home vakanties  fietsvakanties 

Vakantie IERLAND van  12-okt t/m 21-okt 2000        

Vakantie Ierland 12 okt t/m 21 okt 2000  

Jet & Chris en Truus & Ger

Donderdag 12-okt-2000                     NB: klik op de foto's voor een vergroting

Vlucht met Ryan Air Charleroi (Brussels South)  -  Dublin. 

 We zijn laat op het vliegveld in Charleroi en Baukje die ons gebracht heeft, rijdt meteen naar huis. Meteen nadat ze weggereden is, merken we dat de rugzak van Ger niet uit de auto is gehaald. Oorzaak 1 is dat hij zo compact gepakt werd (!!) en oorzaak 2 is, dat we van elkaar de bagage uitladen en dus niet op de eigen spullen letten. Via de GSM van Jet wordt naar Puck in NL gebeld en zij belt Baukje weer op naar haar GSM. Na 15 min. rijdt Baukje al weer terug op de vliegveld. De techniek van tegenwoordig he!

De vlucht heeft een vertraging van ca. 20min. We hebben geen vaste plaats dus moeten we zelf een plaats zoeken. Als er dan een gele jas van Ryan-Air de deur opent, stormt de hele meute als in een kippenhok overeind. Pas na 5min. komen ziin secondanten de balie voor de check-in van de instapkaarten bemannen cq. bevrouwen. Het vliegtuig staat voor de deur en de vlucht verloopt perfect (en dat voor Hfl192 retour). Mooi zicht op de Belgische kust en op de steden in GB. Het aanvliegen naar Dublin laat een mooie kustlijn van het eiland zien.

Meteen op het vliegveld bellen we naar Puck om te horen waar Baukje zich bevindt en of ze misschien al in een van de 7 sloten is gereden. Maar gelukkig is Baukje al tussen Antwerpen en Eindhoven en zal ze wel zonder in EEN sloot te geraken, thuis komen.

Steffi staat ons in de aankomsthal op te wachten, ze heeft een telefoontje van Jet in Charleroi gehad en na 1½ uur waren we dus zoals gepland in Dublin. Na een tocht vanaf de Airport naar Lucan rijden we over de tolweg ten noordwesten van Dublin. Alle plaatsnaamborden zijn dubbel. De voor ons uitspreekbare Engelse namen zijn "boventiteld" met de Gaelic versie. Met als gevolg dat er heel veel tekst op de borden staat en voor mij alles als Arabisch overkomt.

Thuis in het leuke poortwachtershuis van Steffi en Stijn worden we warm onthaald en er wordt nog wat gedronken en gekeuveld tot na middernacht. Ondertussen wordt het logeerbed door allen opgeblazen. Truus en ik slapen hierop in de kamer. De oudjes mogen in een echt bed op de logeerkamer.  

Vrijdag 13-okt-2000  
Goed geslapen! Chris heeft al koffie gezet om 8uur. Even buiten in het zonnetje naar het manor-house. Steffi en Stijn wonen in het "poorthuis" van het landgoed Ounavarra.  

Na een uitstekend en uitgebreid ontbijt gaan Steffi, Chris en ik, Stijn naar zijn werk brengen. Dit bedrijf ligt ten noorden van Dublin in Blanchardstown en in een wijde boog wordt hier door de countrysite naar toe gereden. Een groot industrieterrein met veel IT bedrijven. Stijn vertelt over de slechte resultaten van Xerox en Xerox Venray in het bijzonder. Hij ziet sombere buien boven Limburg.

