routes

  Torroella de Montgri (O)

 Amer (W)

  Olot (NW)

Blanes-Tossa de Mar (ZO)

  Figueres-L 'Escala (NO)

  Sant Hilari
Sacalm (ZW)

 

verslag

download GPS

foto's

FIETS VAKANTIE  GERONA  21 mei t/m 28 mei 2011

Zaterdag 21 mei 2011

Nadat Sjaak ons met de auto op het vliegveld in Maastricht heeft gedropt begint de vakantie dan toch echt. Alvorens we verder mogen kunnen onze fietskoffers blijkbaar niet door de scanner en krijgen we van de vriendelijk security medewerker te horen dat onze koffers open moeten. Dat is dus even balen maar na een 10 tal minuten is ook dat klusje weer geklaard. Na een rustige vlucht en een minder rustige landing plant het vliegtuig van Ryanair zich op Spaanse grond. Het weer in Nederland was al goed maar hier doen we er nog een paar graden bij. De van te voren besproken taxi staat al op ons te wachten en na een korte kennismaking en dito ritje komen we aan bij ons stekje voor de komende week. Het appartement wat eigenlijk een loft is ziet er fantastisch uit. Het is een oude casa met veel oude elementen en boven verwachting ruim. 4 bedden en een ruime badkamer. Ook de fietsstalling is ruim. Dus over het onderkomen hoor je ons ook al niet klagen. We schroeven onze fietsen in elkaar en horen dan een ferme tik. Ger laat zijn fiets even op het beton kletsen met als gevolg dat een klein stukje van zijn derailleur afbreekt. De ketting die normaal strak hoort te staan hangt er bij als oren aan een olifant. Het zal toch niet net als vorig jaar worden. Tijdens het taxiritje naar Girona menen we een fietsenzaak gespot te hebben en we besluiten om daar een nieuwe derailleur te gaan kopen. Als we bij deze winkel aankomen blijkt hij wel fietshelmen te verkopen maar voor de rest bestaat zijn assortiment vooral uit wandelschoen en wandelaccessoires. De vriendelijke winkeleigenaar begrijpt echter wel meteen het probleem en belt voor ons naar de plaatselijke fietsenmaker of hij zijn winkel nog open heeft. Hij tekent de stadplattegrond voor ons in en we kunnen op pad naar de "Girona Bert van Vegchel". Ook hier staat net al in Nederland de winkel tot aan de nok toe vol met fietsen en onderdelen en bij het zien van de hoeveelheid onderdelen klaart de lucht bij ons al op. Hij heeft verschillende derailleurs op voorraad maar helaas geen meisjes-triple-derailleur. Met zijn beste Spaans en ons beste Spaans weet hij ons wel duidelijk te maken hoe we het euvel zonder verdere problemen kunnen verhelpen . Na het opvolgen van zijn raad kunnen we met een gerust hart een pilsje pakken op het terrras.


Zondag 22 mei 2011.  Torroella de Montgri

We staan deze morgen vroeg op en ontbijten in het Hotel. Het is een erg goed ontbijt en na een klein uurtje staan we goed gesoigneerd aan het vertrek voor deze zondag. We pakken deze eerste dag een relatief rustige rit met wat minder klimwerk. We vertrekken in noordelijke richting over in het begin brede rustige wegen. We vragen ons wel af of dit komt door de zondag want normaal gesproken is er op dit type weg toch wel meer verkeer. Iets voorbij Cor-Serviá gaan we rechtsaf naar Orriols. Dit zijn de wegen waar we op gehoopt hadden. Bijna geen verkeer en mooie uitzichten links en recht. Bij Pins proberen we onze eerste cache van de dag te scoren maar helaas eindigt deze in een DNF. Bij Torroella de Montgri staat de 2de cache gepland. Net als we onze zoektocht willen staken komt er een vriendelijke Marokkaanse Spanjaard aan die precies weet waar wij voor komen. Helaas kan hij het kleinood ook niet vinden een de 2de DNF is een feit. Gelukkig gaat het bij de volgende caches beter. We eten wat op het terras en maken ons op voor de terugreis naar Girona. De wegen terug naar Girona zijn helaas wat drukker. Bij Sant Miquel de Cruilles verlaten we de drukkere weg maar dat betekent wel meteen dat we moeten klimmen. We klimmen in 13 km van 70 meter naar 350 meter, dus steil is dat niet te noemen. Hierna dalen we af naar Girona en na 105 kilometer drinken we ons biertje op het terras. Conclusie van vandaag "Het leven is zo slecht nog niet"


