30-aug-2008
home fietsvak

De Passo dello Stelvio, gelegen in de Italiaanse Alpen, is een epische beklimming die elke wielrenner minstens één keer in zijn leven zou moeten ervaren. Met zijn 2.758 meter is het de hoogste pas in Italië en een van de zwaarste beklimmingen in het wielrennen.

De Passo dello Stelvio

De Beklimming

  1. Start in Prato: De klim begint in het dorpje Prato. De eerste 5 kilometers zijn relatief mild, maar laat je niet misleiden. Deze kilometers zouden in Nederland of België al beroemd zijn vanwege hun constante stijgingspercentage van boven de 5%. De warmte maakt het extra uitdagend.
  2. Lawinegallerij: Na ongeveer 5 kilometer wordt het serieus. De weg schiet omhoog en je komt bij de lawinegallerij. Hier begint het echte werk.
  3. Zuid-Tiroolse dorpjes: Je rijdt door enkele prachtige Zuid-Tiroolse dorpjes. Let op het verschil in bouwstijl en cultuur vergeleken met de Bormio-zijde van de col.
  4. Haarspeldbochten: De haarspeldbochten volgen elkaar in rap tempo op. In totaal zijn er 48! Fonteintjes langs de weg bieden verkoeling en de mogelijkheid om je bidon bij te vullen.
  5. Laatste kilometers: Het zwaarste deel komt nog. De laatste kilometers naar de top zijn steil en mentaal uitdagend. Je ziet de col al liggen, maar je moet nog ruim zeven kilometer klimmen. Het fantastische uitzicht op het Ortler massief aan de linkerzijde maakt veel goed, maar de kou van de gletsjers kan verraderlijk zijn.

Conclusie

De Passo dello Stelvio is een onvergetelijke beklimming. Of je nu een droom hebt om deze col te bedwingen of het als een nachtmerrie ziet, eenmaal boven zul je gelukkig zijn. Want zoals elke wielrenner weet: pijn hoort erbij, en de Stelvio levert die in overvloed
gemaakt met Bing AI mrt'24

home stelvio
stelvio bike
 
 
     
     
     
     
links:   http://www.passostelvio.nl/
                 webcam Stelviopass
                 
                 
    
foto's van de Stelvio Radtag 2015

 

STELVIOBIKE 2013  pashoogte foto's webcam  31 aug 2013, tijdens Steviobike, drukte om 13:48uur en rust om 18:21uur

 

klik hier voor foto's van de Stelviobike 31 aug 2019

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  laatst bijgewerkt: 11 okt 2015