Terug op Ounavarra gaan we weer weg om de huurauto op te halen op het vliegveld van Dublin. We krijgen bij Budget-cars geen Astra-station, maar een Fiat Machaero-station. Een foeilelijke licht blauwe, maar van binnen een mooi uitgevoerde wagen. Met Chris en Jet rijd ik weer terug en missen de afslag van Lucan en we moeten terugrijden. Thuis bij Steffi wordt besloten voor ons uitje naar Dublin even te informeren naar de duur van Stijn zijn werkzaamheden. Deze zijn dusdanig dat we besluiten om met Stijn naar de stad te gaan en daar ook 's avonds te eten. Chris en ik rijden met de auto naar Lucan en pompen het luchtbed bij een tankstation op. Ik had met mijn stomme kop 's morgens het bed leeg gelaten.  
Tijdens het wachten ga ik nog even met de fiets van Stijn naar Lucan bij de Ulster-bank pinnen.
Het ophalen van Stijn duurt langer dan verwacht en het is niet meer de moeite om down-town naar Dublin te gaan. We besluiten om 18uur naar een pub in Lucan te gaan en later met een taxi naar het restaurant. Te voet gaan we door de schemer naar beneden en worden bijna platgereden door een auto op de verrekte smalle, bochtige, holle en steile weg.
Levensgevaarlijk. In de pub is het druk. Of dit nu komt door de vrijdag, maar volgens Stijn is het er altijd druk bij Courtney's Lounge Bar. Gezellig vol en toch zonder muziek. In de Pub is nog zelfs een bibliotheek en boven is een bar, met muziek. Beneden kan er ook gegeten worden en als we de borden langs zien komen, besluiten we om ook hier te eten.
Het eten is lekker en de hoeveelheden groot. Met een volle buik van het eten en het bier laten we ons met een taxi om 21:30uur door de miezerregen naar huis (boven) brengen.  
Bij Steffi krijgen we nog een toetje en koffie en drank. We kletsen nog tot na twaalven en gaan te bed.

    NB: klik op de foto's voor een vergroting

Zaterdag 14-okt-2000 Km: 275miles ~ 440km  
Reveille om 7:00uur. Na het ontbijt gaan we onze trip door Ierland beginnen. We gaan vandaag naar de kliffen van Mohar en rijden vandaar zuidwaarts. Onze route gaat via de M7 richting Limerick en buigt dan noordwaarts om de kust te bereiken. De wegen zijn nog nat van de regen. De zon schijnt en maar af en toe is het bewolkt.  
Na Nenagh slaan we af via het Lough Derg naar Gort. Na Gort gaan we naar plaats Burren aan de westkust. Onze route gaat dwars door het gebied "de Burren" naar Lisdoonwarra. Dit is een erg onherbergzaam en stenig kalksteen gebied. Via enkele mooie lussen hebben we een prachtig uitzicht over het dal. Na een soepstop in Lisdoonwarra rijden we naar Ierlands bezienswaardigheid nr. 1,

de "Cliffs of Mohar".  
Dit is werkelijk spectaculair. 
Een afschuwelijke diepte gaapt duizelingwekkend voor je. Op handen en voeten kruip je de laatste meters naar de afgrond. Een blik over het randje in de diepte. Beneden, 200meter lager, slaan de golven in wit schuim op de rotsen. Prachtig.  Als je overeind komt, krijg je een akelig gevoel, een overslag te krijgen en alsnog te vallen.  Een waaghals gaat doodleuk op de rand zitten. Elk jaar verdwijnen enkele mensen over de rand in de zee. Suļcide of overmoed?  

We lopen over een pad langs de rand en bekijken de Cliffs van een ander standpunt. Ik loop nog alleen een eind verder en film van enige afstand de 8 km lange rotsen. Het is er niet druk en vooral met buitenlandse toeristen.
We rijden rondom de baai van Liscannor en verder zuidwaarts langs de kust van Killrush en Killemer. Hier nemen we de pont over de Shannon-baai naar Tarbert in county Kerry.  
We rijden naar Listowel waar we een B&B zoeken. Een adres uit de gids van Jet is bezet en een ander is ons te duur. Langs de weg net buiten het
centrum vinden we een prachtig oud herenhuis. Een danszaal van een kamer met wel 4 slaapplaatsen, family-room. Ook de andere kamer mag er wezen en het hele huis is ingericht met prachtig antiek meubilair en krakende vloeren. De land-lord, we hebben geen vrouw gezien, is erg vriendelijk en discreet.  
Na een opfrissing gaan we in het stadje eten. We lopen langs de kerk, waar het erg druk is, het is tenslotte zaterdagavond 8uur.  Zo druk zelfs dat er rijen mensen buiten staan.  Ierland is een erg Rooms land. In ons B&B staan her en der heiligenbeelden en er hangt op de gang zelfs een wijwaterbakje.

In Listowel zijn veel pubs en bars en na wat zoeken vinden we een eetgelegenheid bij Fitzgeralds. Net als gisteren weer copieus gegeten en met een strak gevoel gaan we op tijd te bed.

 

In een folder staat onderstaande beschrijving van het B&B.

