Fiets CAMINO 2018    
van Sevilla
naar Santiago
via de Zilverroute - Via De La Plata

Ger Geerets
=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=


 
Camino 2018
intro
stat
22apr 23apr
24apr 25apr
26apr 27apr
28apr 29apr
30apr 01mei
02mei 03mei
04mei 05mei
06mei 07mei
08mei
fotos 2
home camino
Zondag 29 april 2018   Bejar - Salamanca

Het zag er gisteren al wat dreigend uit.  Mijn kamer heeft een Velux dakraam en daar werd ik vannacht al wakker van dat de regen erop tikte.
Ik ben al om 6u15  op en ga langzaam de spullen op regenstand brengen. Hier en daar wat extra plastic omheen. Mijn route boekje is gisteren ook al wat nat geworden en dat gaat nu dus in de Ortlieb tas. Die is tenminste zeker waterdicht.
Om 08uur ontbijt, Eieren met spek, koffie en jus d'orange. De gastheer een oudere man, doet zijn uiterste best om mij te begrijpen, maar het blijft moeilijk. Ze hebben alle menu's keurig in allerlei talen. Als ik wat aanwijs moet hij op een Spaanse kaart vergelijken en kijken wat het is.
Gisteravond heb ik in mijn hostal een menu de dia gehad á 10euri, omdat in Bejar niet veel te doen is.  Dit is incl. wijn en bier.
Om ca 9uur vertrek ik met regen en ook de gastheer zegt dat het niets is of wordt vandaag.
Na een steile afdaling uit Bejar weer omhoog en na 5km ben ik buiten de stad en is het warempel droog. Als ik omkijk zie ik boven Bejar de bergen met sneew bedekt. Het is koud, de buienradar zegt 6 graden. "Gen waer vur enne blanke", of was het toch anders?
Bij Valdelacasa komt de graniet aan de oppervlakte, veel grote stukken, 'n soort granieten platen. Heel bijzonder en bij Los Santos ff verderop is een themapark over graniet. Tematico-del-Granito en het heeft wat weg van Stonehenge of Flinstones. Er staan mooie bouwsels opgesteld.
Ondertussen heeft het weer 10km geregend.
De route gaat door een mooi landschap. Veel koeien onder de met bomen begroeide weilanden. Overal water van de vele regen van de laatste tijd en vannacht.
Er moet een kleine bergrug overgegaan worden, waar de windmolens in grote aantallen op de kam staan. Als ik dit over ben kom ik in de Dehesa. Een uitgestrekte glooiende vlakte, met oneindig lange rechte wegen. Het waait er keihard, gelukkig pal van opzij. Hier passeer ik veel pelgrims en kom zowaar een groep fietsers tegen. Zij gaan van Santiago naar Sevilla en zijn met ca 10 personen. Met flakkerende plastics komen ze me tegenmoet.
Ik zie ook een bijzondere vogel, een hop. Het is een heel aparte met rode kop en gestreept onderlijf. Ik zie hem opvliegen vanaf de wegkant en hij krijgt behoorlijk tegenwind, waardoor ik hem goed kan bekijken. NB: gisteren schreef ik dat ik geen ooievaars meer zag op deze hoogte, maar onderweg vandaag heb ik er weer veel gezien.
In elke dorp wil ik iets drinken, maar in  slechts 2 dorpen zie ik een cafe en beide zijn deze zondagmorgen dicht. 
In de lange weg naar Salamanca krijg ik nog verschillende fikse buien die maar van korte duur zijn. (zg. "schoeren"). De TV toren van Salamanca zie ik al op ca 30km afstand en de kerktorens komen veel langzamer naderbij dan je verwacht. Op 5km voor Salamanca is een fietspad onlangs aangelegd en loopt zo de stad in. Ik ga via de oude Romeinse brug naar het Plaza Mayor. Het is poepdruk in de stad, maar het waait hard en het is kil. Ik had een hostel geboekt om 2 dagen te verblijven en dit ligt vlak achter het centrale plein. Het is modern en mijn fiets mag op een balkonnetje staan aan mijn kamer.
Na een douche ga ik op fotoshoot de stad in. Mooie bebouwing, allemaal uit dezelfde kleur natuursteen opgetrokken. Het Plaza Mayor is helemaal omgeven door EEN gebouw met dezelfde stijl en kleur. Het zou het mooiste van Spanje zijn en ik wil dat niet ontkennen.
Ik loop nog ff de kathedraal in om een stempel voor mijn credential op te halen. Tenslotte is het een camino. 
Na een cappucino op het Plaza Mayor waar het erg koud waait, ga ik naar een biercafe om me op een König Ludwig Weizen te tracteren.

79km  889hm 15,4km/h  5,1uurkoud ...  bij vertrek 0 oC Graden !!
Los Santos - Parque Tematico del Granito (Themapark Graniet)

selfie...
 
peregrinos


kiekje naar achter en weer de kiek naar voren
verkeer !?!    10 bici-peregrinos die naar Sevilla fietsen


Salamanca in zicht


meer foto's 1e week                                            meer foto's 2e week