CAMINO 2012     Fietstocht naar Santiago via "langs oude wegen"

Ger Geerets

 

 

Camino 2012
intro
stat
22apr 23apr
24apr 25apr
26apr 27apr
28apr 29apr
30apr 01mei
02mei 03mei
04mei 05mei
06mei 07mei
08mei 09mei
10mei 11mei
12mei 13mei
14mei 15mei
16mei  

home camino

 

Vr11mei Villarmentero - Leon

Na een fijne rustige nacht als enige gast ben ik voor 7 uur al startklaar. Nu de fiets nog uit de schuur. Helaas zit daar een ketting met slot aan. Dus gebeld bij het hotel en later bij het huis erlangs. Uiteindelijk gaat er een rolluik omhoog en de man zegt dat het slot open is. Dus nog eens kijken en jawel, het kan gewoon los. Dus zit ik om 7:10 uur al op de fiets. Het is dusdanig koud dat ik een t-shirt met lange mouwen aanheb. Er zijn al veel wandelaars op pad en na enkele km's lopen er nog, dus die zijn al om 6 uur vertrokken. Dan is het nog donker. Het is verder eeeeeenzaaaaam. Dooie weg, kaarsrecht, ontzettend groen en plat landschap, de Tierra Campos. Maar het fietst verrekkus. Op 12 km ligt Carrion de los Condes. Een grotere plaats en hier ga ik koffie en croissantje eten, mijn ontbijt. De terrassen zijn al aardig bezet met wandelaars die ook hier hun eerste hapje naar binnen werken. Dorpen met lange namen volgen elkaar op, maar in veel zit het woord camino. Een hele streek heeft welvaart van de camino. Verder is er niets te beleven, danwel een refugio en een paar terrassen. In Sahagun is een mooi hotel aan de route, met wifi. Ik ga vragen of ik hun wifi mag gebruiken en jawel. Dus met een kop cafe con lecce werk ik mijn weblog bij en probeer ik Truus te skypen. Maar zij antwoordt niet dus maar een mail.
Onderweg nog wat fotosessies op de eenzame stukken om wat afwisseling te hebben. In veel dorpen zit op de kerktoren een ooievaar te broeden en op een akker waar een boer aan het ploegen is, lopen wel 20 ooievaars om de trekker heen en pikken de pieren die boven komen op. Het gaat voortreffelijk voorwaarts. Een beetje sluierzon, aangenaam temperatuurtje en nauwelijks wind. Een ideale dag in de totale route. In Mansilla ontmoet ik weer de 5 MTB'ers uit Cordoba en maak al cola drinkend een praatje met hun. Een paar dorpen verder belanden we tegelijk bij een albergho om een stempel te halen.
Mijn route gaat de laatste 20km naar Leon afwijkend van de wandelaars. De Cordobanen volgen het wandelpad. In Leon ben ik net eerder als zij bij de kathedraal. Ik leg aan t.o. de kathedraal bij een 3tal fietsers. Ze zien mijn JanJanssen fiets en beginnen meteen in het NL. Ze blijken uit Nootdorp en DenHaag te komen en zijn ook 22 april vertrokken. Ze kamperen en hebben ook veel wind en veel regen gehad op de westelijke route. Zij gaan vandaag nog een 40km verder om te overnachten. Alle drie hebben ze ook een fiets met Rohlof naaf en zijn net zo tevree hierover als ik.
De stad Leon is mooi en gratieus, met ook weer een schitterende kathedraal en hier een oude omwalling. Prachtige straten met winkels en overal terrassen. Na een salade op een van de terrassen, kan ik om 16 uur bij de VVV een stempel gaan halen en ga dan richting hotel wat ik in Sahagun ook even heb gereserveerd. Ik heb een gps teruggemaild gekregen en het zou dus een makkie zijn. Maar.... het opgegeven coordinaat is fout. In een buitenwijkje, hoog boven Leon, vraag ik een chauffeur van een bus de weg. Ik moet helemaal terug richting stadion en heb de klim naar boven dus voor niks gemaakt. Daarna vind ik vrij easy mijn hostal voor vannacht. De eigenaar is geboren in Eindhoven en is op zijn 6e naar Leon verhuisd. Hij kan slechts enkele woorden NL, maar Engels converseert prima.
Vandaag dus 123km + 13km in Leon gefietst en toch 729 hoogtemeters gemaakt die ik niet heb gevoeld in deze voor mijn gevoel vlakke etappe. Morgen Ponferrado, de voorlaatste helling van formaat.

 


Carrion de los Condes

follow the white line

Moratinos

Sahagun

Sahagun

Bercianos del Real CaminoCalzada del CotoCalzada del Coto

El Burgo Ranero

Mansilla de las Mulas

Mansilla de las Mulas

Vega de Infanzones

Leon

Leon

Leon

Leon

Leon

Leon - bomberos uit Cordoba


Leon

Leon

Leon

Leon

Leon

Leon

terug