Description Georgian house (1801) in quiet location. Town square 100m. Pitch & putt sports complex adjacent. Large rooms, private carpark. "Le Guide Du Routard" recommended. Directions In town  Phone 068 21137  Fax 068 21137 Address Listowel County Kerry Grade Approved  Price 19.00 (Per Person Sharing En Suite) Childrens Facilities Family Friendly Premises, Childrens Meals Available, Cot Available, High Chair Available Marketing Groups Town And County Homes Nearby Leisure Golf Course Nearby  Premises Facilities Private Car Parking, Garden For Guest Use, RTA Member  Vouchers List TC Home and FarmHouse Vouchers N.B. Prices shown are maximum statutory prices monitored by the respective approval body. Lower prices may be available.

 Zondag 15-okt-2000 Km: 250miles ~ 400km  
 
Goed geslapen. De wind floot om het huis, maar de zon schijnt. Ontbijt met bacon, eggs, worstjes en tomaten. Vooraf een muesli of cornflakes portie. De dining-room is ook weer prachtig ingericht met antieke tafels en de afmeting is ook weer ruim. Na het ontbijt rijden we naar Tralee en het Dingle schiereiland. Dit is het noordelijkste van de 4 Peninsula's (of vingers). Eerst gaan we op het brede Brandon-beach zand halen voor mijn collectie thuis. Het is heel speciaal om de golven op dit strand te zien terugwaaien door de sterke aflandse wind. Het strand loopt heel langzaam af en is erg breed.  
Hierna steken we dwars door via de Conor-pas.  Op de pas is het erg mistig waardoor er geen zicht is. Gelukkig heeft Jet een eindje lager toen er nog redelijk zicht was gefilmd, want het uitzicht is erg mooi. De wegen zijn smal, bochtig en slecht. Aan beide kanten van de wegen staan de begroeide muurtjes. Er is op lange stukken geen passeerruimte.  
Dingle is een erg pittoresk stadje. De bont gestuukte huizen, zijn roze, geel, groen, blauw van kleur. En veel pubs en winkeltjes met de mooie uithangborden. Een druk en kleurrijk geheel.  
En overal hangen de geel-groene (kleuren van Kerry) vlaggen of versieringen voor de ramen of aan de huizen. Later horen we dat Kerry de beker heeft gewonnen van de Irish Football competitie. Een soort voetbal met rugby trekjes, erg lomp, wat hier immens populair is. 
Na de gekochte kaarten voor het thuisfront te hebben gepost rijden we een rondje Dingle, of de "Slea of Head tour". Een rondje over de vinger van dit schiereiland. Mooie uitzichten over de rotsen en de kust. We brengen een bezoekje aan "Beehive-huts". Dit zijn gestapelde stenen onderkomens van de Kelten, in de vorm van een bijenkorf. In de uiterste westpunt bij Dunquinn is een prachtig ministrand met een heel mooie branding. Weer zand.

Mooi zicht op de Blasket eilanden, een eind uit de kust, waarboven onheilspellend donkere wolken hangen. Ondertussen is het licht gaan regenen. De lunch, in de vorm van soep, gebruiken we in een pottery annex koffieshop. Hierna rijden we langs de kust en buigen dan het binnenland in richting Dingle. Een historisch kerkje missen we hierdoor en terug in Dingle rijden we richting Killorglin op de volgende vinger. Helaas zitten we te sukkelen en missen een afslag, waardoor we weer bij het strand van vanmorgen aankomen. Maar niet getreurd, we nemen een kleine weg dwars naar het zuiden. Een erbarmelijk slechte weg, maar door een magnifiek ruig verlaten landschap. Heerlijk zonder tegenliggers. De bestrating verdient eigenlijk enkel het woord: verhard. Enkel schapen met een blauwe lik verf, NB: niet van de ram, bevolken deze grote leegte. Jet heeft in haar B&B gids een logement gezien in Inch met "beachview". Maar helaas dit is ook vol. Even verder aan de weg proberen we weer, ditmaal met "panoramic view". Een jongen met Iers-rood haar van ca. 10jaar doet open en laat ons de kamers zien. Hij belt zijn Mam om naar huis te komen. Als deze thuis komt biedt ze meteen koffie aan en is heel belangstellend en praat heel gezellig. Ze vertelt dat haar kinderen zo erg kibbelen. We verzekeren haar dat dit over 15jaar wel over zal zijn. Zij weet niet of ze dit wel volhoudt. Bovendien is haar man in 1992 aan kanker overleden en zij bleef achter met 2 zeer kleine kinderen.  
Na de koffie bij het knapperend openhaard vuur gaan we op aanwijzing van mevrouw in het naburige Anascough in de Southpole-Inn eten.  
In deze plaats werd een bescheiden poolreiziger geboren en toevallig komt morgen de schrijver van een zojuist verschenen boek over deze poolreiziger op bezoek en signeert gekochte boeken.
De pub is klein en vol en als we een tijd zitten voelen we de rooklucht van het turfvuur op de ogen prikkelen. Het eten is prima. De pub heeft zelfs een internet aansluiting. Een toetsenbord met LCD schermpje aan de wand. Aan de bar moet een chipkaart gekocht worden en je kan zo de WWW-snelweg op, vanuit deze afgelegen nederzetting.  
In ons B&B in Inch gaan we nog een kaartje leggen en het dochtertje leert ons een nieuw spel: Snap.  