Maandag 23 mei 2011.  Amer

Vandaag is het weer weer prachtig. We logeren in een dependance van Hotel Historic. Casa Cundaro. Een oud historisch gebouw met prachtige oude details en optrekjes. Wij hebben ook een mooie en ruime kamer voor ons 3-en en een heel mooi gestuukt en beschilderd plafond. We ontbijten in Hotel Historic even een paar trappen omhoog en al net zo'n oud pand in het oude centrum van Gerona. De kathedraal staat om de hoek en die horen we ook elke morgen, te vroeg. Vandaag weer prachtig weer en Xavier de eigenaar van Historic zegt dat het "hot' wordt vandaag. We starten door Gerona, toch een stad met ca 100.000 inwoners dus een 6km voordat we de autoweg over zijn en buiten de stad. De weg blijft druk, zo'n soort Napoleonsbaan maar dan met een gravel fietspad erlangs. Niets voor ons dus. Gerona profileert zich als fiets gebied en doet dat met flair. In de stad is ook een fietsen huur plan, een soort witte fietsen plan. Toch is de weg iets te druk en gelukkig na 25km gaat onze route naar een stuwmeer. Een Embalsa. Een erg rustige mooie weg leidt ons naar de voet van de stuwdam en met een klim van 100m in 2 km bereiken we de bovenkant van de dam. Het stuwmeer staat vol, fijn voor de Catalanen, want dat is hun drinkwater voor aankomende zomer. Boven op de dam is alles afgesloten en ook geen bijster Kodak-point. We praten nog Spaans met een aardig grijs Spaans echtpaar en kunnen onze 2e geocache van vandaag loggen. Het stuwmeer is eindpunt, dus moet dezelfde weg gewoon terug worden genomen. Geen ramp want de weg en omgeving is mooi. Terug op de hoofdweg gaan we na enkele km's de heuvels in over een mooie rustige weg. We klimmen ca 300m en boven wordt de afdaling ingezet. Halverwege voegt zich een groep fietsers uit een zijweg bij ons. Het blijkt een internationale groep te zijn met Belgen, Amerikanen en Duitsers die een week in Gerona verblijven en elke dag een tour van ca 70km rijden. Ze vinden onze 100km veel. We dalen een eind met hun af en wij kiezen voor een omweggetje via Cadet d'Adri. Het blijkt een mooi lusje te zijn over een prima weg met enkele 100-den meters klimmen.
Verder is het dan afdalen naar Gerona en weer 6km stadswegen met heel veel verkeerslichten en rotondes. We belanden in de oud-stad op een terras met een Duitse naam "König" en we verwachten hier dan ook met Weissen-bier te kunnen vochtbalansen. Dit keer wordt het Paulaner en het smaakt en werkt prima. Aan de andere kant van de weg is een paal met een beeldje van een leeuwtje. Steeds komen er groepen toeristen die een voor een het trapje aan de paal op klimmen om de achterkant van de leeuw te kussen ??? Googling: als je het leeuwtje zijn kont kust kom je ooit nog eens terug in Gerona. Vandaag 102km gefietst en ca 700m hoogtemeters.


Dinsdag 24 mei 2011.  Olot

Vandaag stond de koninginnerit op het programma, volgens de maker 130 km. Tijdens de tocht bij het zappen door het menu van mijn Garmin kwam ik erachter dat er maar 114 km onder de wieltjes doorgedraaid zouden worden. Voorzichtige navraag leerde mij dat de verkeerde tocht geladen was. Niet erg want we gingen noordwaarts naar Olot. De wegen zijn op enkele verbindingen na heerlijk verkeersluw. Vlak loopt er eigenlijk bijna niets maar de klimmetjes lopen over het algemeen lekker en zijn tot nu toe niet extreem lang. Het is wel warm dus drinken is erg belangrijk. We klagen hier uiteraard niet over want we willen tenslotte mooi weer. Noordwaarts rijdend zien we het landschap steeds ruiger worden en het loopt over het algemeen steeds vals tot stevig onhoog. Op een gegeven moment kijken we over de besneeuwde toppen van de Pyreneeën uit. Het is helder weer en kijken, denk ik, 30 tot 40 km weg over de machtige bergrug. We pauzeren net na Olot op ongeveer 60 km. Na enkele cola`s en een salade met brood moeten we het mooie terras, onder speciaal gesnoeide bomen wat voor een heerlijke koele schaduw zorgt, verlaten en gaan we weer de volle zon in. Heel goed te doen hoor, zolang we maar in beweging zijn. Dit valt niet altijd mee want op de meest vreemde momenten knijpen mijn metgezellen in de remmen en gaan dan turend op apparaatjes op zoek naar dingen die er meestal niet zijn. Heel eigenaardig! Net na de pauze krijgt Hans ruzie met zijn freewheel wat weer dezelfde kuren begint te vertonen als enkele weken geleden. De terugweg loopt steeds wat op en af maar gaat per saldo van een nivo van 650 mtr terug naar het Gerona nivo van 70 mtr. Lastig voor Hans die steeds enigszins moet meetrappen. Uiteindelijk komen we moe maar voldaan aan op het terras waarvan we weten dat ze echte Germaans weissenbier verkopen. Hans belt op het terras met de fietsen monteur in NL hoe de zaak van het freewheel op te lossen. Na het wegwerken van twee flesjes Weissen gaan we terug naar het hotel. Hier slaan we nog even aan het sleutelen met hopelijk een bevredigend resultaat voor de dag van morgen.


