home

vakanties

foto's

verslagdi 07mei'19

wo 08mei'19

do 09mei'19

vr 10mei'19

za 11mei'19

zo 12mei'19

ma 13mei'19

di 14mei'19

  
       


          zaterdag 11 mei 2019

Vanmorgen verkassen we naar Sao Vicente via de noordkust. Het weer is voor het eerst bewolkt en er is duidelijk minder verkeer op zaterdag morgen op de VR1, de enige autoweg op Madeira.
We willen via de noordkant van het eiland naar onze volgende bestemming en een wandeling langs een levada maken. Bij Santana gaan we naar de Caldeirao de Verde. Deze levada zou erg  mooi zijn, vlgs een collega.
Om in Funchal weg te komen, moet ik weer behoorlijk priegelen om de auto uit de garage en op de straat te krijgen en voor het laatste stukje krijg ik hulp van de baliemedewerker.
Via het vliegveld naar Santana en hier volgen we weer een weg, zo smal en steil, dat Truus de ogen er bij dichtknijpt.
De parking bij de start is bijna vol en alle bezoekers starten met wandelschoenen en jassen aan. Wij met blote benen en een dun jasje. Eerst nog een cache, die we snel kunnen vinden.
Een mooi wandelpad langs een snel stromend geultje en heel geleidelijk omhoog. Heel dicht begroeid, groen en ontzettend nat. Overal druppelt water en op 2 plekken moeten krijgen een natte bovenkant. Grote dikke bomen en mooie varens in variabele grootte. Een waterval en een enkele keer een uitzicht naar het diepe dal. Tegenliggers o.a. 3 hardlopers, op de smalle paadjes. Kortom, levada wandelingen werden in de gidsen erg aanbevolen, maar wij vinden deze ook geweldig.
Terug op de parking is er koffie met gebak en we rijden verder op onze geplande route. Als Truus moet plassen lassen we weer een koffiebreak in. Hier kijk ik op google maps voor de planning en zie tot mijn stomme verbazing 2 afgesloten tunnels. Ik vraag de ober of dit klopt en hij bevestigd, dat als we naar Sao Vincente willen we via Funchal moeten rijden. Vanaf hier is dat 75km, als we konden rijden zoals gepland, was het 20km.
Aldus weer terug, via 15 km bochtige maar mooie weg naar de autoweg en dan de laatste 18km weer dwars van zuid naar noord.
Het rijdt zich erg snel en we zijn dan toch nog 1 uur vroeger dan afgesproken bij ons apartement. Het ligt buiten het dorp, wat achteraf. Truus is niet zo lovend over mijn keuze. We rijden nog 4 km verder naar Sao Vincente, een dorp met een centrum aan zee en een beschut centrum achter een hoogte. In allebei de centrumpjes, zijn veel dagtoeristen en dito bussen en veel toeristen winkels en restaurantjes.
De bewolking is trouwens na onze levada wandeling weer gewijzigd in zon. Hier aan zee en het weer zwarte keien strand, is het heerlijk. Wat branding en een briesje en zon, wat wil een mens nog meer.
Om 17uur worden we verwacht bij het apartement en Ana staat ons op te wachten. Ze heeft een mededeling, we krijgen een upgrade naar het bovenliggende penthouse, waar we geen spijt van zullen krijgen.
Een geweldig penthouse, groot, ruim en luxe ingericht voor 7 personen. 3 slaapkamers en een babykamer. Een grote woonkeuken, een nog grotere living, een luxe badkamer, een waskamer en een groot terras met wit leren zithoek en buiten keuken met nog een openhaard/BBQ. We gaan natuurlijk akkoord en verkneukelen ons over dit verblijf. NB: het is wel lopen en je weet niet meer direct, waar je alles hebt neergelegd.
Om 19uur ga ik nog een wandeling maken, naar een cache op 230m hoogte. Ook deze wandeling is weer genieten, met mooie uitzichten op het brede dal, met verspreid liggende bebouwing, het groen en de bloemen en gewassen.
Kortom, weer een fantastische dag. webmaster: Ger Geerets