NB: klik op de foto's voor een vergroting

Maandag 16-okt-2000 Km: 250miles ~ 400km  
Goed geslapen. De branding op het strand van Inch is goed te horen en we hebben een mooi panorama over de natuur tegenover. Het is een soort wadden- of krekengebied wat dicht begroeid is. Volgens de mevrouw klaart het vandaag op. De bacon en eggs smaken weer goed en een blik in haar keuken leert dat er genoeg op voorraad is. De tafel staat "poepievol" met allerlei flessen sausen en kruiden. Trouwens de hele keuken staat vol met wat elders in een kast zou worden geplaatst. Kortom, rommelig, maar gezellig.  
Om 9:30uur schijnt de zon als we vertrekvaardig zijn. We rijden richting Killkarney en na deze plaats verrijden we ons en hierdoor danken we, dat we verzeild raken in de Gap of Dunloe. Een geweldige route, smal en zeer slecht geasfalteerd. Door een kloof omhoog langs een riviertje. Er rijden paarden sjeesjes en er lopen nogal wat wandelaars door dit ruige, boomloze alpiene landschap. Watervalletjes hoor je overal en we passeren 3 kleine meertjes. Schitterend !  
Over de pas gaan we de Black Valley in naar beneden. Verderop wordt turf gestoken, waar we even gaan kijken en ervaren hoe de grond veert. De zon schijnt veel maar toch regent het soms. Mooi weer maar met een regenjas.  
Door een mooi landschap rijden we naar Sneem. Een kleurrijk kruispunt aan de wegen van Kerry. Zeer bont gestuukte huisjes en verschillende winkeltjes. We eten soep in de Blue Bull aan het dorpsplein. Hier probeer ik het Ierse ciderbeer; "een flauwe aanmaaklimonade met een ondergesneeuwde biersmaak".  Onze tocht gaat verder naar de uiterste Z/W punt van deze dikste vinger van Ierland. Hier is een geweldig uitzichtpunt op de zee en in de verte de Skellig eilanden. De beide rotsen torenen hoog op uit de zee. Het verste eiland heeft een vuurtoren en een historisch klooster. 2x per week vaart een veerboot naar dit eiland, waarbij je met de 500 treden naar het klooster, waarschijnlijk een volle aflaat kunt verdienen met hierboven. Op de Skelligs leven veel Jan van Gent vogels en op het Puffin eiland, dichterbij de kust, leven papegaaiduikers. Valencia-eiland is met een brug verbonden met de vaste wal. Het is een watersport eiland waarbij je 's zomers ook boottochtjes naar de Skelligs kunt maken. Nu in oktober is het er erg rustig. In Cahersiveen kijken we naar onderkomen voor de nacht. Truus stapt af op een B&B in het centrum en slaagt meteen voor 18 pond met TV.  
Er zijn veel bars, pubs en restaurants in dit stadje, maar slechts weinig serveren vandaag eten. Uiteindelijk gaan we naar een visrestaurant, de Seahorse, eten. Het is er prijzig, maar erg lekker en bijzonder. Na enkele pints Harp beer gaan we te bed. Ook hier weer internet in de pub. Via een pasje aan de bar gekocht kan je de digitale snelweg op. Helaas worden we bij het opvragen van onze mail telkens afgesloten en op "de snelweg wordt erg langzaam gereden".

In een folder staat onderstaande beschrijving van het B&B.

Description  18th Century town house on Ring of Kerry. Relaxed, friendly atmosphere. Fishing, golf, horse riding, sea sports, scenic walks, sandy beaches and archeological sites.  Directions  In Cahirciveen town. Next door to post office across the road from bus stop.  Phone  066 9472402  Fax  0 0  Address  Church Street Cahirciveen  County Kerry  Grade  Approved  Price  19.00 (Per Person Sharing En Suite)  Childrens Facilities  Family Friendly Premises, Babysitting Service, Childrens Meals Available  Commissions  Travel Agent Commission  Marketing Groups  Town And County Homes  Premises Facilities  Central Heating, Irish Spoken, Private Car Parking, Garden For Guest Use, RTA Member  Premises Location  Mountain Location, Seaside Location, Scenic Location  N.B. Prices shown are maximum statutory prices monitored by the respective approval body. Lower prices may be available.

