Chersonnisos.

 

 

 

Donderdag 16 sep                           TOP "van dag tot dag"

Vandaag wordt de dag aan het zwembad doorgebracht en in de namiddag gaan we weer "schuuppen" in Chersonnisos. Hierbij duik ik het Internet cafe in en schrijf een e-mail aan Puck en een proficiat e-mail aan Jet die vandaag jarig is. Bovendien stuur ik Jac Haegens een felicitatie omdat hij morgen receptie heeft wegens zijn 40-jarig jubileum. De kosten van 30min internetten zijn 750Gdr=5.05Hfl. Ook kan er even gekeken worden naar ander nieuws en de weersverwachting.

 

 

 

Vrijdag 17 sep                           TOP "van dag tot dag"

Vandaag is het vroeg uit de veren (4.15uur) om op tijd beneden te zijn. De VooDoo club die halverwege Chersonnisos er altijd even verlaten bij ligt, (wij zijn veel te vroeg), heeft nu nog volk zat en er is nog veel luidruchtige jeugd op straat. Aan de hoofdstraat zijn nog diverse terrassen goed bezet en de snack-tenten (zoals o.a. McDellys, Burger King etc.) zijn ook nog open. Een pikdonkere kroeg barst van het volk in de ochtend schemering. De bus is goed op tijd en we stappen met 8 andere "enthousiastelingen" in de halfvolle bus. Diverse hotels worden nog aangedaan en voor Heraklion is de bus goed bezet. De lange weg naar de kloof wordt onderbroken door 2 stops, om wat te eten en drinken en sanitaire behoeften te  plegen. De route over de semi-autoweg gaat door een mooi landschap en vaak dicht op de zee. Even voor Chania is de afslag naar het Omalos-plateau op 1200m. 40km over een erg smal en sterk slingerend weggetje, maar door een mooi landschap. Net voor we worden gelost, is de laatste pauze en starten we de inspannende tocht om ca. 10 uur. Het grootste hoogteverschil wordt in 4km over een keien-trap naar beneden overbrugd. Mooie uitzichten in de kloof en heerlijk onder de bomen. Trouwens er viel bij de start een miezer-druppel en de zon is nog achter de wolken. De route door het eigenlijke Nationaal Park is 13km en de afstand staat keurig bij elke km. vermeld. Van 4 tot 7 km daalt de weg, maar er moeten ook stukken worden geklommen. We steken diverse keren (50x volgens de folder) de rivierbedding over, zonder natte voeten te krijgen. Om de 2km is een rustplaats en water om de dorst te lessen. Het pad is kei, kei en nog eens kei. We lopen eigenlijk op de rivierbedding met dikke, spitse, rol, scherpe en fijne stenen. De natuur is adembenemend mooi. Na 7km is het verlaten dorp Samaria. Hier is een EHBO-post en een helicopter haven voor de evt. echte kneuzen. Een omgeslagen enkel of knie heb je zo te pakken. Het lopen is erg zwaar.

Na de nederzetting begint de echte nauwe kloof. Nog steeds kei en kei, hard, hoog,zwaar maar mooi. De steile wanden worden steeds mooier hoger en indrukwekkender. In een iets breder stuk van de bedding zijn zover als je kunt kijken, stenen opeen gestapeld. Niet enkele, maar wel duizenden stapeltjes stenen.

Op ieder plat stukje van de grote rotsblokken is een stapeltje stenen geplaatst. Waarom, of welke symbolische betekenis, het is ons niet bekend, maar we vinden het heel erg bijzonder en mooi. Je krijgt de neiging om ook zo'n stapeltje te maken. Zouden ze zo …..?   
De natuur en de steile wanden laten je wankelen als je omhoog kijkt. Wat is de mens dan weer nietig in zoveel natuurlijke grootsheid. Pas na 12 km is eigenlijk de smalste passage van de kloof, de zg. ijzeren poort. Een houten bruggetje boven de rivierbedding onderaan de hoge rotswanden. Hierna is het nog 1km naar de uitgang/ingang van het Natuurpark. Bij deze doorgang zijn enkele versnaperingstenten met zitjes, waar je kunt bekomen van de inspannende voettocht. Alles is hoog geprijsd en terecht. Want als je ziet hoe de route (5km) nog is naar de zee, kost het veel moeite om hier te bevoorraden.

Het plaatsje Aghia Roumeli aan de zee leeft van de kloof, waar enkele duizenden toeristen dagelijks het eindpunt van een uitdaging vinden. Hier wordt gewacht en kan na het eten in een van de diverse restaurants/hotels nog in de kraakheldere zee worden gezwommen. Een fijn zwart (gloeiend heet) kiezelstrand, waar je tot over de enkels in wegzakt.