Woensdag 25 mei 2011. Blanes-Tossa de Mar

Vandaag mogen we naar de Middellandse zee. Ger heeft een kustroute uitgezet van 120 kilometer. De heenweg kenmerkt zich door erg mooie rustige wegen en door erg drukke net geen autowegen. Het weer is weer prachtig. Zo’n 30 graden en een mooi briesje. De heenweg loopt voorspoedig. Het gisteren “vakkundig” gerepareerde freewheel houdt het gelukkig al zijn er wel wat tikjes en takjes te horen. Voorbij Riudarenes blijft het wegtype hetzelfde maar het drukke verkeer wordt minder. Wat opvalt in de buurt van Girona zijn de superbrede wegen met weinig verkeer en verder houdt het verkeer goed rekening met fietsers. Ook langs deze Spaanse wegen biedt wat vrouwvolk (Net als vorig jaar in Italië trouwens) diensten aan langs de weg. Toen wij voorbij fietsten was een van de dames net een klein reclamebord aan het plaatsen. Omdat we nog meer te doen hebben maken we van deze aanbieding maar geen gebruik. Bij Hostalric zien we vanuit de verte al het historische centrum als een adelaarsnest op een berg liggen. We besluiten om een ommetje te maken om dit cultuurhistorisch dorp te bezoeken. Wat van ver af een bezienswaardigheid leek valt van dichtbij toch wat tegen. De vroegere poorten in de stadsmuur zijn vervangen door moderne garagedeuren. Op het dorpsplein probeert een Catalaan een gesprek met ons aan te knopen over onze racefietsen. Hij heeft het over Carrera maar meer kunnen we er helaas niet van bakken. Difficile dat Catalaans. Na een cola pauze gaan we verder richting kust. Bij de kustplaats Blanes doet iedereen zijn ding. De een schiet foto’s van de Méditerranée de ander gaat het strand op om wat zand te monsteren en de ZZP-er onder ons doet nog wat achterstallig bureauwerk. Nadat iedereen zijn ding gedaan heeft gaan we verder. De Janssen de Jong infra van Spanje doet echter ook nog zijn ding waardoor de route die we oorspronkelijk gepland hadden terplekke moeten aanpassen. Na wat extra “steil” klimwerk door de verplichte omweg belanden we uiteindelijk toch weer op de oorspronkelijke route naar Lloret de Mar en Tossa de Mar. De uitzichten over de azuurblauwe Middellandse zee zijn erg mooi maar vanaf Tossa de Mar moeten we toch weer landinwaarts richting Gerona. Na wat klim en daalwerk komen we rond vijf uur weer aan op het terras bij de “König”. Een van de weinige terrassen met witbier. De serveerster herkent ons nog van gisteren en heeft aan een half woord genoeg om onze vochtbalans weer te herstellen.


Donderdag 26 mei 2011. Figueres-L 'Escala

Vandaag is het weer weer prachtig. 29 oC of meer. Wel voelt het vandaag warmer als de vorige dagen. Morgen zouden we een bewolkte dag hebben zo vertelde de hotel eigenaar Xavier, waar we elke morgen gaan ontbijten. Trouwens vandaag had hij het druk en zijn zus die normaal meehelpt was niet komen opdagen. En als je dan een groep American Women hebt te logeren moet er wat flinker worden aangepoot en daar heeft ie moeite mee. We starten met fietsen om 10 uur en rijden weer richting noorden Gerona uit. 10 km duurt het voordat je buiten de stad bent. Een mooie weg naar Banyoles, bekend van dinsdag. Vandaar gaat de route via Llado een ‘Cul du Sac’ in onze route maar wel met een geocache, die dan ook gescoord wordt. Na Llado zijn we op de kustvlakte en rijden km’s lang over strak aangelegde wegen kop-over-kop tegen de flinke bries uit het zuiden. Op een markante plek in het landschap staat weer een meisje met nering achter de 3e boom rechts, waarbij zij haar etalage heel aantrekkelijk Oost-Europees heeft ingericht. Een vriendelijk antwoord in de vorm van een lachje krijg ik terug op mijn ´Ola!´ In Sant Pere de Pescador wordt gepauzeerd en hierna volgt nog een lang traject met wind tegen. Vanaf 100km op de route hebben we de wind mee en met een flinke snelheid koersen we af naar Gerona, opnieuw over eigenlijk te drukke wegen. We worden gewoon te hard voorbijgereden. Op de weg liggen opvallend veel platte slangen die helaas zijn gezakt voor het verkeersdiploma. Te vergelijken met de egels bij ons. Bij aankomst in Gerona staat het Paulaner Weissen weer te wachten op onze dorstige lijven die na 129km in deze hitte graag willen afblussen. Hoe kan het leven toch nog goed zijn. Na het terras moet er iedere dag een slingertje van 40 meter omhoog naar ons hotel worden gereden. Elke dag weer een kunstje met 1 liter Weissen in een moe lijf.