Dinsdag 17-okt-2000 Km: 168miles ~ 269km  
Helaas is het erg regenachtig vanmorgen. De bestelde gebakken eieren en bacon smaken weer best. Een glaasje jus en cornflakes of muesli en de toost met sinaasappeljam. Ook het letterlijk zware Ierse volkoren brood, is niet te versmaden. Elke morgen al bijna exact hetzelfde ontbijt. Toch blijft het lekker. Mrs. O'Shea weet niet of het weer verandert, maar ik denk dat ze wist dat het haevy weather en windy en wet blijft.  
We rijden de Ring of Kerry normaal af. We dachten nog eenmaal door te steken door de bergen, maar het zal wel een en al mist zijn.  
Het erg toeristische Killarney ligt mooi tussen de meren en veel parken. Ierland bezit niet zoveel bossen en de aangelegde parken in Killarney met de vele soorten bomen, compenseren het gebrek. Veel hotels en greens van de in Ierland overal aangelegde golfterreinen.  Stijn zegt dat de Ieren spreken van een "vergolfing" van het land.  
Over de mooie bergen gaat de route naar Kenmare. Onderweg stoppen we ook bij Ladysview, waar de hofdames van Queen Victoria in 1835 al verrukt waren over het uitzicht. Jammer van de beperkte view met deze harde regen. Het gutst er hier uit.  

In Kenmare gaan we over naar de 2e vinger, Beara Peninsula. Over een zeer slechte weg, eigenlijk zitten in Ierland in alle wegen vrij veel gaten, nemen we de weg over de Healy-pass. Deze pas is erg mooi, ondanks de mist en regen. Overal gutst het water van de rotsen naar beneden, als witte vlekken tegen de wand. Alleen de schapen met hun rood of blauw verregende konten, zijn de bewoners van deze eenzaamheid. De pas is aangelegd tijdens de grote hongersnood van de vorige eeuw en heeft veel mensenlevens gekost. Een van de heuvels heet zelfs Hungry-Hill.  Volgens Jet heeft de naam niets met de honger van toen te maken. Beneden aan de kust besluiten we om de snelste weg naar Mizen Head te nemen. Dit is weer de meest Z/W punt en bovendien van heel Ierland. Via Bantry in county Cork, gaan we naar de pink van de Peninsula's.  
In Glengariff nemen we een kop soep. De kokkin die de kinderen net van school heeft gehaald, serveert prei en wortelsoep. Bekend van de Olvarit kindervoeding, maar dan dunner. Het etablissement voert buiten een internet ook een gebakswinkel. De mevrouw heeft een omvang van ca. 1½ meter. Ze zal de overschot aan gebak wel zonde vinden om weg te doen.  
De wegen zijn hier breder dan in Kerry en we rijden vrij snel naar landsend Mizen Head. Op een spectaculair gelegen rots, ligt als een adelaarsnest een vuurtoren. Het pad gaat over een brug naar de laatste rots, waarop het witte gebouw staat. De woeste golven beuken op de rotsen en ondanks de snerpende regen is dit schouwspel erg de moeite waard. Terug moet ik nog even zand nemen op het nabij gelegen zandstrand, wat overgaat in een golfbaan met verschillende vakantie woningen. Via Crookhaven gaan we naar Schull waar we weer onderkomen zoeken. Bij enkelen is het vol, maar aan de Mainstreet vinden we in een oud huis een B&B voor 17,5 pond bij een oudere mevrouw. De nostalgische Maria's en Jezussen met brandende harten, hangen devoot boven ons bed. Het oog van "GOD ZIET U", bekend uit onze jeugd, ontbreekt.  
Jet is haar fototoestel kwijt en belt na een grote zoekactie naar het B&B-adres in Cahersiveen. Met Mrs. O'Shea wordt afgesproken, dat via Steffi het posttarief wordt overgemaakt en daarna de camera naar Steffi wordt verstuurd.  
De Seaside Inn is de enige pub, waar vandaag eten wordt gekookt in Schull. Alle andere eettenten zijn gesloten. Naseizoen. In de gezellige Inn zit een groep Duitsers te eten en naast ons komt een close stelletje zitten. Er komt champagne op tafel en we verwachten dan ook een huwelijksaanzoek of iets anders belangrijks mee te mogen maken. Het meisje is luchtig gekleed en jawel na het eten komt er een bos bloemen en de jongen gaat op de knieėn. In de pub wordt geapplaudisseerd als uit de reactie een ja wordt afgelezen. 
Naast ons zit een stel, waarvan de jongen knuppelzat is. Ze bestellen dikke steaks en flessen rode wijn.  Af en toe moet geproost worden, ook met ons.  