Het dorp Aghia Roumeli is alleen over zee bereikbaar. Enkele malen per dag komt de boot uit Chora Sfakion of Paleochostra. Wij zijn om ca. 10uur gestart en kwamen om ca. 16uur aan de kust. Tot 18uur moeten we wachten tot onze boot ons naar de bus brengt, die in Chora Sfakion ons opwacht. Een heerlijk relaxte boottocht van ruim een uur, na een tussenstop in Loutros, naar Chora Sfakion. Hier stappen we meteen in onze bus en rijden over een indrukwekkende slingerweg met prachtig uitzicht over de schemerende kust, naar onze onderkomens aan de noordkust. Na een eet- en plas-pauze onderweg bij Rethymnon zijn we om ca. 23 uur bij ons appartement in Chersonnisos. Een grote inspanning, maar zeer de moeite waard. Een echte, niet te onderschatten, aanrader.  

 

 

Zaterdag 18 sep                           TOP "van dag tot dag"

 

Laat opgestaan met spierpijn in de benen en kuiten. Vooral de eerste stappen zijn pijnlijk en trap-af.
We verblijven heel kalm vandaag aan het zwembad. Veel rust en kalm-aan.

's Middags bezoeken we"met de pijnlijke kuiten" toch nog even Piskopiano en het Oudheidkundig Museum. Een piep-klein museum met voorwerpen uit moeders-tijd. (Niet oma). O.a. een olijfolie pers en een raki-installatie (jenever).

Eten 's avonds in Piskopiano.

 

 

Zondag 19 sep                           TOP "van dag tot dag"

Vandaag gaan we naar het Archeologisch museum in Heraklion en een stadswandeling. Vanaf het busstation in Heraklion lopen we naar de haven en gebruiken hier wat aan de zee. Grote leegstaande en onderkomen gebouwen maken de stad er niet mooier op. De grote vroegere arsenalen van de Venetianen zijn niet echt mooi, maar kenmerken de stad. Via een smal straatje komen we bij HET centrum van de stad, de Morosini bronnen. Rondom overal terrassen. Even verder ligt het Archeologisch museum vlak aan de oude stadsmuur en aan een groot plein met veel verkeer. Het museum is rommelig en onoverzichtelijk ingedeeld, dit staat ook in de boekjes. Er staat weinig toelichting en de opbouw is niet overal logisch. In totaal 20 zalen met veel vitrines staan de vondsten uit de met name Minoische periode van Kreta. Hiertussen staan vele grote en kleine vazen en sarcofagen. 2 hiervan zijn gevuld met beenderen van mensen. Wonderwel hebben ze beiden een gaaf begit met 32 tanden. Op de bovenverdieping staan nog beelden uit de Romeinse tijd en een maquette van het paleis van Knossos.

Bekendste voorwerpen zijn: de disk van Festos, de slangenvrouw en de stierenkop. De disk bevat een schrift wat tot op heden niet is ontcijferd en men vermoed dat het een rituele tekst betreft.

In het museum rommelt het vaker, maar we denken dat het de overvliegende vliegtuigen zijn, maar als we naar buiten willen, onweert het en regent het flink. Het blijft lange tijd nat en de zon laat zich niet zien. We eten een pizza en bussen naar Chersonnisos. Hier regelen we nog een excursie naar Spinalonga voor maandag 20 sep en een huur-auto voor woensdag 22 sep. Weer even naar het internet-cafe en hier lees ik op de web-pagina van de Limburger over de onrust op het Elisabeth Ziekenhuis onder het personeel betr. de toekomstige functies. Ook over een massale politie-overval op 2 hennep plantages in Horst en Helden.  

 

 

Maandag 20 sep                           TOP "van dag tot dag"

Vandaag zouden we naar Spinalonga gaan, maar…… We waren om 8.25uur bij de taxistandplaats. Op het ticket stond 8.40uur afgesproken. Veel volk, wel een bus, maar wij staan niet op de lijst. We wachten tot 9uur en gaan boos en teleurgesteld verhaal halen bij het excursiekantoortje. Dit is natuurlijk nog niet open. Tenslotte gaan we naar het strand achter de haven en huren 2 bedden en een parasol voor 2000Gdr=13.50Hfl. De zon is weer  geregeld  achter de wolken en nadat ik gesnorkeld heb (grote vissen van slechts EEN merk gezien) gaan we om 12.30uur  naar huis. Op een terras boven het strand is het happy-hour en de 2e consumptie is gratis. 
Thuis in Lofos ga ik nogmaals een fiets huren en rijdt via Koutouloufari naar het kleine pittoreske vissersplaatje Sisi. Via de volgebouwde kust van Malia, Stalis en Chersonnisos terug naar huis. Een tochtje van ca. 30km met weinig hoogteverschil. Truus vermaakt zich als ik uithuizig ben prima met blaadjes en puzzelboekjes.

