CAMINO 2012     Fietstocht naar Santiago via "langs oude wegen"

Ger Geerets

 

 

Camino 2012
intro
stat
22apr 23apr
24apr 25apr
26apr 27apr
28apr 29apr
30apr 01mei
02mei 03mei
04mei 05mei
06mei 07mei
08mei 09mei
10mei 11mei
12mei 13mei
14mei 15mei
16mei  

home camino

 

Ma14mei Sarria - Arzua

Al vroeg reveille. Ik zit weer om 07:30uur op de fiets. Gisteren was ik mijn fietssleuteltje kwijt en heb mijn reserve moeten aanspreken, maar vanmorgen vind ik hem gelukkig weer terug.
Het is fris en erg mistig. Lampen zijn nu dus gewoon noodzaak. NB: ik rijd constant met voor en achterlicht,(moest ik van thuis). Meteen zwoegen en mijn benen verzuren steeds sneller lijkt het. Na 10km heb ik al weer 350m klim gedaan. Natuurlijk steeds dipjes in het parkoers.
Na 23km bereik ik Portomarin op 350m, gelegen aan een strak en glad meer met een lange brug erover. Meteen klimmend het stadje uit. Gelukkig is het na 10km op 735m zonnig en een ontbijt restaurantje met een massa wandelaars langs de weg. Een superdikke homp bacadillo met kaas werk ik hier naar binnen, ondertussen een praatje makend met een wandelend NL stel, wat in Ponferrado is gestart. Ook een praatje met een USA-er op de MTB die per dag een 60km doet.
In Hospitalet staat een zuiltje met Santiago 78km. Ernaast zit een Koreaans stel en ik vraag waarom zij en zoveel Aziaten de Camino doen. Ze zijn RK en verder..., tja waarom doe ik dit eigenlijk? Veel Koreanen zeggen ze, doen de Camino, er leven veel Christenen in Zuid-Korea. Ook uit spiritualiteit. Een eind verder met een fotosessie komen er een aantal Spanjaarden op MTB's aan. Ze hebben slechts een rugzakje en ik vraag waar hun bagage is. Ze hebben een volgwagen die al toeterend langskomt en een eind verder hen op staat te wachten voor een fotoshoot. Ik fiets met hen mee en doe juichend mijn best om ook op de foto te komen.
Melida is een grotere plaats aan de route en staat bekend om de pulpa lekkernij, inktvissen restaurants. Niet mijn favoriete eten. Wel besluit ik na een kaars in een Romeinse kerk ook even langs te gaan bij een kapper, om mijn sik en snor te fatsoeneren. Nog een koffie en dan weer verder. De natuur is hier erg weelderig en groen, wat wel door de regen zal komen.
De route maakt een flinke afzakker van de doorgaande route. Ook geen wandelaars meer, maar des te meer knippen in de weg. Ik zie Arzua liggen, maar moet nog zeker 3x 100m hoogte maken, met hellingen van wel 15%. Het zijn gewoon Keutenbergen. Kaputt wie Hund kom ik boven in Arzua en meld me bij het 1e overnachtings adres. Vol, voor mij geen plaats. Een eind verder ga ik een pension in en wordt juichend ontvangen door de Spanjaarden van eerder op de route. Ik mag de foto's van mij bekijken en laat mijn email adres achter. Ze bewonderen mijn fiets. Ik neem intrek op mijn kamer en ga naar beneden om me zelf op een grote pils te tracteren. De Spanjaarden zitten te eten en ik moet erbij komen zitten. Ze vragen hoeveel dagen, hoe ver, hoe duur de fiets is. En de fotograaf blijft maar knippen. Ik eet met hun dikke vermicelli soppa en sla een groot glas bier naar binnen. Zij zijn gestart in Ponferrada en willen tot Finisterra. Ze komen uit het zuiden van GaliciŽ en zijn eigenlijk dus gewoon locals. Douchen en de was doen en dan even plat en deze blog bijwerken. Er is geen internet maar aan de doorgaande weg is een wifi punt.
83km en 1393hoogtemeters. Morgen nog een korte maar stevige route en ik hoop om 12uur in SANTIAGO te zijn en mijn Camino volbracht te hebben.

 
koud en mistig

dikke mos op de bomen

Portomarin

sjieke mais opslagplaats

wandelaars in de mist

nog 78,1 km

Ligonde

Palas de Rei

Palas de Rei

Spaanse mede fietsers uit Galicie

Melide

Melide

Melide

terug