NB: klik op de foto's voor een vergroting

Woensdag  18-okt-2000 Km: 162miles ~ 260km  
Gelukkig schijnt de zon over Skull. We hebben allemaal niet zo bijster geslapen. De een door een slecht matras, de andere door de dekens, kortom door de "toddenhoop".  
Beneden krijgen we weer de eieren met bacon en / of worstjes en tomaten. Naast de sortering cornflakes of muesli zijn dit goede starters van de dag. We vertrekken richting Skibbereen en
na Leap slaan we af naar Bronbay, waar een stone-circle is. Dit is een mini Stonehenge, maar formidabel hoe de vroegere bewoners de berekeningen van de tijd en zonnestand konden maken. Precies op de zonnewende (21dec) staat de zon net boven de horizon van een berghelling en boven het midden van de offertafel. De stenen zijn ca. 2 meter hoog en geplaatst op een mooie plek in het landschap. Geen entree dit seizoen, wel een soort offerblok om toch een donatie te ontvangen.  
Hierna slaan we na Clonakilty de hoofdweg af, de countrys  in. Na Timoleague via de kustweg. De kust is erg slijkig en is nu bij laagtij droog. Het is EEN grote modderbak, waarop de talrijke vogels zich kunnen volvreten.  
In Clonakilty brengen we een bezoek aan de ruine van een fransicaner abdij. Een mooie oude abbey-ruine, bewoond door honderden duiven.  
Hierna rijden we via de kustroute verder. We proberen de vuurtoren te bereiken van Old Head onder Kinsale, maar helaas missen we een afslag en via een mooie weg belanden we in weer een modderbaai geheten: Sandcrove. Prachtig uitzicht op zee. Dan via een doodlopende weg (cul du sac) belanden we op het strand van Old Head. Zand voor de verzameling en Truus en Jet schelpjes en slakkenhuisjes voor kaarsen te gieten. Daarna weer terug en opnieuw een poging om de vuurtoren te bereiken. De laatste rotspunt, waarop de vuurtoren staat is ontoegankelijk voor ons vanwege weer een golfbaan. Jammer voor de niet-leden, zoals wij!  
Maar vanaf hier is een mooi uitzicht op de kust en de kliffen. Een mini-Moher.  
Als Jet aan de andere kant van de rotspunt wil gaan filmen, glijdt zij jammerlijk uit en verstuikt haar enkel. Een zwelling op de binnenkant is te zien. Dit wordt dus NIET lopen.  
Toch gaan we in een verderop gelegen stadje Kinsale wat eten in een lunchroom. Kinsale is een toeristische plaats gebouwd op de hellingen aan een riviermonding. Mooie en rijk versierde en natuurlijk gekleurde huizen en een druk straatbeeld. We parkeren bij een hotel en Jet kan de paar 100 meter lopen naar het eettentje. De muren hangen vol kunstwerken van een naastgelegen winkel annex galerie.  