Met Puck gebeld en gevraagd naar e-mail te kijken. Baukje&Tinus, welke gisteren van Thailand zijn thuis gekomen, zal een verslag maken per e-mail voor ons.

 

 

Dinsdag 21 sep                           TOP "van dag tot dag"

Al om 8uur vertrek ik om een route te fietsen, nu zuidwestelijk van Chersonnisos. Ik heb er een uitgestippeld via Mpixariava, Kastelli, Galenciano, Smari, Galifa, (onverhard) Haraso, Koxari en Kalo Horio. Een tochtje van ca. 40km. Het is veel zwaarder dan vorige week, door de vele heuvels in de route. Ook een slecht keienpad tussen Galifa en Haraso is zwaar. Opmerkelijk prijsverschil metde kust en het binnenland: in Chersonnisos kost de cola 400Gdr in Kalo Horio 150Gdr. Voor de middag was er veel bewolking en dus goed fietsweer.

Na de middag gaan we naar het paleis van Knossos bij Heraklion. Het Minoisch paleis wat je ook gezien moet hebben van Kreta. Volgens de beschrijving in allerlei boekjes heeft de ontdekker Sir Evans er een eigen karakter aan gegeven en hersteld zoals hij het dacht dat het vroeger geweest was. De meningen zijn  verdeeld of dit de werkelijkheid is geweest. Het is een imposant grote opgraving, maar je raakt de weg kwijt en er is veel met beton "uitgestukt". Vloeren zijn glad afgewerkt, wat zonder specie vroeger onwaarschijnlijk was. Een doorspoel toiletsysteem werd blootgelegd, iets wat in de tijd van Evans, ca. 1920, nog maar net weer bekend was. Toch blijft het een mooie erfenis uit het verleden en de Minotaurus (de stierenkop), de slangengodin zijn wereldbekende voorwerpen welke hier uit de grond naar boven zijn gehaald. Ook bekende fresco's als de dolfijnen en de dames in het blauw zijn hier gevonden. De originelen zijn naar het Archeologisch museum, goede copien zijn hiervoor in de plaats gesteld. De zuilengalerij met de 3 rode pilaren zijn ook erg bekend. Toch hebben we het erg vlug gezien en koesteren ons in de lekkere wind die er over de historie waait. De zon is de hele middag vol in bedrijf en het is heet zonder wind.

We reserveren nog een auto voor morgen bij Axos.

 

 

Woensdag 22 sep                           TOP "van dag tot dag"

Vandaag autohuur bij Axos, de verrassing is een fel blauw/groene Fiat Panda met linnen dak. Schakelt beter dan de Suzuki van vorige week. Prijs: 11000Gdr=74Hfl.

We rijden via de autoweg naar Heraklion en nemen daar de weg dwars door Kreta naar de Messara vlakte aan de zuidkust. Een goede weg door een mooi landschap met veel druiven teelt. Bij een dorp hingen de druiven te drogen tot rozijnen. In de Messara vlakte is veel landbouw en ook kassen. Langs de weg diverse grote en luxe tractoren en landbouwwerktuigen firma's.

In Timbaki eten we wat en rijden verder de provincie Rethymnon in, bij de Libische zee. Een rijden nog afzakkertje naar het mooi gelegen badplaatsje Agia Galini en een nog mooiere weg weer terug naar de hoofdroute. Na Spili nemen we de afslag naar Plakias door de Kourtaliotiko kloof. Een erg mooie indrukwekkende kale bergkloof. Verderop nemen we de afslag naar Moni Preveli. Een klooster aan de monding van een riviertje, omzoomd door palmen. Alleen….. de laatste 5km verlopen over een zg. "schrot"weg. Hobbel, bobbel en ontzettend slecht begaanbar voor een luxe-auto. Hier is een ATB-auto van nut. En met je eigen auto begin je hier niet aan, een huur auto,.. ala.

