DAG profielen


Vrijdag 20 mei 2016
vlucht + rit naar Noorden van 46km, incl rondje van 4,3km over de muur. 700m hoogtemeters.

5:00uur op Weeze en een perfecte vlucht met Ryanair naar Pisa en 30 min voor de geplande aankomsttijd geland. Onze vooraf geregelde taxibus staat al klaar en brengt ons naar Lucca. Een erg vriendelijke praatgrage taxichauffeur die goed Engels spreekt en ons veel informatie over Lucca en de regio geeft.

Om 09:30uur zijn we al bij de Wimdu accomodatie. Ook de verhuurder van Wimdu dhr. Alberto is in de buurt. Helaas is het app op de 3e etage en onze fietsen + de fietskoffers moeten over de zeer steile trap omhoog getransporteerd worden. Hij heeft niet begrepen, wat en hoe we deze week willen gaan doorbrengen. Hij biedt zelfs fietsen aan, die met een ketting aan het raam op het trottoir staan geparkeerd. Ze zijn slecht onderhouden en ook nog eens te klein en totaal ONgeschikt om enige hoogtes mee te overbruggen. Ook een onderkomen voor de fietsen bij een parkeergarage om de hoek wil niet lukken en dus besluiten we, om op de straat onze racers in elkaar te zetten en de koffers en onze fietsen over de trap omhoog te zeulen.

Na de installatie gaan we ff iets drinken op een terras. Daarna gaan we nog een rondje van 46km fietsen over smalle en vrij steile klimmetjes en maken nog een rondje over de stadsmuren (omwalling) van Lucca. Volledig intacte ca 15m hoge muren, waarop een brede geasfalteerde wandel/fiets weg ligt, waarop heel veel wordt gejogd, gewandeld, gefietst, geTruusjeTrapt en geflaneerd.

 

Zaterdag 21 mei 2016
Richting Noord    98km 1700 hm

Vanuit Lucca weggereden over een drukke weg naar Bagni di Lucca. Onderweg verschillende fietsers gezien en een 15km met 6 Engelse fietsers meegereden. Bij Bagni di Lucca buigen we af naar het noorden over heel smalle en rustige weggetjes, die erg slecht zijn maar ook heel erg steil.  Overal is de weg nog steeds nat onder de bomen van de regen van afgelopen dagen. De uitgestorven dorpjes onderweg zijn mini en er is dus ook helemaal niks te doen, laat staan een terras.  Het is zwoegen op de e-r-g steile klim van 9km met gemiddeld  8.7%. Maar er zitten veel stukken in die veel steiler zijn. Boven ligt Montefegastesi op een heel mooie bergtop in het landschap. Erg mooi plaatje.
De afdaling is veel beter geplaveid en we kunnen hard dalen en stoppen onderweg weer in Bagni di Lucca voor een cola en gaan op naar de 2e col. Opnieuw is het zwoegen, maar nu ca 6% en ik vind hem veel mooier lopen dan de eerste. Net na de top ligt Boveglio en ook hier is de afdaling over prima wegen. Halverwege nemen we in Biensina nog een cola op een terras met enkel locals. Bij Collodi is een kinderpark met als thema Pinokkio en er staat een gigantisch beeld van Pinokkio langs de weg. Collodi is de woonplaats en pseudoniem van de schrijver. Terug naar Lucca over kleine wegen, die dicht bij Lucca steeds drukker worden.
“s Avonds weer ergens op een terras gePizzaad en de vochtbalans in evenwicht gebracht.

 

Zondag 22 mei 2016
Richting ZO.  102km 1750 hm

Erg mooie route over een soort toeristische hoogteweg, Ruta Verdi. Op vele punten heb je zicht op het dal, kei mooi. Dan afdalen en de laagvlakte over, waarbij we een stuk onverhard over moeten door een natuurpark met veel grote watervogels. Dan komt de berg met de communicatietorens steeds dichterbij en na het dorp Buti, begint de klim naar Monte Serra. Bovenop staat een heel woud van zendmasten. Het is hard werken, gemiddeld 7,3%. De afdaling is nog steiler 8,2%, dus pijn in de handen van het remmen. En over kleine smalle wegen. In de laagvlakte rondom Lucca passeren we nog een “vuurtoren” die midden op de weg staat.
Weer een mooie maar erg zware dag. Onderweg natuurlijk ook weer gestopt om enkele caches te zoeken, wat bij de helft niet lukt. Veel muur caches die blijkbaar niet aan ons besteed zijn.

 

Maandag 23 mei 2016
Richting NW. 56km 700hm.