Na Kinsale rijden we noordwaarts langs het vliegveld van Cork naar de stad Cork. De 2e stad van Ierland met ca. 150.000 inwoners. Via een grote rondweg om de stad en door een tunnel onder de Lee rivier, bereiken we de noordoever en moeten alsnog over een drukke stadsweg, langs de docks van de haven, naar het nabij gelegen Blarney. In dit kasteel, waar Jet al veel over heeft gelezen in de boekjes, is de beroemde "Stone of Blarney". Helaas voor haar, is het minstens 10 min. lopen en daarna nog klimmen. Jet besluit om in de auto te wachten, temeer omdat haar buitenenkel behoorlijk zwelt.  
Met ons 3-en lopen we door het prachtige park van het eveneens prachtige kasteel en klimmen in het kasteel omhoog. Bovenop is een schitterend weids uitzicht over de
omgeving. Hier bevindt zich ook de Stone. En na een kus op de steen, verhaald de mythe, zal de persoon welsprekendheid genieten. Je moet hiervoor op je rug bijna ondersteboven gaan hangen om de natte (zeiver?) steen te kunnen kussen. Voor de veiligheid houdt iemand je vast.  
Alle 3 kunnen we terug in de auto onze mond niet houden, maar helaas is deze gave van erg korte duur en wordt het weer normaal gekeuvel.  
Na deze bezichtiging gaan we richting kust, met een omweg om de stad Cork. Als het gaat regenen en de zon blijft schijnen kunnen we een zeer felle regenboog en zelfs enige tijd een dubbele regenboog bewonderen. We hebben nog nooit een dubbele regenboog aanschouwd en daarom leggen we deze op de foto en video vast. Via Middleton komen we over de eerste autoweg buiten de regio van Dublin aan in Youghal. Deze pittoreske havenstad aan de Blackwater rivier monding wordt onze laatste Ierse overnachtingplaats. Al vlug vinden we een B&B in een fraai antiek ingericht huis. Jet kan nog net hinkend de kamer bereiken.  
's Avonds gaan we dineren aan de overkant in een Hotel. Op een grootbeeldscherm begint na enige minuten de voetbalwedstrijd van Manchester-United tegen PSV. Jammerlijk verliest PSV deze match met 3-0.

 

In een folder staat onderstaande beschrijving van het B&B.

Description  Devon View is a charming well preservied Georgian House. Within easy reach of the beach.  Phone  024 92298  Patrick & Mary & Esther FordeAddress  Pearse Square Youghal  County Cork  Grade  Approved  Price  18.00 (Per Person Sharing En Suite)  Childrens Facilities  Family Friendly Premises, Babysitting Service, Childrens Meals Available, Cot Available, High Chair Available  Credit Cards  American Express Accepted, Access Mastercard Accepted, Diners Club Accepted, Visa Accepted  In Room Facilities  Telephone In Bedrooms, Television In Bedrooms, Tea Making In Bedrooms  Nearby Leisure  Angling Nearby, Golf Course Nearby, Horse Riding Nearby, Sandy Beach Nearby  Premises Facilities  Central Heating, Private Car Parking, Garden For Guest Use, RTA Member  Premises Location  Seaside Location  N.B. Prices shown are maximum statutory prices monitored by the respective approval body. Lower prices may be available.  

NB: klik op de foto's voor een vergroting

Donderdag 19-okt-00 Km: 223miles ~ 356km  
Weer niet zo goed geslapen. Opnieuw dekens , waardoor de "todden" weer zwaar drukken op de voeten. Een matras wat afloopt, etc. (NB: "de gram is erger dan doet vermoeden", aldus de prinses op de erwt). 

Zonnig weer en weer ontbijt met eieren en bacon. We zijn met nog een heer de enige gasten. Na het ontbijt gaan we richting Waterford en al na 5km gaan we culturen in de Tower van Ardmore. Deze tidiest tower van IRL volgens het bord is ook gans gaaf. De ingang ligt zo'n 4 meter boven de grond en aan de buitenkant lekt de toren een beetje water. Waarschijnlijk is dit van de afgelopen dinsdag, onze regendag, zoals elke Ierse vakantie moet het zeker een dag regenen. Nu is het prachtig zonnig en helder weer.  
Via Dungarvan rijden we weer countrysite. Een mooie landschappelijke route via Carrick-on-suire. We stoppen even bij de abdij van Thomastown. Helaas is de entreeprijs 2 IEP en we vinden dit te veel na alle cultuur die we al gesnoven hebben. We gebruiken hier wel het toilet en de vuilnisbak en danken de gastvrije en vriendelijke Ieren hier hartelijk voor.  
Met een wijde boog rijden we om de drukke kustroute heen en door de Blackstair Mnts. naar de zee. Bij Arklow gaan we richting zee en neem hier het laatste zandmonster. Trouwens er lag een dode haai van ca. 50cm op het verlaten strand. Slechts een Zwitserse camper is hier op het strand en de man maakt professioneel lijkende filmopnames.  
Hierna nemen we de route richting Wicklow Mountains. Via de Meating of the Waters bij Avoca, waar 2 rivieren bij elkaar komen. Hier heeft Thomas Moore hemelend over geschreven en inderdaad is het hier best mooi.  
Via Rathdrum en Laragh rijden we naar Sally Gap. Deze eenzame omgeving ligt er desolaat en verlaten bij. Onmetelijke ruimte waardoor de Engelse militairen deze strategische weg hebben aangelegd. Hier doken ook de vrijheidsstrijders van de vorige eeuw onder.  
Onderweg komen we nog bij een filmsessie op locatie. Een nagebouwd armelui's huisje, waarbij de filmlampen en spiegels staan opgesteld, dient in dit verlaten bruine landschap tot de set van deze shot. Op de weg worden we aangehouden en we mogen niet de auto starten als er gefilmd wordt. Wij mogen wel de video gebruiken en foto's maken.  
Op het eind van de Wicklows nemen we nog een afslag en rijden over een panoramisch mooie weg over dit meren en heidelandschap.
Na deze afbuiging rijden we richting Steffi.  
Voor Lucan gaan we even shoppen bij de plaatselijke  Mall. Een groot luxe winkelcentrum met allerlei kleine winkeltjes en een grote supermarkt. Ala A&P hyper in  Venlo, maar dan sjieker. Terug, thuis bij Steffi, duik ik meteen achter de PC om een deel van dit verslag te maken.
Steffi heeft spaghetti gemaakt en we eten gezellig thuis.

