CAMINO 2012     Fietstocht naar Santiago via "langs oude wegen"

Ger Geerets

 

 

Camino 2012
intro
stat
22apr 23apr
24apr 25apr
26apr 27apr
28apr 29apr
30apr 01mei
02mei 03mei
04mei 05mei
06mei 07mei
08mei 09mei
10mei 11mei
12mei 13mei
14mei 15mei
16mei  

home camino

 

Do10mei Santovenia - Villarmentero


Weer prima geslapen en na een ontbijt zit ik om 8uur op de fiets richting Burgos. De weg gaat langs een riviertje en door enkele dorpen en na 20km ben ik in Burgos. Het is een mooie stad, met fietspaden en grote parken. In het oude centrum is een grote poort, prachtig gedecoreerd. Achter de poort kom je op het plein bij de kathedraal. Wat een mooi gebouw. Prachtig met alle versieringen en heiligen afbeeldingen. Geweldig mooi. De witte steen steekt fel af in de zon tegen de blauwe lucht. Nu een stempel. De VVV is pas om 10uur open. Ik zie een aantal peregrinos op een terras zitten en vraag waar een stempel is te krijgen. Ze zeggen dat de kathedraal om 09:30uur open gaat en dus besluit ik om daarop te wachten met een kop koffie. Er staat een vrouw te bedelen en als ik ff de kathedraal inloop om te kijken (geen foto’s) besluit ik om haar het kaarsgeld te geven. Moeten ze “boven” de zaak maar beter verdelen. Om 09:30uur drommen de pelgrims voor de deur van de kathedraal voor de felbegeerde afbeelding in het compostela boekje. Na de dagelijkse boodschappen rijd ik door de stad richting Arcos de eerste echte klim van vandaag. Het traject gaat door een glooiend landschap maar nergens steile klimmen. Eindeloos graan op de akkers, de graanschuur van Spanje. En veel bruggen over de vele riviertjes, waardoor er ook veel vliegjes zitten die behoorlijk irritant zijn. Onderweg kruist nog een kudde schapen mijn weg, ook kruis ik de hogesnelheids spoorlijn naar Madrid. Het is een monotoon landschap, maar het fietst lekker door. In enkele dorpen zit een ooievaar op de kerktoren te broeden. Ook zie ik een korenwolf de weg over rennen. Ja, hier zie je ze nog wegrennen, in Zuid-Limburg zijn ze al weggerend. Slechts op 1 traject is de weg niet geasfalteerd, maar toch kan hier ca 25km/u gefietst worden.
De wandelaars nemen vanuit Burgos een veel noordelijker route, maar halverwege komt mijn weg weer bij de wandelroute. Even voor Castrojeriz is een ruďne van de St Anton kerk met een kleine refugio. Veel wandelaars leggen hier aan om wat te drinken of eten. Ik ontmoet daar 2 vrouwen uit Haaksbergen en Diepenheim. Zij zijn op 28 april in St Jean begonnen, met de 1e dag sneeuw en felle koude wind. De ene heeft wat problemen met een spatader net boven de enkel. Ze lopen ca 20km/dag. Na Castrojeriz steek ik bij een mooie oude brug de Rio Pisuerga over en kom in de provincie Palencia. Eindeloos lange kaarsrechte wegen doorkruisen het licht glooiend lege landschap. Een hellinkje of een bocht in de weg is een welkome afleiding. Even voor Fromista is een oud kanaal met een 15meter hoge sluis. Hier zou ook een cache liggen, maar peregrino-muggels verhinderen het zoeken. Na Fromista fiets ik richting Leon om na 10km bij een Casa Rural om een kamer te vragen. Een mooi verbouwde oude boerderij, maar internet hebben ze niet. Het is zelfs geen vlek op de kaart maar heeft wel een naam: Villarmentero de Campos.
112km en 746hoogtemeters. Glooiend tussen 1030 en 780 meter hoogte, waardoor de hitte waarschijnlijk ook meeviel. Eindelijk eens een gemakkelijke dag.
NB: Vandaag heb ik in 19 fietsdagen 2004km fietsen erop zitten.

 
Burgos

Burgos

Burgos

Burgos

Burgos

Burgos
  
Burgos

Albillos

Cavia

Cavia

Estepar

route markering

Estepar

Estepar

Iglesias

eindeloos groen

Iglesias

Iglesias

ruine San Anton  bij Castrojeriz
  
ruine San Anton  bij Castrojeriz

NL dames uit Twente bij de ruine San AntonCastrojeriz

Rio Pisuerga

info bord
  
infobord bij de Rio Pisuerga                                           Fromista

Fromista - sluis in irrigatiekanaal

Fromista - sluis in irrigatiekanaal

Fromista

Problacion

Problacion

Problacion

Villarmenterobij een rustplaats reclame voor hostals

mijn casa rural in Villarmentero

terug