CAMINO 2012     Fietstocht naar Santiago via "langs oude wegen"

Ger Geerets

 

 

Camino 2012
intro
stat
22apr 23apr
24apr 25apr
26apr 27apr
28apr 29apr
30apr 01mei
02mei 03mei
04mei 05mei
06mei 07mei
08mei 09mei
10mei 11mei
12mei 13mei
14mei 15mei
16mei  

home camino

 

Za12mei Leon - Ponferrada

Vanmorgen weer lekker vroeg op pad. Ik fiets om 7:25uur Leon uit en ga meteen een klimmetje op naar Santovenia. Het is prachtig weer en een lekkere temperatuur. Wel met een t-shirt met lange mouwen. Over weer een vlakte met af en toe een klimmetje. Gisteren was alles groen, nu is er nog veel pas geploegd, echte terra kleur (rode grond). Baukje vroeg om foto's van peregrino's. Nu vandaag heb ik die gemaakt. Ik heb er wel 1000 zien lopen. Maar met een berekening van 180.000 per jaar, moeten er wel zoveel nu onderweg zijn. Net als gisteren vind ik het opvallend dat er zoveel aziaten lopen. Moet ik nog eens vragen, wat hen beweegt.
Even voor San Martin del Camino ligt een groot veld met hop, die nog veel moet klimmen. Hierna rijd ik een NL vrouw bij en heb een prettig gesprek met haar. Zij is op een normaal damesfietsje met 3x8 versnellingen vanaf 12 apr in DenBosch gestart. Prachtig, ik weet achteraf niet eens waar ze van afkomstig is.
Hospital de Orbigo is met een mooie gerenoveerde stenen brug bereikbaar en hier haal ik een stempel. Mooie pelgrimsplaats met veel Albuerghos.
Dan komt Astorga in beeld op de helft van de route. Een mooie oude stad met een heel moderne Gaudi kerk. De NL's van gisteren staan hier ook geparkeerd en ik zet mijn stalen ros naast het hunne. De kerk is toegankelijk met entree, maar is een bezoek zeker de moeite waard. Wat een mooie details. Geweldige architect die Gaudi. Ook de 'normale' kathedraal van Astorga mag er zijn. Ik zoek nog een cache, maar ook hier is weer geen succes te behalen, zeker niet als er een bus Japanners mij overlopen.
Na Astorga begint de klim naar Cruz de Ferro. Langzaam en door veel dorpen worden de meters gemaakt en uiteindelijk vanaf Foncebadon is het een echte klim. Op 1500m ligt dan het Cruz de Ferro. Een hoopje stenen, met een grote houten paal en een klein kruis hier bovenop. In de documentaire op de BRT was dit indrukwekkend gefilmd. Een NL met een Raboshirt en een Snel fiets wordt door een Spanjaard op de foto gezet. Ook ik ga zo op de foto. Hierna ga ik met de NL wat eten uit de zon. Het is nb ideaal fietsweer, nauwelijks wind, wel warm maar niet te. Ook 2 Brazilianen komen erbij en even later komen de 3 Nl'ers er ook nog bij. Het is best gezellig en pas na ruim 1 uur begin ik aan de afdaling. Jan met het Rabobank shirt komt uit Teteringen en wil vandaag ook een hotel nemen. Hij belandt net als ik ook in Ponferrada in Hotel Templiarios. Samen gaan we een pilsje pakken en 's avonds eten.
Ponferrada is ook weer een mooie stad met oude stadsmuren die door de Tempeliers zijn gemaakt. Trouwens de afdaling naar Ponferrada is door een prachtig landschap. Helaas is het wegdek niet zo geweldig en in enkele dorpen gewoon slecht.
Weer een prachtige inspannende dag, met 119km en 1240 hoogtemeters.
Vanaf hier nog een 220km naar Santiago. Morgen wil ik slechts 80km fietsen, de laatste echte klim over en dan een refugio o.i.d.

 


terra

terra

het is druk daarbovenwandelaars

hop

Hospital de Orbigo

Hospital de Orbigo

Hospital de Orbigo

Astorga

Astorga

3 Haagse fietsers (met Rohlof fietsen)
 
Astorga - Gaudi kerk

Astorga - Gaudi kerk

Astorga - Gaudi kerk

Astorga - Gaudi kerk

Astorga - Gaudi kerk

Astorga - Gaudi kerk

Astorga

Astorga

stadswallen Astorga

El Ganso

El Ganso
  
El Ganso

El Ganso

El Ganso

even voor Cruz de FerroFoncebadon

Foncebadon

Foncebadon

op weg naar Cruz de Ferro

in de buurt van Cruz de Ferro
   
Cruz de Ferro

Jan met de Brazilianeninfobord - ook in braille

Cruz de Ferro

Cruz de Ferro

Cruz de Ferro

Acebo

Manjarin

Molinaseca

Molinaseca

terug