Maar na 5 km is er het strand. 2 restaurants en een P-plaats met ca. 100 (luxe) auto's. Nu is het nog 5min trappen op naar het "palm-beach".  En daar ligt het dan, het Prveli-strand. Een riviertje omzoomd met palmen, een landtong zandstrand in de zee. Als je langs het riviertje loopt, waan je je in een oase, zo onder en tussen de palmbomen. Zeer idyllisch! Diverse plekken waar vaker is gebivakkeerd en er is nu nog een plek waar enkele slaapzakken liggen. Het water is erg koud en ik ga toch maar pootje-badend bij de monding naar de zee en zwem daar in het kristalheldere water. Het zee-strand bestaat uit fijne kiezel, het riviertje is fijne zand. Het klooster, waar eigenlijk alles om te doen is, laten we het klooster. Het is trouwens toch van 14 - 17uur dicht en weer een klim in deze hitte.

Na een op-frissertje gaan we terug over de "schokkende" weg. Een alternatief zou zijn, om 20 km over een grindweg langs de kust naar Agia Galini te nemen, een heel eind terug op onze route.

Hierna rijden door een mooi landschap naar Rethymnon aan de Noord-kust. Kreta is hier ook maar 25km breed.

 

Onderweg komen we nog een man tegemoet, gezeten op een ezel met een GSM aan het oor; verleden en heden op 1m2.In Rethymnon parkeren we op een grote P-plaats, midden in het centrum.  Kosten: 700Gdr=4.71Hfl. We lopen de oude stad in, door de zeer nauwe steegjes en straatjes. Mooi geplaveid en mooi verzorgde winkeltjes en restaurantjes. Aan de haven, liggen de vele terrassen, zowat boven op de bootjes. Een cruise-schip ligt net buitengaats. Een lust voor het oog. Hier eten we een pizza en slenteren nog wat door de knusse stad. We bezoeken een Byzantijnse kerk vlakbij de P-plaats. Zoals alle Bijzantijnse kerken is deze ook van boven tot onder beschilderd met bijbel taferelen. Vele donkere grote mensen figuren en alles wat heilig is (allen) draagt een aura rond het hoofd. Verder wordt er enorm veel blad-goud gebruikt.Terug via de snelste route en na 260km hebben we een schitterende dag erop zitten. Inmiddels is het 20uur, donker en de auto moet om 21uur terug zijn. Eten in Piskopiano.

   

 

 

Donderdag 23 sep                           TOP "van dag tot dag"

 De hele dag op de rug gelegen aan het zwembad. Om 17uur beneden in Chersonnisos in het Internet-cafe de e-mail beantwoordt, van onze "vruchtjes", Jet en Frans van Hooft. Daarna terras in de hoofdstraat, mensen kijken. We zitten zelf op een verhoging, als in een etalage. Eten op weg naar Piskopiano.  

 

 

 

Vrijdag 24 sep                           TOP "van dag tot dag"

Spinalonga volgens het programma. Op tijd naar het busstation bij de taxi-halte, dwz. 8.05uur ter plaatse. De bus zal volgens afspraak om 8.30uur komen. Echter geen bus van onze organisatie. Wel 10 andere bussen naar Spinalonga , Creta Unknown of Jeep-safari. Om 9uur gaan we verhaal halen bij het kantoortje van mw. Petsalakis, die dit weer goed geregeld heeft met haar dochter. We eisen ons geld terug (7800Gdr) en krijgen dit zonder moeite, wel met de nodige sorry's. Ze snapt er niets van!

Wij gaan op eigen houtje naar Spinalonga. We nemen de bus van ca. 9.30uur. Om 10.30uur zijn we in Agios Nicolaos en meteen bij het busstation is een ticket-verkoop voor de boot naar Spinalonga. Bus kost voor 2 personen, retour 3400Gdr en de boot kost 8000Gdr. We zijn dus wel meer kwijt, maar onduidelijk was of het bij Petsalakis alle kosten waren, er zou nog voor de gids betaald moeten worden. Onze Bel-Air verkocht deze excursie voor 11.500Gdr p.p.