Een morgen met regen, die niet onverwacht was. Alles is nat en we gaan deze ochtend een wandeling door Lucca maken om wat caches te zoeken. Ook hier in de stad is het moeilijk om ze te spotten, bovendien liggen ze op erg muggel gevoelige plekken. Na de middag gaan we een ingekorte route fietsen, 56km maar toch weer een hoogte van 700m. Een lange geleidelijke afdaling naar Lucca, wel over een vrij drukke weg.

 

Dinsdag 24 mei 2016
Richting Oost 94km 1165hm

Vandaag een gewijzigde route. Ingekort op mijn verzoek, omdat ik de 2 cols van de geplande koninginnerit niet zag zitten. De aanloop naar de col gaat via Pescia door veel dorpen. Na Pescia is het klimmen tot na Vellano op ruim 750m. Dan volgt de afdaling naar het zeer toeristische en drukke Montecatini Terme, waar we een hapje eten op een van de terrassen. Terug naar Lucca gaat onze route soms onder, langs en over semi-autowegen. Dichterbij Lucca worden de wegen weer druk en met kapot wegdek. Het asfalt is erg craquelee en dan happen eruit.

 

Woensdag 25 mei 2016
Richting ZW Pisa 99km 1025hm

We rijden Lucca uit en over een mooi glooiend weggetje naar het meer aan de kust. Dan een korte kleine klim met uitzicht over het meer en weer naar beneden een lange rechte weg naar Pisa. Langs een 4km lange kale weg, staan stoeltjes met parasols, met hier en daar een Afrikaans meisje. Een ervan is nauwelijks 16jaar.  Waar ze afwerken ? Weinig bosjes of bermbegroeiing.  Dan Pisa. Druk en bij de toren heel erg druk. Heel veel Aziaten. Heel veel mensen die de toren al tegenhoudend op de foto willen. Als je naar de toren kijkt, lijkt ie soms schever te staan dan vanuit een ander punt. Wel mooi wit marmer, van het op 30km liggende Carrara. Na een rondje rond het voetbalstadion van FC Pisa koersen we naar het bergland. Een heel stuk rijden we op een weg die langs het aquaduct naar Pisa ligt. Het aquaduct is hier en daar onderbroken en kapot. Out-of-order, dus ruïne.
In Calci eten we een hapje alvorens met de klim te starten. 600m met ca 7% stijging. Boven komen we tegengesteld op de route van zondag. Toen de klim, nu de afdaling. Beneden gaan we aan de oostkant van de Monte Serra door veel dorpen terug naar Lucca. Ook brengen we een bezoek aan het begin van het andere aquaduct, vanuit het bergmassief van Monte Serra naar Lucca. Dit is nog wel intact. Op ons kot kijken we hoe Kroeswiek en Nibali strijden in de Giro. Onze Steven doet het erg goed en rijdt zich in de rose trui.

 

Donderdag 26 mei 2016
Richting NO-ZO, 75km en 800 hm

Vandaag een wat korte route als afsluiting en nog een keer over de Ruta Verde. Eerst door laagland een aanloop naar Collodi, om daar de klim over de Groene route te rijden. Vandaag zijn de uitzichten nog mooier dan zondag  en het is erg rustig. Zelfs zo rustig dat er ook geen restaurantjes geopend zijn. Eten doen we pas als we al bijna in Lucca terug zijn. Om 14uur terug op honk en kunnen we ons prepareren voor vertrek morgen in alle vroegte. Fietsen weer terug in de koffer. Natuurlijk heb ik weer iets vergeten. Als ik het koffer aan het afplakken ben dan staan de wielen nog tegen de kast. K.t !!  Weer alles open en natuurlijk sluit ie nu iets minder snel.
’s Avonds om 19uur komt Alberto om het appartement weer over te dragen. Alles is OK en we krijgen onze borgsom terug. Ook de gebruikte wifi  MB’s zijn binnen de marge en we hoeven daarvoor ook niet te betalen.  Nu kunnen we gaan eten en op tijd terug voor nog wat slaap, want morgen is het vroeg vertrekken.

 

Vrijdag 27 mei 2016
Vlucht terug naar Weeze.

Om 6uur plaren we onze volgepakte fietskoffers over de steile en ongelijke trap met 36 treden naar de voordeur. Alles gaat goed en om 6:15uur komt onze taxichauffeur al voorrijden. Een rit naar het vliegveld, inchecken en weer een prima vlucht met Ryanair naar Weeze. Een half uur te laat vertrokken en toch weer op tijd geland. Onze thuisblijvers zitten ons op te wachten bij een koffiebarretje in de hal.

Weer een mooie fietsvakantie met Hans gehad, in een mooi Toscane met mooi landschap, in een mooie oude stad, maar ook veel slechte wegen.  Zeker de moeite waard !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

webmaster: Ger Geerets

het laatst bijgewerkt: 08 jun 2015