Vrijdag 27 mei.  Sant Hilari Sacalm 

Vandaag de laatste rit op het programma. We gaan naar het dak van deze fietsvakantie, een hoogte van 983 mtr. Voor de eerste dag is het bewolkt en voor Spaanse begrippen, koel. Het zou 24 graden worden zoals Xavier, onze gastheer en eigenaar van het hotel, voorspelde. De rit voert westwaarts en loopt de eerste 10 km voornamelijk door de stad. Meteen na deze eerste kilometers krijgen we al een klim over drie km voor de kiezen. De beentjes voelen alsof er al meer gedaan is deze week, tamelijk vermoeid dus. Na de afdaling van deze heuvel beginnen we aan het eigenlijke doel van deze dag, de klim naar eerder genoemde hoogte. We moeten een hoogte overbruggen van ca 750 mtr, de klim begint op een niveau van 200 mtr hoogte. De weg loopt steeds langs een bergbeek door tamelijk ruig gebied omhoog met stijgings percentages tussen nagenoeg vlak en 6 tot 7 %. Aan het begin van de klim passeren een viertal profs, 2 x Radio Shack en 1 x HTC en de andere weet ik niet meer, ons vriendelijk ola groetend. Zij fietsen druk kwebbelend onder elkaar omhoog terwijl Ger en ik op 85 % van ons vermogen enigszins stil het nakijken hebben. Hans rijdt een tijdje met hun op totdat een tussensprintje ook hem teveel is. Na ruim 20 km klimmen, bereiken we de top waar Hans ons op zit te wachten. Een mooie klim maar door de lengte en 550 km in de benen van de eerste vijf dagen, toch wel vermoeiend. Boven zitten we op ruim 50 km en na enig overleg besluiten we dezelfde weg terug te nemen omdat Ger denkt dat de geplande route via wat drukke plaatsen en grotere wegen loopt. Dit betekent lekker lang afdalen met twee noemenswaardige feiten. Tijdens het dalen passeert ons een renner met diepbruine benen en wat tegenwoordig bij de profs gebruikelijk is vrij hoge sokken. Hij verdwijnt al snel in de diepte maar Ger doet nog een poging om hem bij te blijven maar is hem na twee bochten al kwijt. Ongeveer halverwege steekt er VW kever vlak voor Hans de weg op. Achter het stuur een wijf dat al bellend de auto probeert te keren. Dubbel gevaarlijk dus, een manoeuvrerende vrouw en bellen achter het stuur. Gelukkig komen we heelhuids beneden. Na ook het laatste hellinkje te hebben genomen en nog een kleine 10 km door de stad kunnen we deze fietsvakantie afsluiten met enkele Paulaners. Rest nog het fietsen verpakken en nog een avondje verpozen in Girona en dan morgen alweer huiswaarts.


Zaterdag 28 mei. 
Alweer huiswaarts na een week intensief fietsen en avondprogram.  Na een afscheids ontbijt bij Xavier zetten we de koffers bovenaan de trap-steeg. Op de afgesproken tijd arriveert de taxibus en brengt ons naar het vliegveld. Ruim op tijd checken we in en vliegen met een iets te late vertrektijd naar Maastricht. Toch weer de riedel van Ryan Air dat ze de meest "optijdvliegendemaatschappij" zijn. Sjaak staat ons op te wachten en we worden weer heeldhuids op ons thuishonk afgezet.

Opnieuw een mooie fietsvakantie met een heel mooi verblijf, onder zeer goede weersomstandigheden en natuurlijk beste maatjes.  Hartelijk bedankt.

 
   datum naam lengte hoogtemeters
 22/5/11 Torroella de Montgri (O) 107 km  850 m
 23/5/11 Amer (W)  99 km  950 m
 24/5/11 Olot (NW) 117 km 1350 m
 25/5/11 Blanes-Tossa de Mar (ZO) 126 km 1150 m
 26/5/11 Figueres-L 'Escala (NO) 129 km  750 m
 27/5/11 Sant Hilari Sacalm (ZW) 109 km 1350 m
    688 km 6400 m

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

   

webmaster: Ger Geerets