Op ons gemak lopen we richting haven en daar zoeken we een terras, vlakbij de boot van de fa. Nostos, deze zal om 12.30uur vertrekken.Om 11.45uur mag er al op de boot en ik ga nog vlug pel-pinda's kopen. Dit duurt iets te lang, waardoor we op de boot niet meer kunnen zitten waar we willen. We hebben een plaats onder een afdak, gelukkig niet binnen, waar het erg warm en benauwd is.          We varen vanuit de mooie haven van Agia Nicolaos langs de onbewoonde eilanden voor stad en de Nl-talige gids geeft veel en goede informatie. Hij wordt afgewisseld met een Duits- en Engelstalige gids. Er zouden 175 Nederlanders en Belgen op de boot zijn van ik schat 300 totaal. Als we voorbij Elounda zijn gevaren mag er gezwommen worden. Elounda is het dorp, dat decor was voor de opnamen van de TV-serie "Who's Pay The Ferryman", begin jaren 80. Na 30min varen we naar het melaatseneiland. Dit vroegere fort van de Venetianen en Turken ligt op een rots tussen het schiereiland van Elounda en de kust. In 1903 werd het Melaatsenkolonie van Kreta. Tot 1956 verbleven hier ca. 1500 lepralijders. Verbannen wegens hun ziekte. Ze kregen een uitkering die volgens onze gids ruim voldoende was. Hierdoor was er meer welvaart op de kolonie, dan op het vasteland. Te zien aan de betere huizen en fraaier afgewerkt, oa. van binnen en buiten gestuct. Een marktstraatje met winkels en cafe's, een kerk en kantoor van het personeel. Nu is alles vervallen en geplunderd in 1956 toen de kolonie werd opgeheven. Mooie fortificaties op de uiteinden van deze strategisch liggende rots. Nu wordt e.e.a. gerestaureerd in de stijl uit de tijd van de Venetianen, met steun van o.a. de EEG. De goed Nederlands sprekende griekse gids heeft een oom en tante hier gehad zitten. Zijn tante leeft nog in Athene, is 93 jaar en heeft geen vingers en tenen en mist een deel van haar gezicht. Hij vertelt heel uitvoerig, maar erg boeiend. Wij zijn ook als laatste terug op de boot, waar onze plaatsen dan ook zijn ingepikt. Na een heerlijke zeereis nemen we in Agios Nicolaos nog een terras en gaan om 18.30uur ri. Busstation. De bus vertrekt pas om 19.30uur. Als het 19.30uur is staan we met wel 80 personen te wachten. Veel Grieks en hard geschreeuw geeft de informatie dat er alleen passagiers naar Heraklion in deze bus mogen en dat er voor de reizigers naar Chersonnisos en Malia een andere bus komt. Diverse mensen waaronder ook wij worden uit de bus gestuurd. Om 20uur komt dan eindelijk de bus naar Chersonnisos.

Tip: 1. Ga zelf naar Spinalonga, 2. Ga 1 uur voordat de boot vertrekt bij de boot staan, 3. Bij terugkomst in Agios Nicolaos snel naar het busstation.

Een heel mooie en boeiende excursie dag, een "must" voor de Kreta vakantiegast.

 

 

 

 

Zaterdag 25 sep                           TOP "van dag tot dag"

Vanmorgen even aan het zwembad gelegen. Na wat eten ben ik naar de zee gegaan om nog wat te snorkelen. Opnieuw en op dezelfde plek grote vissen gezien. Verder de dag heel kalm en lui doorgebracht.

Om 18uur gaan we in Chersonnisos mensen kijken op het "etalage-terras". Na het laatste diner aan de zee nog enkele souvenirs gekocht voor de "vruchtjes". Na de afsluitende Capuccino van Truus en mijn Raki op het terras bij ons appartement gaan we tebed, overigens dit was een dagelijkse dagsluiting.

 

 

 

 

Zondag 26 sep                           TOP "van dag tot dag"

Om 9.15uur worden we opgehaald met de bus voor de terugreis. Op het vliegveld is het poep-druk! Truus heeft natuurlijk weer net zo gefoefelt, dat ze als eerste kan inchecken.  We hebben weer een plaats aan het raampje, op rij 11. Het vliegtuig heet: Prins van Oranje en is net zo'n knoeperd als op de heen-reis. We vertrekken 45min te laat en zijn om 15.25uur op Schiphol. Een perfecte vlucht met een erg vriendelijke bemanning van MartinAir.

 

De vakantie op Kreta was prima. Goed en erg warm weer zoals verwacht, maar toch een paar dagen, enkele buien en wat perioden met bewolking. Het eiland is veel groter als we verwacht hadden en de verbindingen per openbaar vervoer zijn niet bijster.

Chersonnisos is een badplaats, zonder eigen Grieks karakter, men noemt het "het Benidorm van Kreta". Veel en lang toeristisch vertier op een te klein stukje strand.

Landschappelijk heeft Kreta veel moois, vooral aan de zuid-kust. Per (huur)auto is dit prima bereikbaar, maar onderschat niet de afstanden en reisduur. Overigens zijn de wegen goed.

De Samaria-kloof en Spinalonga zijn excursies die aangeraden zijn. Het paleis van Knossos, het archeologisch museum in Heraklion en de Lassithi hoogvlakte zijn andere bezienswaardigheden.

TOP "van dag tot dag"

 

Nuttige links op:     http://kreta.pagina.nl/