Fiets CAMINO 2018    
van Sevilla
naar Santiago
via de Zilverroute - Via De La Plata

Ger Geerets

 

 

Camino 2018
intro
stat
22apr 23apr
24apr 25apr
26apr 27apr
28apr 29apr
30apr 01mei
02mei 03mei
04mei 05mei
06mei 07mei
08mei
 
home website

 

Na de Camino via Oude Wegen gefietst te hebben in 2012, werd ik op deze camino geattendeerd. Was de Camino Frances al een erg mooie route, dit zou nog een veel mooiere route moeten zijn. Prachtige natuur een niet zo druk als de noordelijke route. Vanuit Sevilla in AndalusiŽ, door de droge Extramadura en dan door een heel mooi plukje Portugal en het groene Galicia naar Santiago.

Zilverroute Ė Via De La Plata

De Zilverroute is de 1000 km-lange pelgrimsroute van Sevilla naar Santiago de Compostela. De Zilverroute is gebaseerd op de oude romeinse weg de Via de la Plata die liep van Sevilla naar Astorga. Naar overlevering werd over deze weg zilver vervoerd naar Sevilla.
Onder de overheersing door de moslims werd deze weg door de christelijke pelgrims gebruikt op weg naar Santiago. Vanaf Zamora kreeg de Via de la Plata daarom een eigen verloop die zich in GaliciŽ over twee takken splitste. Langs de route zijn albergues en hostals verrezen en de bewegwijzering is vrijwel compleet.
De echte oorspronkelijke pelgrimsroute is geschikt voor wandelaars en mountainbikers, maar voor de meeste lange afstandsfietsers zijn een groot deel van die paden ongeschikt. Bert Sitters had in zijn eerste editie daarom al een keuze gemaakt voor meer geasfalteerde wegen. Alleen op sommige delen is de oude onverharde weg veel leuker en ook begaanbaar. Die stukken zitten er in.
Landschappelijk trekt deze route van het hete AndalusiŽ, door de groene bossen van de Sierra Morena naar de verlatenheid van de Extremadura. De Extremadura staat bekend om zijn rijkdom aan vogels en hoog boven je hoofd cirkelen inderdaad adelaars en gieren.
Na Zamora buigt de route af naar het westen naar de bergketen waarchter GaliciŽ ligt. GaliciŽ lijkt niet Spaans, eerder Ierland op zuidelijke breedte. Bij zonneschijn fiets je door onmetelijk grote bloeiende heidevelden. Langs kloosters en kapelletjes slingert de route zich door de hoge heuvels om dan af te dalen tot vlak voor Santiago.


 
 

terug

 

 

links: