Fiets CAMINO 2018    
van Sevilla
naar Santiago
via de Zilverroute - Via De La Plata

Ger Geerets
=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=


Camino 2018
intro
stat
22apr 23apr
24apr 25apr
26apr 27apr
28apr 29apr
30apr 01mei
02mei 03mei
04mei 05mei
06mei 07mei
08mei
fotos 2
home camino

Na de Camino in 2012 vanuit Nederland via "Oude Wegen" en Camino Frances gefietst te hebben, werd ik door andere fietsers op de Via de la Plata route geattendeerd. Was de fietstocht in 2012 al een erg mooie route, dit zou nog een veel mooiere route moeten zijn. Prachtige natuur en niet zo druk als de noordelijke route. Vanuit Sevilla in AndalusiŽ,door de droge Extramadura en dan via de regio CastilliŽ door een heel mooi plukje Portugal en het groene GalicÔe naar Santiago.


Zilverroute Ė Via De La Plata


De Zilverroute is de 1000 km-lange pelgrimsroute van Sevilla naar Santiago de Compostela. De Zilverroute is gebaseerd op de oude romeinse weg, de Via de la Plata, die liep van Sevilla naar Astorga. Naar overlevering werd over deze weg zilver vervoerd naar Sevilla.
Onder de overheersing door de moslims werd deze weg door de christelijke pelgrims gebruikt op weg naar Santiago. Vanaf Zamora kreeg de Via de la Plata daarom een eigen verloop die zich in GaliciŽ over twee takken splitste. Langs de route zijn albergues en hostals verrezen en de bewegwijzering is vrijwel compleet.
De echte oorspronkelijke pelgrimsroute is geschikt voor wandelaars en mountainbikers, maar voor de meeste lange afstandsfietsers zijn een groot deel van die paden ongeschikt. Bert Sitters had in zijn eerste editie daarom al een keuze gemaakt voor meer geasfalteerde wegen. Alleen op sommige delen is de oude onverharde weg veel leuker en ook begaanbaar. Die stukken zitten er in.
Landschappelijk trekt deze route van het hete AndalusiŽ, door de groene bossen van de Sierra Morena naar de verlatenheid van de Extremadura. De Extremadura staat bekend om zijn rijkdom aan vogels en hoog boven je hoofd cirkelen inderdaad adelaars en gieren.
Na Zamora buigt de route af naar het westen, naar de bergketen waarachter GaliciŽ ligt. GaliciŽ lijkt niet Spaans, eerder Ierland op zuidelijke breedte. Bij zonneschijn fiets je door onmetelijk grote bloeiende heidevelden. Langs kloosters en kapelletjes slingert de route zich door de hoge heuvels om dan af te dalen tot vlak voor Santiago.


 
 

terug

 

 


links:
---  15min film van de Via de la Plata op YouTube
De Zilverroute per fiets (Cycling the Via de la Plata)

 
---  54min film over de Via de la Plata op YouTube: 
EEN VERHARDE WEG - Pelgrimeren op de VŪa de la Plata  

 

---  8 min film en een mooi verslag van Lex Schruijer over de Zilverroute
https://lexschruijer.com/de-zilverroute-via-de-la-plata-per-fiets/


---  uitleg over de route van Bert Sitters