Vrijdag 20-okt-00  
Reveille en ontbijt bij Steffi. Onze laatste cultuurdag start om 11uur. Jet, Steffi en Stijn gaan via zijn werk in Blanchardstown en Chris, Truus en ik gaan rechtstreeks naar het vliegveld. Onze auto wordt zonder problemen ingeleverd bij BudgetCars (we missen een wieldop) en daarna rijden we naar Newgrainge. Hier is een prehistorische grafheuvel in een zeer groot nieuw en uitstekend uitgerust complex. Een groot en modern informatie gebouw. Van hieruit worden we met busjes naar de grafheuvel gebracht. Deze in 1699 ontdekte 21meter hoge grafheuvel werd in 1972 na 13 jaar herstel voor het publiek geopend. De grafheuvel is door de Kelten gebouwd op een hoogte boven de Boyne rivier. Hier werden kolossale stenen omhoog gerold en gestapeld in een vorm precies op de Noord-Zuid as. Zo exact dat op 5 dagen, tijdens de zonnewende van 19 tot 23 dec. de zon met een straal tot in het verste deel van de grafheuvel straalt. Voor deze gebeurtenis , indien de zon schijnt, moet je ver van te voren reserveren. In de 3 grafdelen, waar de as en de botten werden neergelegd zijn nissen welke weer precies op de windrichtingen zijn geplaatst. De toegang loopt door een zeer smalle gang, waarbij je op diverse plekken gebukt en dwars moet lopen. Slank zijn is een pre.  
Knowth is het 2e grafheuvel complex. Hier zijn meer heuvels van verschillende grootte en waarschijnlijk werden deze heuvels gebruikt voor de normale mensen en Newgrainge voor de belangrijke mensen, zoals koningen en hun familie.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Totaal gereden: 1178miles ~1885km

epiloog  
Een prachtige week door een prachtig landschap met goed weer. Langs de bermloze wegen zijn bijna overal muurtjes van losse stenen gestapeld, zoals ook om vele akkers.
Op deze muurtjes is een weelderige begroeiing met struiken. Een van de soorten is een Fuchsia. De belletjes zijn veel kleiner dan de Fuchsia's in een bloempot, maar ze bloeiden nu nog volop.  
Ierland is een welvarend land, hoewel het wegennet nog sterk verbeterd kan worden. Hier is de overheid dan ook grootschalig mee bezig.  De huizen zijn veelal gestuct en hebben een uitstekend onderhouden felle pastelkleur. Hierdoor staan ze her en der opvallend in het landschap.  
Het eten is prima en de porties ruim. Het bier smaakt best, ook zonder schuim en het ontbijt is beroemd. De pubs zijn erg mooie bruine cafes, met een typische sfeer voor jong en oud. Men tapt in elke pub meerdere biersoorten, alsook het beroemde donkerbruine Ierse Guinness.  
Op veel plaatsen wordt Heineken getapt alsook Tuborg.  
4 nachten hebben we gastvrij verbleven bij Steffi en Stijn in hun mooie stulpje nabij de Ierse hoofdstad. Helaas is een bezoek aan de stad Dublin niet doorgegaan, maar dit is een reden temeer om Ierland nogmaals te bezoeken.

Internet Informatie Ierland:  
http://ierland.pagina.nl 
http://www.ireland.travel.ie/home/index.asp  
Adressen overnachting B&B's:  

 klavertje logo B&B   

 

top - omhoog