Fiets CAMINO 2018    
van Sevilla
naar Santiago
via de Zilverroute - Via De La Plata

Ger Geerets
=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=


 
Camino 2018
intro
stat
22apr 23apr
24apr 25apr
26apr 27apr
28apr 29apr
30apr 01mei
02mei 03mei
04mei 05mei
06mei 07mei
08mei
fotos 2
home camino
Donderdag 03 mei 2018 -  Figueruela - PT - A Gudina

Slecht geslapen. Zenuwen voor de zware dag?
Beneden is om 08uur nog niemand. De gastvrouw die Engels spreekt, heeft me gisteravond verteld dat er vanmorgen niemand was die iets buiten Spaans of Portugees kan. Ze vroeg wat ik voor ontbijt wilde en dat zou ze regelen. Als ik beneden kom is er nog niemand, maar na 5min komt er een mevrouw die het afgesprokene snel op tafel zet. Na het ontbijt de fiets opgetuigd en op pad. Ik krijg nog een fles water, een half brood mee en mag de cake-jes meenemen van haar. Ze doen alles om me te pleasen. 
Meteen een afdaling naar de grensrivier met Portugal. Het is slechts 10km door een mooi hoog landschap met donkere hellingen. Als ik PT inrijd is het meteen weer wat omhoog naar Guamadril. Het is de armste streek van PT staat in mijn routeboek. Het plaatsje zelf bestaat uit ontzettend vervallen huisjes. De straat is slecht en hobbelig, klinkertjes. Er komt een auto tegemoet, net op het smalste stukje. De 1e van vandaag.
Na het dorp klimt het fors naar 900m met stukken van >10%. Tijdens de bosbranden zijn grote stukken verbrand en de hellingen liggen er nu geblakerd bij. Dan weer een forse afdaling naar Rio de Oro. Het 2e armzalige dorpje in dit afgelegen Portugees stukje. Weer klinkertjes, een muilezel met kar en oud mannetje. En een fris klinkend klokje op de kerk. Na 23km ben ik slechts 2 autos tegengekomen op de uitstekende vrij nieuwe wegen. (buiten de dorpen)
Ik steek weer de grens over en moet meteen flink aan de bak. Zo'n 300m klimmen a 10%. Zo dan ben ik weer op niveau zeggen ze dan: 1075m. Wat op en af en na 5km dalen naar Pueblo de Sanabria. Een mooi gelegen plaats met station en autoweg. Veel restaurantjes en toeristisch. Ook zie ik nu weer wandelende pelgrims. Op de gisteren gefietste weg, heb ik geen enkele pelgrim gezien. Zij volgen een andere route. In Puebla is het tijd voor koffie.
Als ik Puebla uitfiets kom ik bij een stel bici-peregrinos uit Salamanca. Ik rijd een 5km met hun mee en we babbelen in 'n soort Engels over de Camino, fietsers, Amsterdam, Max Verstappen, de route en hun Giant ATB's. Net als Heineken ook NL. Dan stop ik voor een eetpauze. Nog 45km en zeker 1000hm door dit erg mooie landschap.
Na mijn eetstop gaat  het fors omhoog en heb ik de energie nodig zoals verwacht. 400m klim in 8km.  Hierna kom ik aan een tunnel, ook de autobaan buigt wat hoger door een tunnel. Daar had de Spanjaard het ook over; de Padernelo, maar zo heet de plaats net na de tunnel. 
De route volgt de N525 waarlangs de A52 ligt. Er wordt overal gewerkt aan beide wegen. Het meeste verkeer op de N525 bestaat uit vrachtwagens met materiaal voor de weg.
In Lubian ga ik weer koffie drinken in een van de bars langs de weg. Hier zijn 
werklui aan het lunchen en ze maken behoorlijk wat herrie. Ik ga buiten zitten en waak over een hond, die languit op de rijbaan ligt en zich nergens iets vanaan trekt, er is toch bijna geen auto.
Dan volgen nog best wat klimmen en nog een tunnel en kom dan in de regio GaliciŽ. Het is een landschap met keien zoals de menhirs van Asterix. Vriendelijk en ik denk wat welvarender. A Gudina is dan om 16uur bereikt en ik ga als 1e een verdiend biertje drinken. Truus appt van een onverwacht overlijden in de kennissen kring vanuit mijn vroegere werk. Dat komt toch wel ff binnen. Naast de bar is een hostal en ik ga vragen om onderdak. De prijs is 20euro voor een 2pers kamer. Dus dat heb ik maar genomen, omdat ik een beetje last heb van mijn zitvlak. Dan kan ik de billen creme beter laten inwerken.

95km 1692hm 14,3km/h  6,4uur


Guadramil (PT)

    

Rio de Onor (PT)  grens PT-ES

Rio de Onor (PT) grens PT-ES

grens PT-ES

Puebla de Sanabria

Lubian

a Gudina  (Galicie)
meer foto's 1e week                                            meer foto's 2e week